Спас Делев: Ако не бием Чехия и Косово, всичко приключва

„Силно се надявах Любо да изведе ЦСКА до титлата, но не се получи“

Спас Делев: Ако не бием Чехия и Косово, всичко приключва

Нападателят Спас Делев (29 г.) е свободен агент, след като договорът му с елитния полски Погон Шчечин изтече наскоро. Към крилото има доста предложения от България и чужбина, но на този етап не е решил къде да продължи кариерата си. Делев даде интервю за "Тема Спорт", в което засегна редица въпроси. Той говори за годините в Полша, своето бъдеще, националния отбор и бившия си тим ЦСКА. Заради липсата на минути през пролетта Делев не получи повиквателна от Красимир Балъков.

Спасе, какво се случва около теб? Имаш ли предложения вече и водиш ли преговори с конкретни клубове?

- Всичко е наред, прибрах се вкъщи в Ключ. Чакам още оферти, ще видим какво ще стане. Имам вече някои предложения от България и от чужбина, но не бих казал, че са точно това, което търся. Приоритет ми е чужбина, това е ясно.

Има ли вариант да останеш в Полша, или ще потърсиш реализация в друга страна?
- Всичко е възможно, не изключвам и вариант в Полша. Има известен интерес. Ще изчакаме още.

Ти се задържа три години в Погон, което на практика е най-дългият ти престой в един клуб без прекъсване. Разкажи за този период?
- Наистина, в Погон се чувствах по-добре от всякога, бях като у дома си. Всички в отбора и клуба ме приеха доста добре. Тези три години бяха успешна крачка в моята кариера.

На какъв пост те използваха? И имаше ли някой по-известен играч в тима?
- Най-често като дясно крило. По-известен футболист не мога да кажа. Но има един познат в България играч - Рикардо Нунеш (ляв бек, игра за Левски през пролетта на 2014 г., а оттогава неизменно е в Погон). С него бях най-близък и постоянно излизахме.

А защо напусна Погон?
- Договорът ми изтече и се разбрахме, че е най-добре да приключим нещата и всеки да поеме по своя път. Аз ще търся развитие в по-силен клуб, надявам се.

Има ли база за сравнение между полското и българското първенство?
- В общи линии - никаква. Нивото в Полша е доста високо, а посещаемостта е в пъти по-голяма. Има някои много силни отбори. В тази страна футболът се развива.

Смяташ ли, че в Полша възроди кариерата си?
- Ами преди в кариерата си съм имал спадове, които не ми се отразиха добре. Мисля, че в Полша осъзнах добре нещата. Най-важното е да си професионален в отношението си, да тренираш здраво, да се раздаваш на сто процента. Този престой в Полша ми помогна много. Преди съм правил грешки, но вече улегнах и се надявам те да останат в миналото.

За кратко беше в испанския Лас Палмас - през есента на 2013-а. Тогава се засече с големия плеймейкър Валерон. Какво си спомняш от съвместния ви престой в клуба?
- Хуан Карлос Валерон е уникален футболист и много голям човек. На лагерите преди мачовете бяхме в една стая с него. Правеше ми впечатление, че е изключителен професионалист, но и много добър човек.

Имаше ли интерес към теб от ЦСКА? Покрай ангажирането на Любо Пенев през зимата се заговори, че те искат от "Армията". Така ли беше наистина?
- Не, абсолютно нищо не е имало. Никой от клуба не ме е търсил.

А би ли се върнал един ден, ако има такава възможност?
- Нищо не изключвам. 

Проследи ли развоя на сезона в България? Какво не достигна на ЦСКА да спечели титлата?
- До края следях нещата, нормално е да се интересувам. Винаги се старая да гледам мачовете, когато съм свободен. Първенството беше силно. И Лудогорец, и ЦСКА натискаха до последно. До един момент и Левски имаше някакви шансове, но реално само ЦСКА имаше сили да се бори за титлата. В някои двубои ЦСКА не биваше да губи точки, което накрая не му достигна за първото място. Много се надявам през следващия сезон тимът вече да стане шампион. Колкото по-силни отбори има у нас, толкова по-добре.

Изненада ли те напускането на Любо Пенев?
- Да, доста и то. При него започна да се вижда подобрение в играта на ЦСКА. При Ел Маестро нещата не бяха толкова добре. Не ангажирам никого, това си е моето мнение. Аз така съм ги видял нещата. При Любо доста добре се получаваше играта, но не знам защо се стигна до раздялата. Силно се надявах Любо да изведе ЦСКА до титлата, но не се получи.

Сега предстоят двубои на националния отбор. Какви са очакванията ти от срещите с Чехия и Косово? И как гледаш на напускането на Петър Хубчев?
- Два доста важни двубоя. Трябва да ги спечелим, иначе ще загубим почти всякакви шансове за класиране. Напускането на Хубчев в известна степен бе изненада. Ще видим как ще се отрази назначението на Балъков.

В по-широк план - доколко големи са шансовете ни за класиране на Европейското?
- Доста време вече се надяваме на класиране. Имам чувството, че много хора подценяват Косово и Чехия, но те са доста силни отбори и срещу тях ще е голяма битка. Имаме шансове, ако сме концентрирани от начало до край и играем сплотено. Мисля, че при Хубчев имахме голямо израстване. С Балъков не съм работил, но наблюденията ми са, че превърна Етър в доста добър отбор. Надявам се, че ще продължи с успехите и в националния.

Колко скоро можем да очакваме развитие около следващия ти клуб?
- Не искам да стоя дълго в неведение и да се чудя какво ще се случи. Надявам се в кратки срокове да приключим този въпрос, да стартирам нормално лятна подготовка и да намеря добро продължение на кариерата.
Университатя Крайова с Петев стигна до сензационен успех над ЧФР Клуж (ВИДЕО)

Отборът на българина стигна до успех с 2:1

Мъри и Гьозтепе с грешна стъпка в Турция (ВИДЕО)

Отборът на българина загуби две точки заради пропуски

Йоан Стоянов бе титуляр за Апоел Беер Шева при успех над Ашдод (ВИДЕО)

Българинът остана до края на мача

Антов и Петко Христов играха за отборите им, но не взеха победи (ВИДЕО)

Вижте подробности

Кремонезе и Вальо Антов все по-близо до промоция в Серия А (ВИДЕО)

Отборът на българина надви Комо с 2:1 у дома

Специя и Петко Христов с много важна победа в битката за оцеляване

Отборът на българина надви Зюдтирол с 2:1

Алекс Петков и Шльонск загубиха дербито на върха

Отборът му отстъпи срещу Ягелония с 1:3

ОБЗОР: Лийдс удари Стоук, Груев с цял мач(ВИДЕО)

Българският национал с жълт картон, отборът му крачи към ВЛ

Йоан Стоянов спечели БГ дербито в Израел (ВИДЕО)

Българинът и неговият Апоел Беер Шева надвиха Бейтар на Пламен Гълъбов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки