ЧЕСТИТО! Георги Петков празнува рожден ден

БФС и Славия поздравиха вратаря

ЧЕСТИТО! Георги Петков празнува рожден ден

Днес 43-ия си рожден ден празнува неостаряващият Георги Петков, пише официалният сайт на БФС.

Вратарят е роден на 14 март 1976 г. в Пазарджик, а кариерата му стартира в юношеските формации на местния Хебър и ФК Банкя. През 1996-а година подписва със Славия, а само два сезона по-късно вече е първи избор под рамката на най-стария столичен клуб. След 51 мача за първенство с екипа на "белите", Петков е продаден на Левски срещу рекордна за вътрешен трансфер на вратар сума.

На "Герена" прекарва десет сезона - първоначално се бори с конкуренцията на Димитър Иванков, но впоследствие се превръща в твърд титуляр и капитан на "сините", с които печели четири шампионски титли на страната, четири Купи на България и три Суперкупи, достига до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА и участва в груповата фаза на Шампионската лига. След 219 мача за Левски във всички турнири, Петков преминава в кипърския Еносис (Паралимни), а през 2012-а се завръща на вратата на Славия.

Там кариерата му претърпява същински ренесанс - на 42-годишна възраст ветеранът е избран за играч на мача във финала за Купата на България срещу Левски, спечелен от "белите", а впоследствие се превръща в най-възрастният българин с участие в европейските клубни турнири и в най-възрастният вратар в Европа, пазил в официален мач за национален отбор.

За представителния тим Георги Петков дебютира през 1998-а, а към момента има 18 мача за България.

На четири пъти е избиран за вратар номер едно в страната; през 2008-а и 2018-а остава на второ място в класацията "Футболист на годината", а през 2007-а е трети.

Българският футболен съюз честити рождения ден на Георги Петков и му желае здраве, късмет и покоряване на нови рекорди!

Към пожеланията се присъединява и Novsport.com, а ето и поздравлението на Славия, публикувано в официалния клубен сайт на „белите“:

ПФК Славия честити 43-тия рожден ден на вратаря и капитан на първия състав Георги Петков.

В кариерата си дългогодишният страж има 176 мача с екипа на "белите". Първоначално Петков носи екипа на Славия в периода 1996-2001 година, след което се завръща в отбора през лятото на 2012 година.

През миналия сезон Георги Петков има основна заслуга за спечелването на купата на България, като на финала срещу Левски спаси общо три дузпи.

ПФК Славия пожелава на рожденика здраве, щастие, лични и професионални успехи.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки