Хамилтън взе трета победа за сезона и затвърди доминацията на "Мерцедес"

Британецът печели в Каталуня за трета поредна година и общо за четвърти път в своята кариера

Хамилтън взе трета победа за сезона и затвърди доминацията на "Мерцедес"

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън взе трета победа за първите пет старта от началото на сезона, след като триумфира в Гран при на Испания. Британецът изпревари съотборника си Валтери Ботас още на старта и до края на дистанцията не изпусна лидерската позиция.

Във всички пет старта от началото на сезона "Мерцедес" записа двойни победи, което е рекорд в историята на Формула 1. Хамилтън триумфира в Бахрейн, Китай и Испания, докато Ботас взе победите в Австралия и Азербайджан.

За Хамилтън това е изравнено най-успешно начало на сезон. През 2015 г. отново започна с три победи и две втори места, а година по-рано имаше четири победи и едно отпадане.

Победата в Испания върна Хамилтън начело в шампионата. Той има 112 точки. Освен 25-те за успеха, той получи и една допълнително за това, че стана автор на най-бързата обиколка. Ботас, който преди надпреварата в Каталуня водеше с една пред съотборника си, събра 105 точки.

На пистата край Барселона трети завърши Макс Верстапен. Холандецът записа втори подиум от началото на сезона в Австралия. След първия кръг пилотът на "Ред бул" имаше три поредни четвърти места.

Пилотите на "Ферари" Себастиан Фетел и Шарл Льоклер направиха поредното си колебливо състезание, като се наредиха четвърти и пети. В топ 10 влязоха още Пиер Гасли с "Ред бул", Кевин Магнусен ("Хаас"), Карлос Сайнц ("Макларън"), Даниил Квят ("Торо росо") и Ромен Грожан ("Хаас").

"Горд съм да съм част от този отбор, след като пишем история. Състезанието беше отлично за нас, направих добър старт и всичко се получи. В старта бяхме близо с Валтери. Видях и едно "Ферари", което беше близо до нас, но нямаше много пространство. Знаех, че Валтери ще спре рано и се възползвах", каза Хамилтън след състезанието.

Хамилтън печели в Каталуня за трета поредна година и общо за четвърти път в своята кариера. Единствено Михаел Шумахер има повече победи в Гран при на Испания (6).

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки