За Мондиал 2030 – ще имаме 4 стадиона с капацитет 40 000

Вижте акцентите от гостуването на министър Кралев в btv

За Мондиал 2030 – ще имаме 4 стадиона с капацитет 40 000

Относно възможността България, Гърция, Румъния и Сърбия да кандидатстват за домакинство на Мондиал 2030 с обща кандидатура:

Красен Кралев заяви, че има ясно изразена политическа воля от страна и на четирите държави. „Това е един политически акт, с който ясно заявяваме, че тези  държави искат да направят Балканите едно добро място за живеене и са готови да отстояват общите си политически и икономически интереси заедно“, каза той. 

По думите на министъра целта на кандидатурата не е реклама, защото предстои много работа. „Поемаме огромен ангажимент, трябва да отговорим на всички условия за наличие на добра инфраструктура, за да може да кандидатстваме. Наясно сме колко обем работа трябва да се свърши. В България имаме добри магистрали и летища. Нашият ангажимент е да имаме четири стадиона с капацитет 40 000", коментира Кралев. Спортният министър обясни, че през последните 30 години страната ни е изостанала със спортната инфраструктура, защото едва през първото правителство на Бойко Борисов е започнало да се строи.  Но и другите страни са в същото положение. Румъния има 1 стадион. Гърция имат само олимпийския стадион с капацитет от 80 000, който може да приеме мача на откриване и на закриване, но той също трябва да претърпи реконструкции, за да отговаря на изискванията на ФИФА. Два от стадионите, които трябва да изградим за кандидатурата, ще бъдат в София. Другите два стадиона вероятно ще са в Пловдив и във Варна. Във Варна има стадион, който се строи и с малко средства от държавата капацитетът му може да бъде увеличен на 40 000 места. В Пловдив има стадиони, които могат да се реконструират и да отговорят на критерии. "Във всички случаи от тази кампания България ще излезе с една добра спортна инфраструктура, която ще бъде ползвана от всички българи", заяви Красен Кралев. В резултат на срещата в Белград са създадени работни групи, които да уточнят  изискванията и ангажиментите на всяка една страна към проекта. Следващата среща ще бъде в София през февруари.

Относно здравословното състояние на президента на БФС Борислав Михайлов
министър Кралев заяви, че е имало прекалено много спекулации по темата.  "Аз се радвам, че ми задавате този въпрос, защото аз съм единственият пряк свидетел, на това, което се случи. След като Боби Михайлов седя над час и половина прав ми сподели, че има остри болки в коляното и схващане по целия крак  и не може да издържа на болката. Извикахме едно от момичетата, които помагаха с организацията на събитието и аз го посъветвах да излезе да се разтъпче малко, защото  пресконференцията беше много дълга. Няколко пъти приклякваше и се хващаше за коляното, защото изпитваше остра болка. Иначе беше в перфектна форма. Пет минути след това си влезе отново в залата в прекрасна кондиция. Коментарите за "ишиаса му" в социалните мрежи са неуместни", каза Красен Кралев. По думите, му Борислав Михайлов ръководи добре БФС. "Много хора подценяват работата, която той върши. Той е с прекрасни позиции в УЕФА и във ФИФА. Успя да привлече инвестиции, с които да се направи базата на БФС, първенството се развива в рамките на нашите очаквания и възможности. Виждаме, че националният отбор се стабилизира. Когато коментираме състоянието на футбола, въобще не трябва да задават въпроси и да се търсят отговори само от ръководството на футболния съюз, защото футболистите се създават в клубовете и по-скоро собствениците и президентите на отборите трябва да коментират защо няма млади таланти", заяви спортният министър. 

Кралев обясни, че ММС цели да стимулира клубове и треньори, които се занимават с млади спортисти. "От три години Министерството дава над 1млн., с които се финансират програми за детско-юношеския футбол, организират се лагери, наблюдаваме всички състезатели от елитните клубове. В резултат на тези наблюдения нашият екип, заедно с футболния съюз, е готов да предложи една много сериозна програма за развитието на детско-юношеския футбол на клубно ниво", каза още той.

Изявленията на Григор Димитров относно участието му в турнира Sofia Open Красен Кралев коментира така: "Не приемам думите му като критика, защото е имало много futures-и преди това, по времето, когато той е трябвало да играе в тях – той не е играел. Да не изместваме темата от това, че в България се организира един прекрасен ATP  турнир, за който всички фенове мечтаят. Това е годината, в която този турнир е най-силен, едни от най-големите световни звезди, които са и по-напред в световната ранглиста от Григор, са избрали да участват в София. Казал съм го хиляди пъти – когато иска, Григор е добре дошъл да участва в този турнир. Ние не правим турнир за един човек, който и да е той. Поканили сме целия световен елит, от топ 30 имаме 6 тенисисти, които сами си избират София, защото знаят, че условията тук са прекрасни, българските зрители ще могат да гледат тенис от най-високо ниво." Кралев коментира още, че имаме с какво да се гордеем при младите ни тенисисти, защото при 16-годишните номер 1 в света е Пьотр Несторов от Варна, при 18-годишните Адриан Андреев-вицеолимпийски младежки шампион, който завърши 2018 г. като четвърти в света, сега е номер 2. "Имаме обещанието на Джокович, че той ще посети турнира като гост. Ще дойде в България, ще има среща с българските деца, ще има среща с широката общественост – това е част от плановете ни за ATP турнира", каза спортният министър.

Относно спортното хулиганство Красен Кралев подчерта, че единственото решение е тотално нов закон за спортното хулиганство. Комисията по въпросите за децата, младежта и спорта работи много усилено по този закон, включено е и становището на ММС. Вероятно още в първото полугодие на тази година този закон ще влезе за гласуване в пленарна зала. "Моето мнение от самото начало категорично е, че стюардите нямат сили и възможности да се справят с хулиганските прояви нито на стадиона, нито в залите. Една провокация може да взриви обстановката и стюардите не могат да се справят. Разбира се, Федерацията по баскетбол трябва да вземе необходимите мерки. Могат да ползват опита на БФС, където има много ясни и строги правила при какви инциденти какви са наказанията. Ако трябва следващия мач могат да го играят при затворени врати, да няма публика" - заяви Кралев във връзка с ексцесиите на последния баскетболен мач между Левски и Балкан. Той подчерта, че най-важното е майките да могат да доведат спокойно децата си да гледат спортни състезания.

 

Относно информацията за финансови проблеми в Левски Кралев заяви: "Ние нямаме пряко отношение по този въпрос. Сумите, които се изискват от Левски, за да не изпаднат в положението на ЦСКА, не са много големи. Аз се надявам, че ръководството ще намери адекватно и бързо решение. Имат банкови задължения към футболисти, към няколко фирми. Тези суми не са големи и могат да бъдат платени. При добра воля мисля, че няма да се стигне до драматична ситуация в Левски."

 

Каква е ситуацията с федерацията по шахмат? 

 

Красен Кралев коментира, че казусът с Федерацията по шахмат на Силвио Данаилов според него е приключен. "Има функционираща федерация с лиценз. Благодаря на българския съд, че справедливостта възтържествува. Вчера има решение на Софийски градски съд, с което осъждаме старата федерация по шахмат, водена от Силвио Данаилов, да възстанови на Министерството, респективно на държавата, сумата от 684 хил. лева, които са неправомерно изразходвани", заяви спортният министър.

Федерацията трябва да ги плати, защото те са превеждани в офшорни компании. Част от мотивите на съда са, че превеждането на сумите на дружеството в офшорна зона очевидно е с цел присвояване на средства. Това се потвърждава и от решението на спортния арбитражен съд. Цялата сума е 2 млн. и ММС ще продължи с исковете.  "Мисля, че се доказа, че сме защитили добре интересите на държавата. Имаме запор на имуществото като гаранция, с което ще бъде възстановена тази сума", каза Кралев.

 

За предолимпийската 2019 година:

 

"2018 беше най-силната  година за спорта от доста време насам. Очакваме силно представяне от борците, боксьорите, художествената гимнастика. С интерес наблюдаваме новата вълна от спортисти, която идва от таекуондото и каратето. Те завоюваха медали на световно първенство, ще видим дали и в предолимпийска година ще затвърдят тези позиции, за да можем да кажем, че вече има закономерно българска силна школа. Дано да не се окажат предните им победи само една искрица и епизодични проблясъци. Интересно ще бъде дали свободната борба ще успее да се възроди така, както класическата борба. Да видим докъде ще стигнат амбициите на сестри Стоеви, защото те за първи път взеха европейската титла. Има много интересни моменти, които предстоят през тази година. Аз съм оптимист", посочи още Красен Кралев.

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

Александър Димитров: Илиан Илиев е много голяма личност

"Момчетата работиха много за тази победа", каза селекционерът на младежкия национален отбор

Oксер продължава да следи Марин Петков

Младежкият национал показва отлична форма през 2024 година

Левски ще разчита на Охене за Славия

Митков и Фабио Лима се очакват да са на линия за мача с Черно море

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки