Сакалиев: ЦСКА има какво да доказва в големите мачове

От доста време не съм виждал Лудогорец да е толкова невпечатляващ, допълни Стойко

Сакалиев: ЦСКА има какво да доказва в големите мачове
Бившият нападател на ЦСКА и Нефтохимик Стойко Сакалиев даде интервю за "Тема спорт", в което говори за пролетното представяне на тима на червените и централните нападатели в състава.
 
Г-н Сакалиев, какви са впечатленията ви от играта на ЦСКА при новия треньор Любо Пенев?
 
- Началото беше много трудно. В първия мач с Черно море (0:2) бяхме като разграден двор. Постепенно обаче нещата започнаха да се стабилизират. Във вечното дерби пак бяхме малко плахи. Но това по-скоро се дължи на факта, че подготовката беше водена от друг треньор. Впоследствие, след като Любо Пенев пое ЦСКА, нещата започнаха постепенно да се надграждат и в общи линии се получават до този момент. Безспорно ЦСКА играе по-офанзивно и създава повече положения. Най-много ми хареса второто полувреме срещу Етър. Тогава съставът стоеше доста добре, играеше много грамотно тактически. Вижда се, че има израстване в самия стил на игра. А с победите идва и повече самочувствие.
 
- Как оценявате представянето на младите Турицов и Антов, които са налагани като титуляри?
 
- Още е рано за по-генерални заключения. Това, че им се дава шанс, означава, че имат качества. Колкото повече млади момчета играят в първия отбор на ЦСКА, толкова по-добре. Антов получи и повиквателна за националния тим, така че трябва да се възползва от получения шанс.
 
- Какво е мнението ви за централния нападател на тима Али Coy?
 
- Още през есента говорихме, че на ЦСКА му трябва истински класен нападател. Coy е добър футболист, но в предстоящите мачове от плейофната фаза на първенството ще си проличи най-ясно дали е от това качество, което е необходимо на отбора. ЦСКА винаги трябва да има класен играч на върха на атаката си, който не само да бележи много, но и да комбинира, да прави асистенции, да има сериозно влияние на терена... И най-важното - да прави разликата в големите мачове. Защото срещу по-скромните отбори всеки може. Coy на практика игра силно срещу по-непретенциозните съперници. Поне в досегашните двубои. Така че ми се струва рано да го оценяваме. След две седмици предстоят две поредни гостувания в Разград и там ще си проличи...
 
- В тази връзка смятате ли, че ЦСКА има още какво да показва в двубоите с преките си опоненти?
 
- Да. ЦСКА не се е доказал в големите мачове този сезон. Показателно е, че не победихме Левски и Лудогорец, а и като цяло срещу водещите тимове имахме затруднения. Дано с Лудогорец за купата и първенството ЦСКА да покаже друго, по-добро лице. Аз поне от доста време не съм виждал Разград да е толкова невпечатляващ. Те са се изчерпали много. Не показват силни игри и това е плюс за ЦСКА. Съвсем нормално е да се надяваме на титла. Разликата не е чак толкова голяма и ЦСКА има своите аргументи. Очаквам отборът да е до последно в битката. И все пак, за да бъда обективен - смятам, че е по-реалистично да не спечели купата.
 
- На "Армията" им върви с централните нападатели в последно време - Каранга, Мауридес, сега и Coy бележи доста. Кой от тях е най-добрият според вас?
 
- Каранга, макар и да не беше от типа нападатели, които харесвам. Все пак реализира доста голове и го правеше и във важни мачове. Играчът на този пост в ЦСКА чисто и просто трябва да бележи редовно. Това е критерият. А и да асистира активно, да не е само консуматор.
 
- А какви бяха впечатленията ви от Мауридес?
 
- В началото тръгна доста добре, но в хода на основните мачове се видя, че той не беше играчът, за когото го помислихме. Може и друга причина да е имало, но формата му спадна. Добре е, че намери общ език с ръководството и се стигна до раздяла. Нямаше смисъл Мауридес да остава в ЦСКА.
 
- Кой от футболистите се отличава през пролетта?
 
- Тиаго ми прави много добро впечатление. Далеч не е така пасивен, както през есента. Играе доста по-креативно и мотивирано. Показва силно представяне. На мен ми харесва и Джеси, който се отличава с по-нестандартната си игра. Допада ми заради своята импровизация, макар да не е най-ефективният в състава.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки