ВРЕМЕ Е ЗА ДЕРБИ! Левски ще спира ЦСКА за титлата

Любо Пенев решава в последния момент за Тиаго, Дерменджиев залага на младоците Деян Иванов и Станислав Иванов

ВРЕМЕ Е ЗА ДЕРБИ! Левски ще спира ЦСКА за титлата
ЦСКА и Левски подновяват днес съперничеството си. От 17:15 часа на националния стадион започва вечно дерби номер 148. Аванс в Мач №1 на България имат сините, които спечелиха последните два сблъсъка с по 1:0 с автоголове на Черниаускас и Перейра. Те са ликували общо 55 пъти, армейците са го правили 53 пъти, равенствата са 39, а головата разлика е 206-201 в полза на тима от Борисовата градина.
 
Ситуацията преди сблъсъка е малко от рода на "Знам какво направи миналата пролет". Преди година обаче и двата тима имаха за какво да играят и бяха в битката за трофей - червените, както и сега, имаха шанс за дубъл, а сините се надяваха да спечелят Купата на България. Двата тима се срещнаха в битка за нея и Левски ликува след двата полуфинални сблъсъка (но се провали във финала). А армейците останаха с празни ръце, след като загубиха и спора за първото място с Лудогорец. Тази пролет тимът от „Герена" отдавна се пусна от хорото и в двете надпревари. И единственото, което може да направи, е отново да издърпа единия стол на вечния си съперник. Само за толкова стигат силите на възпитаниците на Георги Дерменджиев към момента. ЦСКА пък е надъхан до краен предел.
 
Армейците влизат в дербито с някои кадрови проблеми и въпросителни. Аут е Бикел заради наказание. А за участието на Тиаго ще се решава в последния момент. Дори и да започне обаче, той едва ли ще има сили за 90 минути. Португалецът беше на процедури при сръбската лечителка Мариана през седмицата и макар да не е в оптимална кондиция, може да запише поне полувреме. В отбрана се очертава Лясков да е ляв бек, а Нуно Томаш ще се завърне в центъра до Бодуров.
 
Любо Пенев има солиден избор за фланговете, където разполага с 4 опции. В миналото вечно дерби на 24 февруари той стартира с Евандро отляво и Джеси отдясно. Още през първата част обаче плановете му бяха разбити, след като Евандро се контузи, а Джеси бе изгонен. Днес Пенев по-скоро ще заложи на Енрике отляво и намиращия се в добра форма Жоржиньо отдясно. По този начин Любо ще има универсален коз на пейката в лицето на Евандро, който може да играе и на върха на атаката, и по фланга. Офанзивната мощ през второто полувреме може да бъде подсилена и от Едвин Джеси.
 
Освен с всичко друго, червените ще трябва да се справят и с натрупалата им се умора - през пролетта изиграха два мача повече от противника си - четвъртфинал и първи полуфинал за купата. Но в такива двубои желанието за победа надделява над всякакви останали фактори.
Левски ще влезе в дуела като по-свежия отбор. Треньорът Дерменджиев няма да може да разчита на наказания Иван Горанов. Левият бек ще бъде заменен от французина Луи Нганиони. Освен него в стартовия състав след изтърпени наказания се връщат още двама защитници - Нуно Рейш и Живко Миланов. Първият ще е в центъра на ариергарда. Най-вероятно до него ще започне младокът Деян Иванов, а Миланов ще е десен бек.
 
Има опция обаче Живко да си партнира с Рейш, а за тази среща отново да бъде ползван напускащият след края на сезона Цветкович. В халфовата линия на сините ще действа триото Тиам, Райнов и Мариани. На левия фланг на атаката ще е Паулиньо, а централен нападател ще е Станислав Костов, който ще стисне зъби и ще играе с болки в коляното. Въпросът е кой да действа като дясно крило. В тази зона дербито може да бъде решено, като се имат предвид проблемите на червените на поста ляв бек. Вдясно обаче сините не могат да се похвалят с остър играч, след като прецениха повече да не гласуват доверие на Жерсон Кабрал. Опциите са две. Първата е да започне Станислав Иванов, като тя е по-логична. Втората е да се заложи на Илия Юруков, който да действа в центъра, а вдясно да бъде пратен Давиде Мариани.
 
ЦСКА срещу Левски - класиката на родния футбол отново е тук. Червени и сини отново ще приковат към себе си за 2 часа вниманието на огромна част от футболната общественост. Вярно, няма да е в директен сблъсък за титлата. Но това не намалява от заряда. При успех ЦСКА ще продължи да мечтае за дубъл. А самочувствието му ще е достатъчно напомпано, за да елиминира Ботев в сряда. Левски в края на сезона ще е отново с празна витрина, но пък торбичката му може да е пълна с победи над армейците, което за феновете им все пак ще е нещо.

 

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки