Сестри Стоеви: Най-тежкото ни решение, но път назад няма

"Сложно е, защото когато се откажеш от една държава, следват наказания от Световната федерация да не играеш 3 години"

Сестри Стоеви: Най-тежкото ни решение, но път назад няма

Родните състезателки по бадминтон за двойки – сестрите Габриела и Стефани Стоева заявиха пред камерата на NOVA, че е невъзможно да преглътнат случилото се между тях и Българската федерация по бадминтон. Двете бяха категорични, че етапът за поднасяне на извинения от президента Володя Златев отдавна е отминал и оттук нататък те ще играят единствено за имената си.

 
Днес 23-годишната Стефани и година по-възрастната Габриела официално обявиха, че спират да се състезават за България, знаейки, че по този начин се лишават от възможността да играят на Европейските игри, Световното първенство и Олимпийските игри догодина. Те признаха, че за този избор ще бъдат наказани от Световната федерация по бадминтон, като уточниха, че нямат оферти да представляват други държави.
 
 
„Натрупа се от много години. Не е само сега или от миналата година. Вече доста време се натрупа. На нас ни писна, с една дума, отношението на Българска федерация по бадминтон към нас, след като постигаме толкова много успехи за държавата и за нас самите. Много сме разочаровани от тяхното отношение. Сравниха нашата европейска титла – единствена за България – с републиканска, което е подигравка за нас, за нашия труд с треньора ни. Ние напълно се подготвяме и тренираме във Франция, не сме тук в България. Далеч сме от нашите роднини, приятели и съотборници. И отсреща, на база това, което правим за този спорт, виждаме едно неуважение. Явно не правим достатъчно”, коментира Стефани.
 
 
„С години се натрупват нещата. Не се издържа това нещо от тяхна страна. За 2018-а година, макар че не искам да влизам в подробности, нашият бюджет свърши още август месец. На нас ни се каза, че пари повече няма да получим, защото сме изразходили всичко, което имаме. Това, че г-н Златев предоставя някакви документи, това не значи, че тези пари са стигнали до нас. Можем да изкараме от нашата банка всичко, което сме получили. Тези пари до ден днешен не са стигнали до нас”, добави Габриела Стоева.
 
 
„Има два турнира от заявените за участие, които се водят платени от Федерацията. Ние всъщност ги отказахме, защото не можем да си финансираме участията от нашия личен джоб. Нова Зеландия, можем да потвърдим, че не е платена нито от нас, нито от Българска федерация по бадминтон. Участието беше поето от Нова Зеландия, защото треньорът ни беше с контакти пред организаторите. Стигна се дотам ние да молим други държави да плащат нашите турнири, което наистина е смешно”, каза още Стефани. „Ние не искаме да говорим за пари, не ламтим за пари. Просто уважението към нашия труд, с нашия треньор го няма от тяхна страна.”
 
 
„И без тяхната помощ сме постигали успехи, но вече няма как да се издържа това. Опитвали са се нашите родители, направили сме им документ, с който да ни представляват навсякъде. Заверен е при нотариус, но когато отиват във Федерацията, Володя Златев казва, че това е фалшив документ и не искат да говорят с нашите родители. А ние сме във Франция, не можем постоянно да летим и да правим срещи. Затова сме упълномощили родителите ни да ни представят. За Федерацията това пълномощно е фалшиво”, заявиха сестри Стоеви.
 
 
„Ако ние наистина бяхме приоритет за Федерацията, нямаше да стигаме до тази стъпка и да публикуваме във „Фейсбук” страницата, да се стига до такива скандали. За нас е наистина ужасно, чувстваме се ужасно, че трябва да се откажем от Европейските игри, Олимпиадата догодина и световни първенства. Ние работим за това 24/7, тренираме с тази цел, лишаваме се от всичко и накрая трябва да се откажем, защото някои хора не оценяват труда, който полагаме”, добави Стефани. „За отказа да играем на Европейското отборно миналата година – по същото време имахме важен турнир в Китай. За първи път се класирахме във финалите в супер сериите. Най-добрите 8 отиват там, а ние успяхме да стигнем до участие след много тежък сезон. Наистина отборът може да се справи дори без нас, видя се това. Вярвахме в тях, но не им достигна смесена двойка. Ние така или иначе не играем смесена двойка. И да бяхме там, смесената двойка беше решаващата за дисциплината. Да, турнирът е от някакво значение, но проблемът не е миналата година или тази година. Проблемът е от години”, допълни Стефани.
 
 
„Ние сме взели нашето решение. Сега занимаваме за Франция и си продължаваме нашата подготовка. Нашият състезателен и подготвителен период е във Франция, не тук, за съжаление. Имахме среща с министър Кралев наистина. Министерството ни е помагало години наред, ние сме благодарни, но решението си е изцяло наше. Ние сме разочаровани не от Министерството, а от самата Федерация”, каза още Стефани.
 
 
„За нас не парите са проблемът. Успяхме да се справим и без някакво финансиране миналата година. Няма как да се помирим. Взели сме решение. След март месец приключихме състезателен период. Не сме ходили, отказахме турнири. Спряхме абсолютно всякакви тренировки във Франция не за друго, а защото ни идва прекалено много. В момента дори няма да можем да участваме на Олимпийски игри, които са най-важният турнир за всеки един спортист. Какво се изисква за участие на тях? За нас периодът започва от 1 май до 1 май 2020 година. Много е дълъг, трябва да играеш определени турнири, трябва да правиш резултати. Ние от март месец вече не участваме в турнири, защото изпуснахме няколко турнира от началото на квалификацията. Знаем какъв е рискът – няма да играем на Игрите, няма да бъдем на Европейското първенство сега, Световното пропускаме. Има шанс за квота, но в момента измежду класираните сме от най-долните категории. Ако започнем сега, трябва да направим много турнири”, сподели Габриела.
 
 
„Абсолютно всичките ни турнири са в Азия. Ние сме в топ 10 на света и трябва да играем на абсолютно всички турнири не от май, а от януари до декември, но повече не можем да се финансираме сами. За момента нямаме оферти от други държави, играем за имената си. Проблемът не е финансов, а в отношението на федерацията и как приемат нашите резултати. Навсякъде може да го има това нещо, но поне в нашия се толерират повече тези, които постигат резултати. Не сме казали, че не трябва и за другите да има, но ще се радваме да има някой след нас. Ако са пак сестри – перфектно. Но не може да имаш европейска титла, единствената за България, да се бориш за Олимпиада и Световно, а да ти казват, че европейската титла се равнява на републиканска. Няма как това да стане. Само с този израз ни загубиха”, добавиха сестри Стоеви.
 
 
„Не знам защо тези думи не са публикувани в листите, защо г-н Златев не се е подписал под тях. Сигурно ще каже, че не е вярно. Ние го чухме – бяхме аз, сестра ми и треньорът ни”, добави Стефани. „Това беше достатъчно да покажем той колко разбира от световен бадминтон и какво правим ние с бадминтона.”
 
 
„Отказване да играем под флага на България? Сложно е, защото когато се откажеш от една държава, наистина следват наказания от Световната федерация да не играеш 3 години за друга държава. Следователно ние само ще следваме календара. Няма значение кой какво ни заявява, ние ще продължим да играем за Габриела и Стефани Стоева. Нашата европейска титла явно е републиканска, така че имаме доста републикански шампиони, които могат да постигнат по-големи успехи от нашите. Този израз беше решаващият, който ни подтикна към това наше решение. Това се случи по време на турнира в Испания, края на февруари. Имаме доста състезатели, които могат да постигнат по-големи успехи от нас. Нека те прославят българския бадминтон. Ние просто бяхме дотук. Извинение? Не, това са с години наред, ние сме търпели”, заяви Стефани.
 
 
„Или беше това, или да се откажем изобщо. Бадминтонът е нашата работа, нашият живот. Толкова години сме прекарали в този свят. Или трябваше да се откажем напълно, или да приключим просто да играем за България. За момента абсолютно всичко е спряно откъм турнири. Заявени сме за един турнир в Испания, колкото да не губим ритъм. Все пак трябва да си държим ранглистата. Ще видим как ще процедираме нататък”, завършиха състезателките.
Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки