Циципас стартира с победа на Sofia Open 2019

Гръцкият тенисист се справи с Ян-Ленард Щруф, очаква го опитният Гаел Монфис

Циципас стартира с победа на Sofia Open 2019

Поставеният под №2 в основната схема на Sofia Open 2019 Стефанос Циципас доказа, че заканата му да спечели титлата в родната столица, не е била напразна. Най-висококотиращият тенисист на Гърция се справи по убедителен начин с германеца Ян-Ленард Щруф в първия си мач от турнира, побеждавайки в 2 сета - 7:6 (5), 6:4. Така 20-годишният играч продължава към фазата на 1/4-финалите.

Трябва да се отбележи, че намиращият се на 51-о място в световната ранглиста Щруф успя да даде много солиден отпор на големия фаворит. 28-годишният германец преклони глава след тайбрек в първата част, а имаше и шанса да насочи и втория сет към подобен завършек. Циципас отвърна с удивителна способност да вдига нивото в най-важните точки – качество, което е присъщо на големите шампиони, затова и успя да приключи срещата за час и половина.

Първият сет премина без нито един пробив, като сервиращите се възползваха в пълна степен от предимството да стартират разиграванията. Зрителите на централния корт в „Арена Армеец” трябваше да чакат чак до 12-ия гейм, за да видят първата точка за пробив. Тя беше в полза на Циципас, който с майсторски удари доведе събитията до равенство, а после и взе предимство. Щруф в никакъв случай не се панира, като успя да преобърне ситуацията и така започна тайбрекът. В него минипробивите летяха със страшна сила – Щруф поведе с 3:0 точки, след като взе първите две подавания на опонента си. Циципас не позволи нещата да се запазят в тази светлина, като постигна минипробиви за 1:3 и 4:4. Гъркът взе подаването на Щруф, за да дръпне с 6:4 и затвори сета при втората си възможност.

Вторият сет се реши с един-едничък пробив, макар че Циципас много по-често намираше пробойните в играта на съперника. Щруф отрази 3 точки за пробив в 3-ия гейм, за да капитулира в петия, когато Циципас дръпна с 3:2. Световният №13 затвърди предимството и оттам нататък концентрира усилията си върху спечелването на собствените сервис геймове. Въпреки този факт 10-ият донесе известна драма – Циципас сам пропиля първия си мачбол, а после изпрати топка в аут, за да даде шанс на Щруф да удължи срещата. Нищо такова не се случи, защото при следващите две точки Циципас беше железен при мрежата и триумфира с чиста победа.

Така в четвъртфиналите ни очаква страхотен сблъсък между младия талант и опитния Гаел Монфис.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки