Острието Георги Христов официално окачи бутонките

Бившият футболист на Левски обяви решението си 24 часа след 34-ия си рожден ден

Острието Георги Христов официално окачи бутонките

Бившият футболист на Левски и Ботев Пловдив Георги Христов официално сложи край на спортната си кариера. Само 24 часа след 34-ия си рожден ден нападателят обяви, че е време да окачи бутонките на стената след над 360 официални мача.

От 2013 година досега Христов играеше в САЩ за Тампа Бей Роудис – тим, който се състезава в Северноамериканската футболна лига. До миналата година тя се считаше за втора дивизия в страната (наред с Обединената футболна лига /Юнайтед Сокър Лийг/), но загуби този статут през 2018-а, а правните битки в тази връзка доведоха до отменяне на целия сезон.

„След 14 години в професионалния футбол, взех решение да се откажа”, публикува на английски език Христов в „Инстаграм”. „366 професионални мача и 127 гола. Решението ми може би е изненада за мнозина, но за мен е чувство, което усещам повече със сърцето, отколкото с ума си.”

„Има няколко мига, които са ключови за мен, както е при всеки футболист. Първият е, когато станах голмайстор на втората дивизия в България с отбора, който ми даде първите стъпки и ми позволи да стана истински професионалист. После идват миговете като голмайстор на елитното първенство в България с един специален клуб, който има специални фенове. Спечелих и титлата с клуба, който обичах, докато растях, и за който си мечтаех да играя. Наскоро станах голмайстор за всички времена на най-стария съществуващ футболен клуб в САЩ. Всичко това е невероятно, но не беше лесно. О, не, ни най-малко.”

„И, да, падал съм, но всеки път съм се изправял. Както при повечето играчи, и на мен ще ми липсват най-много миговете в съблекалнята. Това е най-хубавият офис в света и там създадох приятелства за цял живот.”

„Сега очаквам с нетърпение да стартирам своята академия (ще бъде много скоро) тук в Тампа Бей, където искам и ще направя най-доброто, за да помогна на децата да постигнат своите футболни мечти и да им предоставя шанса да отидат и опитат късмета си отвъд океана. Освен това ще дам началото на своята мечта да правя и продуцирам музика – нещо, което оставих настрана от дните ми на тийнейджър. Плюс още един куп неща, за които така и не оставаше време.”

„Има толкова много хора – от първия до последния ми ден в играта – на които искам да благодаря. Треньори, играчи, служители, фенове – на всички вас благодаря. Специално за моя първи треньор Огнян Атанасов, който работи с мен като дете преди 20 години: ти ме направи това, което съм като футболист.”

„Ако има някакъв съвет, който да дам на младите играчи, то е да слушат треньорите си и по-опитните съотборници. Това, което ми помогна най-много, бе, че бях добър слушател и моето его не беше проблем, когато трябваше да изпълня заръките. Израснах редом до много по-добри и по-талантливи играчи, които така и не стигнаха до професионалното ниво, защото просто искаха да правят свето.

"На моята най-голяма гордост – жена ми Теодора, децата ми Божидара и Кристиан, татко ми Георги, брат ми Христо и майка ми Иванка, които страдаха заедно с мен във всяка една минута: обичам ви всички! Благодаря на всички, които ми помогнаха в хода на това пътуване”, написа Христов.

Футболната кариера на Христов стартира като юноша на Марица Пловдив, а в периода 2002-2007 той изиграва над 100 официални мача. През сезон 2005/2006 Христов става голмайстор на тогавашната Б група с 18 попадения. Лятото на 2007-а носи и договор с Ботев Пловдив, където острието е истински хит – 30 шампионатни мача и 19 гола. Сезон 2007/2008 остава и единственият за него с „жълто-черната” фланелка, а след него Христов подписва с Левски като свободен агент. В един от първите си мачове за „сините” нападателят реализира хеттрик именно срещу Ботев.

Като цяло обаче на „Герена” така и не му потръгна истински, като Христов изкара период под наем в полския Висла Краков. През 2010 той окончателно напусна „Герена” и изигра 2 не толкова ползотворни сезона в Славия. През август 2012 парафира с Локомотив София, където изигра само 13 шампионатни мача и логично разтрогна преди зимната пауза. На американска почва той се пренесе през февруари 2013, за да тренира наред с играчите на елитния Филаделфия Юниън. Месец по-късно Тампа Бей Роудис официално обяви привличането на българина, който със своите 58 гола е реализатор номер в клубната история.

В кариерата си Христов има два трофея - шампионската титла на България за сезон 2008/2009 и Суперкупата за 2009-а. И двете постига с екипа на Левски, а въпросните трофеи са последните два, влизали в "синята" клубна витрина.

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки