Кметът на Русе Пламен Стоилов: Готови сме да посрещнем Лигата на нациите и ще подкрепим нашите момичета!

„Горди сме, че градът ни все по-често присъства във водещите събития в страната и съм уверен, че най-доброто предстои“, посочи

Кметът на Русе Пламен Стоилов: Готови сме да посрещнем Лигата на нациите и ще подкрепим нашите момичета!

Женският национален отбор по волейбол на България започва участието си в 2019 FIVB Volleyball Nations League, Week 1, Pool 2 - Ruse с домакински турнир от група 2 в Русе (21-23 май).

В Arena Monbat националките ни ще се изправят последователно срещу Япония, Белгия и САЩ.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов даде специално интервю за предстоящите волейболни емоции и гордостта по цял свят да се говори с добро за Русе покрай домакинствата на световни волейболни форуми.


- Господин Стоилов, от 21 до 23 май Русе ще приеме нов престижен турнир по волейбол, градът ще бъде домакин в първата седмица на Волейболната лига на нациите - ще приеме женския национален отбор на България и неговите съпернички от САЩ, Япония и Белгия. Какво означава това за града?

- Провеждането на престижни събития от такъв висок клас са изключително предимство за Русе, който умело възвръща славата си на волейболен град през последните години. Градът ни ще бъде за втори път домакин на форум от Лигата на нациите след дебюта си през 2017 година, когато се казваше Световно Гран При. Вълнението около провеждането на предстоящия турнир е голямо. Доказахме се като отличен организатор на спортни форуми и сме нетърпеливи да посрещнем мачовете на жените от 21 до 23 май!

- Русе вече впечатли световната волейболна общественост с гостоприемството си по време на световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г., когато прие мачовете на световни сили като Бразилия и Франция заедно с Холандия, Канада, Египет и Китай. Колко важно е, че покрай волейбола се говори с добро за Русе по целия свят?
- Миналата година действително мина под знака на Световното първенство за мъже – посрещнахме едни от най-добрите отбори в света. В Русе пристигнаха хиляди гости от страната и чужбина, а предимствата са ясни – висок туристически приток, значителни приходи за местната икономика и не на последно място – страхотна реклама за красивия ни град , който беше в полезрението на над 80 държави по света със 170 милиона зрители пред малкия екран. Много е ценен опитът, който трупаме покрай подобни събития от най-висок ранг и с него дадохме сигурна заявка, че сме готови да посрещаме още такива турнири. Тук е мястото да благодаря за безпрецедентната подкрепа на Българската Федерация по волейбол в лицето на президента Данчо Лазаров и вицепрезидента Любо Ганев. Те повярваха в Русе и заедно изградихме едно устойчиво партньорство, основано на приятелство и на мотивация за развитието на спорта в града ни и разгръщане на потенциала му да бъде сцена за спорт от световна величина. Получихме позитивна обратна връзка от участниците в първенството, от техните треньори, от официалните ни гости, и разбира се – най-ценното признание на русенци, които станаха съпричастни с този голям празник и му се насладиха. Показахме, че с постоянство, много часове труд и желание можем да сбъдваме мечти - това събитие ще се помни дълго и несъмнено ще остане в спортната история на Русе.

- За русенци – освен развитието на местния бизнес с престижните домакинства на световни волейболни събития и някои видими за окото подобрения, най-вече покрай световното първенство, остават и незабравими емоции...
- Събитието на годината беше съпътствано с богата програма и редица инициативи, които започнаха още месеци преди старта - по време на Русенския карнавал стотици желаещи се докоснаха до оригиналната купа на Световното, а рекламни пана украсиха целия град. В центъра позиционирахме изложба, показваща запомнящи се моменти от двубои на националния ни отбор с тимовете, гостуващи в Русе за Световното първенство, а улица „Александровска“ стана още по-цветна и красива с инсталираните арт-пана под формата на сърца, също изобразяващи сюблимни спортни моменти. Обичаният от всички българи Владо Николов, русенецът Любо Ганев, както и звездите от гостуващите отбори откриваха себе си във фотографиите и се снимаха за спомен пред тях при посещенията си, споделяйки емоции в социалните мрежи. В седмицата на волейбола се проведоха над 35 прояви с участието на над 600 души като танците, песните и емоциите на младежите от местни клубове се разпростираха през деня в различни точки на града, непосредствено преди всички волейболните срещи в „Арена Монбат“. Церемониите по откриване и закриване на първенството също бяха много емоционални, а стартът бе даден в присъствието на министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев. Неописуемо беше вълнението на десетки малчуганите от русенските детски градини, които бяха талисмани на всеки от гостуващите отбори и се срещнаха лично с волейболните легенди.

- Горди ли са русенци, че бързо след завършването на залата започнахте да изграждате реноме на волейболен град?
- Градът ни има основното предимство да разполага с една от най-модерните мултифункционални спортни зали в страната – „Арена Монбат“, която предлага перфектните условия за провеждането на събития и това винаги се оценява от всички гости и участници. През 2017 година Русе прие Световното Гран При за жени и отзвукът беше изключително положителен, а националките ни вече предпочитат залата и тук се чувстват като у дома си заради топлото посрещане. Спортният имидж на Русе е още по-блестящ и с факта, че беше обявен за европейски град на спорта за 2016 година. 
Освен това с подкрепата на Община Русе и бизнеса бе възроден волейболният клуб „Дунав“, който е част от Суперлигата, класира се на осмо място и участва в плейофите. Подкрепяме и децата, които се занимават активно с волейбол в русенските школи. Несъмнено уверено си възвръщаме позициите на волейболен град – русенци го заслужават.

- Ще ви видим ли лично в "Монбат Арена" да подкрепяте националките на България във Волейболната лига на нациите?
- Да! Ще бъда в залата. Горди сме, че градът ни все по-често присъства във водещите събития в страната и съм уверен, че най-доброто предстои. Готови сме да посрещнем мачовете от Лигата на нациите и ще подкрепим нашите момичета. Русе е градът на свободния дух – вярвам, че националните ни състезателки ще се заредят изключително много от вярната подкрепа на многобройните си фенове и от цялостната атмосфера тук. Пожелавам им успех!
Драма! Националките до 18 години паднаха от Испания

Мачът е подготовка за европейска квалификация

Българин след лекторите на уебинарна серия на CEV

Вижте подробности

Нефтохимик 2010 се класира за 1/2-финалите във волейболното първенство

Шампионите надвиха с 3:1 Берое

Любо Ганев: Целта за националния отбор е Ел Ей 2028

"Всеки гейм е важен", заяви президентът на БФВ

Волейболисти представят гордостите на Левски

Вижте подробности

Волейболът прие бюджета си за 2024 г.

Вижте подробности

ЦСКА е първият полуфиналист във волейболното първенство

"Червените" чакат победителя от Дея спорт и Черно море

Черно море се спаси от елиминация в НВЛ

Варненци ще играят решителен трети плейоф с Дея спорт

ОФИЦИАЛНО: Италия е последният домакин на Евро 2026

България, Румъния и Финалндия са останалите страни, които ще приемат шампионата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки