Ожие триумфира на рали Монте Карло и подобри рекорд на Льоб

Французинът спечели първия кръг на WRC за новия сезон

Ожие триумфира на рали Монте Карло и подобри рекорд на Льоб

Себастиен Ожие победи Тиери Нювил в напрегнат финал на рали Монте Карло - първи кръг от сезон 2019 в Световния рали шампионат (WRC). Това бе първо състезание за французина, след като той се завърна в Citroen. Ожие поведе в петък следобед и оттогава не изгуби първата позиция въпреки напрежението, което Нювил му създаваше със своя Hyundai i20.Двамата пилоти стартираха първия етап в неделя с разлика от 4.3 секунди, които Нювил стопи до 0.4 преди последния супер специален етап.

В първото преминаване по него Нювил бе с 1.5 секунди по-бърз, но на втория път Ожие записа перфектно време и в крайна сметка стана първия лидер за сезона след успех с 2.2 секунди над Нювил.Триумфът на Ожие в Монте Карло е неговият седми и шести пореден, с което той изравни рекорда на деветкратния WRC шампион Себастиен Льоб от седем победи на рали Монте Карло.Първоначалният лидер От Танак (Toyota) се добра до третата позиция, въпреки че в петък загуби около пет минути заради спукана гума. Естонецът навакса до голяма степен времето в събота и от седмото място се изкачи до третото.

В първото си състезание с Hyundai Себастиен Льоб спечели две етапни победи, но не успя да поддържа темпото на Танак и изгуби борбата за последното място на подиума. Зад него финишира вторият пилот на Toyota Яри-Мати Латвала, а на шестото място остана и третият - Крис Мийк. Британецът се завърна в шампионата, след като бе уволнен от Citroen през лятото на 2018 г. Въпреки че остана едва шести, скоростта му бе доста добра и той спечели супер специалния етап и добави пет бонус точки към генералното класиране.

Рали Монте Карло бе огромно разочарование за отбора на M-Sport Ford, чиито трима пилоти срещнаха затруднения. Елфин Еванс се движеше добре до съботния следобед, когато излезе от пътя и се удари в дърво. Теему Сунинен катастрофира в първия етап, но се върна в състезанието и финишира на 11-ото място. Понтус Тидеман пък бе предпазлив относно завръщането си във WRC, но отпадна още в петък заради технически проблем.

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки