Кметът на Видин инж. Огнян Ценков: Идват избори, започнаха злонамерените атаки срещу нас със стари снимки на Гребната база

Всяка година отделяме по 300 хил. лв. за субсидиране на спортните клубове, базите се предоставят безвъзмездно, плащаме ток, вода и ремонти, допълни градоначалникът

Кметът на Видин инж. Огнян Ценков: Идват избори, започнаха злонамерените атаки срещу нас със стари снимки на Гребната база
Фалшива новина със стари снимки на Гребната база във Видин набра скорост в социалните мрежи. Кметът на града край Дунав инж. Огнян Ценков обаче реши да разкаже каква е истината пред tribune.bg и обясни защо точно сега са изплували старите кадри.
 
- Миналата година беше започнат основен ремонт на Гребната база. Докъде стигна той и работи ли съоръжението към момента?
 
- Ремонтът приключи. Гребната база е едно уникално спортно съоръжение – специално за водни спортове. Построено е в заливаемата част на р. Дунав през 70-те години. Разпъната му площ е около 3000 кв./м. За най-голямо съжаление обаче до направения от нас ремонт, базата не беше ремонтирана и беше в много лошо състояние.
 
- 50 години без ремонт?
 
- Да, имаше спешна нужда от ремонт. Имаше необходимост от укрепване на носещата конструкция, която е на множество бетонни пилони и под нея при високи води навлизат водите на р. Дунав. Изградено е така за улеснение на нашите гребни спортни клубове, които пускат своите лодки във водата. Нужен беше и спешен ремонт на покрива. Условията в спортните зали, в битовите помещения и в хотелската част, бяха много лоши. Важно е, че успяхме да придобием цялата собственост, защото при раздържавяването през 90-те години структурите, които са били към Организацията за съдействие към отбраната, са придобили част от спорните обекти. После след препродавания частта се беше оказала в частни ръце.
 
- Как си ги върна Община Видин?
 
- След завеждане на дело. Видин притежаваше около 70%, а фирмата – около 30 %. Влязохме в добър диалог с частната фирма и тя ни продаде своя дял в края на 2017 г. Взехме около 600 кв./м. закрита площ на много добра цена – 278 хил. лв. В момента съоръжението е 100% собственост на Общината.
 
- Какви суми бяха отпуснати за ремонта и чия беше инициативата за него?
 
- След отпусната субсидия в размер на 3 млн.лева от кабинета “Борисов” още през 2016 г., отделихме 335 хил. лв. специално за ремонта на Гребната база. В края на 2017 г. вече течеше ремонт. Забавиха го лошите зимни условия, но април-май 2018 г. цялостният ремонт приключи. Гребната база вече е едно съвременно съоръжение за водни спортове, които при нас са много силно развити. Ние имаме няколко много силни клуба, които имат сериозни успехи – и национални, и международни. Ремонтирахме и хотелската част, защото това е съоръжение, което може да се ползва освен от видинските клубове, и от други.
 
 
- Гребната база вече работи с пълна сила...
 
- Да. И видинчани го виждат. Гребната база не е това, което беше. Вече е модерно съоръжение с добри условия за спорт. 
 
- В интернет с пълна сила се разпространяват едни 5-годишни, неактуални снимки, показващи разрухата. И то месеци преди местните избори. Съзирате ли атака срещу себе си, спортното министерство или правителството?
 
- Естествено, че е атака – и то злонамерена. И срещу мен като кмет, и срещу всичко постигнато, и срещу ГЕРБ и правителството. Вече нищо не ме учудва – откакто съм избран за кмет, атаките, фалшивите новини и манипулациите са ежедневие. Видях тези снимки. Във Видин никой няма да ги приеме сериозно и да им обърне внимание. Хората много добре знаят какво беше състоянието и какъв голям успех е, че успяхме да изкупим тази част, която не беше общинска собственост. И това е първото подобно придобиване от 1990 г. насам. А в началото Общината беше в много лошо състояние, но успяхме. Вече сме върнали много от задълженията си.
 
 
- Но изненада ли ви атаката с архивни снимки?
 
- Изобщо не. Сега идват избори. С встъпването ми в длъжност започнаха такива атаки. Имаше манипулирани материали за зимното почистване, слухове, че съм ходил при премиера да му кажа, че се отказвам от поста. Опитваха се да провалят наш проект с Фондация „Реал Мадрид“. А той е изключително успешен, деца от Видин ходиха на тренировките на футболния клуб в Испания. Навремето общински съветници – пълни фигуранти, блокираха Е-79, тормозеха видинчани, после изкараха че аз преча на магистралния път. Целта е да ни пречат и да ни компрометират.
 
- Какво е състоянието на спортната инфраструктура в града?
 
- Ситуацията се подобрява. Не е само Гребната база – спортните съоръжения и спортната политика са на много високо ниво. Ние имаме традиции. Всяка година отделяме по 300 хил. лв. за субсидиране на спортните клубове. Спорните бази се предоставят безвъзмездно, ток и вода плащаме също, както и ремонти. В спортния ни календар има множество събития, за които отпускаме 50 хил. лв.
 
 
- Какви са целите, които си поставяте оттук-насетне?
 
- Да продължаваме да развиваме спорта в трите направления. Първо – детско-юношески спорт, за да могат децата да израстват физически здрави и да не се поддават на зависимости. Второ – високото спорно майсторство, защото Видин е дал много състезатели, които са постигнали сериозни национални и международни успехи. И трето – подкрепа на спорта в общината от самата Община. В две от елитните училища във Видин с европейска помощ ще бъдат изградени физкултурни зали, подходящи за ползване и от спортни клубове. Ще има тенис корт, закрит плувен басейн. Имаме и закрита писта за лека атлетика. Предстои ремонт на покрива на друга спортна зала. Имаме над 70 спортни площадки. По молба на деца изградихме площадка за скейтборд – точно каквато поискаха. Работим в зависимост от потребностите на гражданите. Спортът при нас е масов и на много високо ниво!

 

Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки