Илиев: Не мога да повярвам, че Левски дава такива заплати като на Обертан

От клуба хвърляха прах в очите на хората, но рано или късно истината излиза, допълни екс футболистът на сините

Илиев: Не мога да повярвам, че Левски дава такива заплати като на Обертан
Бившият футболист и председател на Управителния съвет на Левски Николай Илиев заяви пред "Тема спорт", че клубът тръгва по добър път след направените промени по високите етажи. Легендарният защитник се изказа ласкаво за новия изпълнителен директор Павел Колев, но не и за Спас Русев и Красимир Иванов. Илиев взе отношение и по темата с треньорската рокада и селекционната политика на сините.
 
- Г-н Илиев, да започнем от последната новина около Левски, продажбата на Габриел Обертан. Наложителен ли бе трансферът на французина?
 
- По всичко личи, че продажбата е била наложителна. Левски спечели от този трансфер, още повече пък, ако е вярно, че клубът е прибрал 1,7 милиона евро за него. От тази гледна точка сините би трябвало да са доволни. За мен Обертан, въпреки последните си колебливи мачове, беше един от най-класните футболисти, които дойдоха в последните години в Левски. Погледнато по този начин, трансферът му пък може да се приеме и като загуба за отбора. Това са двата аспекта на сделката.
 
- А и сините се отърваха от бремето с плащането на високата му заплата...
 
- Да, отърваха се от голяма заплата. Но не знам дали му е било такова възнаграждението, каквото бе тиражирано (б.р. - 45 хиляди евро на месец). Не мога да повярвам, че в Левски може да се даде такава заплата.
 
- Предизвестена ли беше и раздялата със Славиша Стоянович, след като се разбра, че е водил преговори да поеме националния отбор на Латвия?
 
- И тук говорим хипотетично, защото не съм в клуба и не мога да дам точна информация. Все пак, за да започнеш да преговаряш с националния отбор на Латвия, явно е имало индикации, че той ще напусне Левски. Да направим съпоставка между предишния треньор Делио Роси и Славиша Стоянович. При италианеца тимът играеше много добре в дефанзивен план. Говоря не само за защитата, а за целия отбор в тази фаза. Докато при Стоянович Левски започна да играе по-добре в офанзивен план, но за съжаление се доказа, че когато целият отбор не се защитава, когато се налага, имаше големи пробойни. Ненапразно много пъти казвах, че сините ще имат проблеми с тези си бранители - централните ни защитници са доста слаби и не са за отбор като Левски. Но сега вече и други ги забелязаха тези неща.
 
- На мястото на Стоянович пристигна Георги Дерменджиев. Какво е мнението ви за тази промяна?
 
- Надявам се всяка промяна в Левски да бъде за добро, тъй като не се случваха такива през последните две години.
 
- А какво мислите за смяната на собствеността?
 
- От отговора на предишния въпрос - 2 години, толкова мисля е и управлението на Спас Русев и... анонимния изпълнителен директор. Все му забравям името (б.а. - визира Красимир Иванов). С взетите решения и въобще работата, която извършиха на „Герена", се показа, че все още не разбират от футбол и нямат нищо общо с него. Много е хубаво, че рано или късно ще трябва да си тръгнат. Надявам се, че тази промяна в Левски на най-високо ниво ще е за доброто на клуба. Всички го искаме. Както и това в тима да има повече българи, юноши на отбора.
 
- Какво мислите за назначението на Павел Колев и чистката, която предприе? Ще успее ли да се справи на „Герена"?
 
- Павел Колев е натрупал много опит с работата си във футболния съюз. Надявам се този опит да го пренесе на „Герена" и да се справи по най-добрия начин. Мисля си обаче, че той сам не може да се справи с тази тежка ситуация, в която в момента се намира Левски. Трябва му много добър екип от професионалисти. Хора, които обичат Левски, а освен това могат да работят професионално със сърце и душа за този клуб. С лаици, които се слагат на определени постове, няма как да се получи.
 
- Съгласен ли сте, че първата му работа е да се оздрави клубът и да се покрие плащането на лиценза?
 
- Не напразно, когато бях в клуба, моята основна задача не само като член на Управителния съвет, а после и като негов председател, беше да продължи през цялото време финансовото стабилизиране на Левски. Нещото, на което най-много обръщах внимание бе, че исках клубът да изплати всички дългове към НАП. И тези неща се изплащаха регулярно. Като основна задача бе да не се търсят u взимат скъпи футболисти. Не напразно целият УС не сме получавали пари. После изведнъж нещата... Тогава останаха около 4 милиона лева дългове към НАП и в един момент всичките дългове да станат 24 милиона, както чета във вестниците?! Не говоря за сектор А, който беше построен и трябва да се изплаща през годините, както са се договорили предишните собственици. Някой се опитва да фалира Левски. Как тези 20 милиона изведнъж са се натрупали?
 
- Не се ли хвърляше постоянно прах в очите, че всичко е наред в клуба?
 
- Точно, прах в очите на хората. Рано или късно истината излиза. Кой осъди виновниците за фалита на ЦСКА? Трябва да се търси виновен за тези неща, които се случват в българския футбол. Не може държавата да стои и да си мълчи.
 
- Споменахте за селекцията. Не се ли променя политиката на Левски с желанието да се привличат предимно българи, след като се заговори за Валери Божинов, Мартин Райнов, Галин Иванов?
 
- Надявам се това да се случи. През годините много приказки се изказаха по този въпрос. Естествено, тук въпросът опира и до финансови средства, ако искаш да взимаш най-добрите от тях. Но е истина, че отборът трябва да е предимно от българи. Затова е необходимо да се обърне внимание най-вече на детско-юношеската школа. Трябват добри и сериозни методисти, които да работят с децата, юношите и първия отбор. Но в клуба се нуждаят от специалисти, а не от някакви измислени артисти, които се разхождат из „Герена" и не се знае какво правят там, но се водят методисти. На това трябва да се обърне изключително внимание. Сигурен съм, че всички го знаят, футболист, който е излязъл от школата, играе със сърце и душа, знае какво означава този клуб. Повечето от тези, които минаха през отбора в последните години - едно 90 процента от тях, не знаят какво е Левски и публиката на сините. Какво е направил този отбор през годините и какво занапред трябва да прави. Не играят със сърце, а за да си получават заплатите и премиите. Това трябва да се премахне в Левски. Спомнете си колко човека излязохме от школата по времето на Златното поколение, от което бях и аз - 7. След това взехме и трите купи, което не се беше случвало, а и няма да се случи повече (б.а. - през 1984 година Левски прави требъл - печели титлата, Купата на България и Купата на Съветската армия). Не се страхувахме да играем и срещу големи европейски тимове като Щутгарт (б.р. - през 1983-а сините елиминират германците в УЕФА, а през 1984-а за КЕШ). Без родни играчи стигаме и до другия проблем - националния отбор. Не може в първите ти три водещи отбора да има общо трима-четирима българи, хайде в ЦСКА са малко повече. Какъв национален тим ще направиш? Ако си мислим, че в момента имаме такъв... Тези момчета можем да ги поздравим, че се раздадоха в Лигата на нациите, но това са им възможностите.
 
- Как виждате Левски в първенството през пролетта? Не трябва ли отново да се отчете годината като нулева и да се гради отбор за следващия сезон?
 
- Това е ясно. Караме хората не знам вече колко години, десет може би, да проявят търпение... Толкова издържаха и не знам дали ще могат още. Но ги приканвам да го направят, защото още малко и мисля, че Левски тръгва по нов път. Но отново говорим хипотетично - дали ще се сменя собственикът или не. Трябва да е ясно какво става.

 

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

Етър и Пирин рестартират шампионата с важен мач

Сблъсъскът в Благоевград започва в 14:00ч.

Съдбоносна среща на "Герена"

Вижте подробности

Етър без Шано за мача срещу Пирин

Французинът не е на разположение на треньорския щаб

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки