СКАНДАЛЪТ НА ВЕКА! Катар платил 780 милиона на ФИФА за домакинството на Мондиал 2022

Това разкрива The Times

СКАНДАЛЪТ НА ВЕКА! Катар платил 780 милиона на ФИФА за домакинството на Мондиал 2022

Катарската футболна федерация е платила 780 милиона евро на ФИФА, за да спечели домакинството на Световното първенство през 2022 година, разкрива „The Times“.

Според информацията, през 2010 година от Катар тайно са предложили на ФИФА 365 милиона евро 21 дни преди страната да бъде избрана за домакин на Мондиал 2022.

Предложението се отнася до закупуването от „Ал Джазира“ на телевизионните права за Световното първенство през 2018 и 2022 години (118 милиона евро). В договора има включена клауза, в която е записано, че на ФИФА ще бъдат изплатени още 118 милиона евро, ако Мондиал 2022 се състои в Катар.

Тази клауза е прикрита в договора като плащане за „производствени разходи“.

Самата оферта предполага нарушение на правилата на ФИФА, тъй като не е разрешено на лица свързани с кандидатите да правят финансови оферти във връзка с процеса на избор. „Ал Джазира“ е собственост на емира на Катар, който в същото време стои зад кандидатурата на страната да организира най-голямото футболно събитие.

Три години по-късно през 2013 година Катар представя още една тайна оферта на стойност 427 милиона евро на ФИФА за телевизионните права, малко преди Световната футболна централа да се откаже от разследването си за корупция в процеса на избор на домакина на Световното първенство.

Този договор сега е част от разследване за подкуп от страна на швейцарската полиция. По този начин общото предложение на Катар би достигнало 780 милиона евро.

Експертите, консултирали „The Times“ вярват, че е трудно да се докаже, че тези суми отговарят на строго търговски мотиви, тъй като надвишават петкратно телевизионните права за региона.

Офертата от 365 милиона евро за телевизионни права не е само рекорд, но е странно, защото тя беше единствената, която ФИФА прие преди да стане известно къде ще се проведат двете Световни първенства.

Според новите документи разкрити от британските медии, ФИФА следва да получи плащане от още 100 милиона евро през следващия месец, които са бонус заради това, че Световното първенство ще се проведе в Катар.

Председателят на Комитета за култура, медии и спорт към британския парламент, Деймиън Колинс заяви, че Фифа трябва да замрази получаването на сумата и да започне разследването.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки