Спас Русев: Основният проблем на Левски са самите левскари

Делио Роси е най-голямата ми грешка, взех го по визитна картичка

Спас Русев: Основният проблем на Левски са самите левскари

Направих опит да върна Мъри Стоилов, проведох няколко разговора с него, имахме срещи и с Наско Сираков. За съжаление и феновете, и легендите като че ли някакси не са обединени. Продължавам да мисля, че един от основните проблеми на Левски са самите левскари, обяви босът на клуба Спас Русев в специално интервю за предаването на DIEMA SPORT – „Домът на футбола“.

 
"Има изключително голяма разлика между говоренето и носенето на отговорност. Влизането в клуба е носене на отговорност. Това е половин България. Всеки човек те спира и те пита, ти се чувстваш отговорен за тези хора. Отвън всеки знае. По тази логика Томислав Русев трябва да е перфектният директор на Левски, той всяка седмица прави перфектни анализи, но отново - има много голяма разлика между говоренето и носенето на отговорност. Стоилов имаше договор по това време в Казахстан и нямаше как да го прекъсне. Това е формалната страна. Неформалната - в крайна сметка това е негов избор", продължи бизнсменът.
 
"Не съм водил разговори сега, не мога да кажа. Със Сираков също не съм водил разговори вече близо година. Винаги съм искал той да бъде привлечен в клуба под някаква форма. Не може хора като Наско Сираков, Боби Михайлов и други легенди да бъдат освирквани като идват на стадиона. Там е тяхното място. Ако ние сме за Левски, сме заради тези легенди. Не може да се разделяме", каза още Русев.
 
Относно смяната на собствеността и влизането на Васил Божков в клуба, той обясни: 
 
"Разговаряли сме какво трябва да се направи за да бъде клубът финансово стабилен. Има пикове, но няма надграждане. Така е от времето, в което на футболния клуб се гледаше като на трофей. Той (Васил Божков) има опит, бил е президент на футболен клуб. Нямам идея откъде е изникнала тази идея за Христо Йовов. Няма логика. Ако това, което се тиражира, че Йовов, Иванков и Боримиров са собственици, а те самите са на работа в клуба. Кой ги уволнява? Говорим за неща, които нямат своето логично обяснение. Но въпреки всичко някой ги завърта."
 
"В България има около 700 регистрирани професионални клуба. Може би само един от тях е финансово балансиран, само Лудогорец. Всички останали са губещи. Моделът е сбнъркан. Футболът е спорт, но той е забавление. Затова имаме нужда от инфраструктура. Сега когато ходя в Албания, в Тирана строят супер модерен стадион. Ние нямаме инфраструктура, нямаме посещаемост. Изключително малко приходи от телевизионни права. Как да се издържа един клуб?, Едно от клишетата е, че произвеждаме таланти и после ги продаваме. В Хърватия го правят изключително добре. При нас няма такива традиции, има епизодични проблясъци. За клуб като Левски, който е под натиск непрекъснато да печели, това е доста труден процес", твърди той.
 
"За заплатите питайте изпълнителния директор. Във футбола редовността на заплатите не е този елемент, който задължително се спазва всеки месец. Много често има забавяния, не само в България. При евентуална потенциална смяна на собственост забавянето на заплатите с един месец е абсолютно нормална практика", смята собственикът на "сините".
 
"В Левски в последната година и последните месеци непрекъснато се тресе в някакви интриги, които всъщност идват от левскарската общност. Не виждам откъде идва този блясък. Нещата са тежки, не са лесни, отбор като Левски винаги е под натиск от феновете да печели купи. Това те вкарва в едно състезание, в което Лудогорец вдигнаха нивото много високо. И ако ти искаш да си конкурентен, затова са необходими средства. Няма фенска маса, няма телевизионни права, спонсорите се броят на пръсти. Те също трябва да имат някакъв интерес към това спонсорство, да участват в нещо престижно и популярно", коментира Спас Русев.
 
"Какъв бизнес имам аз? По какъв начин го придобих този телеком? Вижте какво, в придобиването на всяко едно предприятие се ползват инструменти като кредити. Аз го придобих по една абсолютно прозрачна процедура. Няма нищо общо с българското правителство. Аз нямам нищо общо, за да може някой от правителството да ми се обади и да ме помоли за нещо. Защо точно да избереш футбола, а не да помогнеш на едно бедно дете? Влизането ми в Левски е в резултат на едно бизнес решение между Виваком и Левски в този момент. Във футбола е така - някой път нещата се случват, другият не. Много трудно се излиза с позитивен имидж, дадох ви пример с Тодор Батков. Такава е съдбата във футбола, на някои собственици и треньори, във футбола е така", обясни бизнесменът.
 
“Делио Роси е най-голямата ми грешка в Левски. Футболистите, които успяхме да привлечем, бяха добри и имаха качествата да вдигнат нивото. Треньорът се оказа грешка, защото го избрах по визитна картичка. Много е важно да знаеш какъв е характерът на човека. Характерът на Делио Роси е в основата на това изгубено време. Само умения във футбола на са достатъчни. Той не успя да изгради контакт с футболисти", призна той. 
 
Относно заплатата на Габриел Обертан, Русев коментира: "Не съм убеден, че беше 45 хиляди. Второто, когато Обертан реши да напусне клуба, си намери отбор точно за 3 дни. На по-висока заплата от тази, която взимаше в Левски. Това е показателно колко е конвертируем и дали ние сме платили нещо, което е пазарната стойност. Това е цената. Не съм участвал в трансфера. Участвал е изпълнителният директор."
 
"Изпълнителният директор смени треньора с Дерменджиев. Убеден съм, че Павел Колев взе правилното решение. Бях информиран. В днешно време хората трябва да бъдат информирани. Няма одит, има съвместна работа в момента между старото ръководство в лицето на Красимир Иванов и новия изпълнителен директор. Готов съм да се обзаложа, че ако се публикуват данните, Левски няма да е най-задлъжнелият клуб. На Павел Колев бе дадена цялата информация. Няма злонамереност", добави Русев. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки