Във филма за червените на FIFA: ЦСКА по пътя към нова златна ера

Страстта и отдадеността върнаха клуба към живот, след като бе на ръба на изчезването

Във филма за червените на FIFA: ЦСКА по пътя към нова златна ера
Най-успешният български клуб върви обратно към върха на местния футбол. С този анонс магазинното предаване на ФИФА - "FIFA Football", започва своя 15-минутен филм, посветен на ЦСКА.
 
Световната централа засне голямо видео за армейците в края на ноември месец, което наскоро бе разпространено в интернет. Историята на ЦСКА е поместена в 188-ия епизод на FIFA Football, като той е разделен на две части - първата е за края на състезателната кариера на австралийската легенда Тим Кейхил, а втората е за червените.
 
Във филма за ЦСКА са интервюирани петима души - треньорът Нестор Ел Маестро, младата звезда Кирил Десподов, директорът на Музея на спортната слава на клуба Александър Манов, тарторът на агитката Иван Велчев-Кюстендилеца и журналистът Деян Веселинов. Показани са кадри от "Армията", където Велчев развежда екипа на FIFA Football. След това Манов отваря вратите на музея и говори за червените трофеи. Следват моменти от две тренировки на червените и интервютата на Ел Маестро и Десподов, както и разговорът с Деян Веселинов.
 
Филмът за ЦСКА започва с кадри от "Армията" и думи на тартора на червената агитка Иван Велчев-Кюстендилеца. "Казвам се Иван Велчев. Аз съм един от лидерите на "Сектор Г" - организираните привърженици на ЦСКА. За мен ЦСКА означава много и е огромна част от живота ми. Отраснах, идвайки на стадиона. Този клуб е феномен и начин на живот за хиляди хора. Те стават и си лягат с мисълта за ЦСКА и обичат безумно клуба. ЦСКА е символът на българския футбол, разпознаваем е по цял свят. Въпреки че клубът не се намира в най-доброто си състояние, "Армията" е наистина специално място за мен. Няма как такъв социален феномен с толкова много хора, които го обичат, да изчезне и да спре да съществува. ЦСКА ще пребъде!", казва Кюстендилеца.
 
Следват кадри от София и музея на ЦСКА, а от екипа на FIFA Football коментират: "София - столицата на България, е дом на най-успешния местен клуб с рекордните 31 титли и 2 полуфинала за КЕШ. Постижения, които не са достигани от нито един друг български отбор. ЦСКА е отгледал и развил някои от най-добрите български футболисти и притежава горда история, която се знае наизуст от феновете".
 
В този момент са излъчени и думите на живата памет на ЦСКА Александър Манов, който казва пред екипа на предаването: "Скоро навърших 90 години. Аз съм непосредствено до клуба още от 1948 година, когато ЦСКА е основан. От 20 години съм директор на музея на спортната слава на ЦСКА. Това е музей, който се слави с много купи и други ценни притежания, свързани с историята на нашия клуб. Има и специален кът на Христо Стоичков, копие на неговата "Златна обувка" и редица други купи от различни спортни състезания - не само от футбола. ЦСКА е в моето сърце и в моята глава, ЦСКА е всичко за мен и моето семейство", казва Сашо Манов.
 
 
Филмът преминава към тежката декада, от която клубът тепърва излиза: "Въпреки своята горда история в последните години ЦСКА върви по доста труден и различен сценарий от някогашните успехи", коментират от FIFA Football.
 
Следват думи на журналиста Деян Веселинов, който описва последните 10 години: "Цялата история започна преди някъде около 10 години. Иронично - през 2008-а, когато ЦСКА за последно спечели титлата. Заради финансовото си състояние клубът не получи лиценз за участие в евротурнирите. Това доведе до истинска спирала от събития, клубът не успяваше да запълни финансовите дупки и състоянието на ЦСКА се влошаваше постоянно. Дойде момент през юли 2013 г., когато клубът на практика бе готов да се оттегли от участие в първенствата и турнирите. Все пак ЦСКА продължи да се състезава, но две години по-късно бе принуден да прекрати своето участие в елита и бе изпратен в Трета лига - при аматьорите", припомня Веселинов.
 
А от FIFA Football отбелязват: "Така ЦСКА започва своето пътешествие обратно към върха, вече с нови собственици. Клубът се завръща в елита през лятото на 2016 г. Следват две втори места, а през 2018-а ЦСКА се завърна на международната сцена за първи път от 2014-а. Отборът е съставен от млади, талантливи български състезатели начело с един от най-обещаващите местни таланти - Кирил Десподов. В началото на сезона пък ръководството взима смелото решение да назначи начело на отбора нов треньор, който е градил репутация из цяла Европа в продължение на повече от десетилетие - британския наставник Нестор Ел Маестро, който е само на 35 години.
 
"Очакванията са да спечелим всеки мач. Не е много по-различно от всеки клуб. Но бях малко изненадан от интензитета на напрежението, с което клубът трябва да живее", признава Ел Маестро. "ЦСКА е като голяма машина или голям кораб, който трябва да пристигне цял в пристанището. Не е лесно, със сигурност", допълва младият специалист.
 
От FIFA Football припомнят неговата визитка: "Ел Маестро е роден в Сърбия, а през 2006 г. става най-младият помощник в историята на Бундеслигата, когато се присъединява към Шалке 04 едва на 23-годишна възраст. Той работи на още няколко места в Германия и в Австрия, а големият му пробив става факт през миналия сезон - когато извежда Спартак Търнава до титлата в Словакия, още в първия си шампионат като старши треньор."
 
Ел Маестро определя ЦСКА като "спящ гигант". А каква е мечтата му? "Представям си какво ще е да играем в груповата фаза на евротурнирите през следващия сезон. Това би било уникално изживяване. След като се завърнахме на международната сцена през лятото, целият град сякаш оживя", казва Ел Маестро.
 
 
Екипът на FIFA Football анализира и моментната ситуация в шампионата: "Предизвикателството пред ЦСКА е да стопи изоставането от богатия Лудогорец, който печели титлата през последните 7 години. Последното десетилетие е било като влакче в увеселителен парк за ЦСКА - нагоре-надолу. Но клубът най-после си стъпи на краката. Надеждите са, че страстта и отдадеността, които върнаха ЦСКА към живот, след като е бил на ръба на изчезването, ще доведат и до нова златна ера. Гордата история на ЦСКА изисква задължително отборът да се изкачи отново на върха", отбелязват от FIFA Football.
 
Филмът завършва с думи на Кирил Десподов: "Ние принадлежим на европейската сцена и сме убедени, че съвсем скоро ще постигнем голям успех там". 

 

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

Александър Димитров: Илиан Илиев е много голяма личност

"Момчетата работиха много за тази победа", каза селекционерът на младежкия национален отбор

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки