ЛЕГЕНДАТА СЕ ЗАВЪРНА! Ливърпул отново е Кралят на Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-бързата дузпа във финал на Шампионска лига и гол в края на резервата Ориги пречупиха борбен Тотнъм

ЛЕГЕНДАТА СЕ ЗАВЪРНА! Ливърпул отново е Кралят на Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ливърпул спечели Шампионската лига за шести път в своята история.

Мърсисайдци победиха Тотнъм с 2:0 след попадения в началото и края на финала, игран в Мадрид.

Той бе исторически по ред причини и завинаги ще остане в сърцата на милионите червени привърженици, а и на треньора Юрген Клоп.

Германският мениджър бе в неприятна серия от шест загубени финала, но за първи път в кариерата си стигна до най-значимото клубно отличие и вдигна дебютнa купа начело на Ливърпул. 

Финалът беше общо седми в турнира между два отбора от една държава и се превърна в най-охраняваното събитие за всички времена в Испания. 

Почти 5000 гардове бяха ангажирани със сигурността, а двата клуба получиха по 16 613 билета за "Уанда Метрополитано" в Мадрид, чийто капацитет от 67 829 бе пълен до краен предел.

Съдията Дамир Скомина също влезе в историята и то по две причини. 42-годишният словенски арбитър записа Голям шлем от финали в евротурнирите - Суперкупа (2012-а), Лига Европа (2017-а) и сега Шампионска лига, а в събота вечер отсъди най-бързата дузпа в турнира!

Той посочи бялата точка още в 23-ата секунда, след като топката се удари в ръката на Муса Сисоко в наказателното поле. 

Зад топката застана Мохамед Салах и я прати право в центъра на вратата, а Юго Лорис се хвърли встрани и така Ливърпул откри резултата още във втората минута.

Последва опасен изстрел от средна дистанция на Трент Александър-Арнолд, преминал на сантиметри от целта, като младокът на Ливърпул също пренаписа историята. Той стана първият футболист под 21-годишна възраст, започвал като титуляр в два поредни финала на Шампионската лига.

В 18-ата минута пък мачът бе прекъснат, защото на терена нахлу разголена блондинка, която бързо бе заловена и изведена от стюардите. 

След това обаче двата отбора заиграха предпазливо и до края на първото полувреме не успяха да създадат опасна ситуация.

След почивката Тотнъм заигра по-офанзивно, но достигна до първия си точен удар след повече от час игра, а впоследствие вратарят Алисон направи няколко ключови спасявания.

Преди това обаче неговият колега Лорис отдъхна, след като изстрел на резервата Джеймс Милнър в 69-ата минута премина на сантиметри от целта.

В 80-ата Алисон отрази последователно мощен изстрел на Сон, а после и опит на Лукаш Моура, докато в 84-ата майсторски не позволи на Кристиан Ериксен да го преодолее от свободен удар.

Така се стигна до 88-ата минута, в която появилият се като резерва Дивок Ориги реши изхода на мача с втори гол след плътен диагонален изстрел в долния ъгъл.

По този начин нападателят затвърди силната си игра в края на сезона, след като се превърна в герой и в полуфинала срещу Барселона, реализирайки две попадения за паметния обрат в реванша. 

Тази година също ще остане завинаги във футболната история като първата, в която четири отбора от една държава играха в двата финала на европейските клубни турнири. 

Челси разгроми Арсенал с 4:1 в лондонското дерби за Лига Европа по-рано през седмицата, а сега другият представител на столицата Тотнъм бе победен от завърналата се на голямата европейска сцена английска легенда - Ливърпул.

Тимът от "Анфийлд" вече е с шест трофея от Шампионската лига, по-малко само от рекордьора Реал Мадрид и Милан, но вече има повече от Барселона и Байерн Мюнхен.


ТОТНЪМ - ЛИВЪРПУЛ 0:2
0:1 Мохамед Салах 2
0:2 Дивок Ориги 88

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ТОТНЪМ: Юго Лорис, Киърън Трипиър, Тоби Алдервейрелд, Ян Вертонген, Дани Роуз, Уинкс, Муса Сисоко, Хьон-Мин Сон, Кристиан Ериксен, Деле Али, Хари Кейн;

Резерви: Мишел Ворм, Пабло Гацанига, Девинсон Санчес, Ерик Ламела, Виктор Уанияма, Ерик Дайър, Кайл Уокър-Питърс, Фернандо Йоренте, Хуан Фойт, Серж Орие, Лукас Моура, Бен Дейвис;

ЛИВЪРПУЛ: Алисон Бекер, Трент Александър-Арнолд, Върджил ван Дайк, Жоел Матип, Анди Робертсън, Фабиньо, Джордан Хендерсън, Жоржиньо Вайналдум, Садио Мане, Мохамед Салах, Роберто Фирмино;

Резерви: Симон Миньоле, Саоимин Келехер, Деян Ловрен, Джеймс Милнър, Джо Гомес, Даниел Стъридж, Алберто Морено, Адам Лалана, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джердан Шакири, Дивок Ориги, Райън Брюстър.



ФИНАЛЪТ ПО МИНУТИ:

90+5 - КРАЙ НА МАЧА! ЛИВЪРПУЛ СПЕЧЕЛИ ЗА ШЕСТИ ПЪТ ШАМПИОНСКАТА ЛИГА И ПЪРВИ ТРОФЕЙ С ЮРГЕН КЛОП, СЛЕД 2:0 НАД ТОТНЪМ.

90+3 Алисон с нова ключова намеса, този път след диагонален изстрел на Сон. Последва корнер за Тотнъм и удар на Кейн, но право в тялото на вратаря и той спаси.

 90 - Пет минути добавено време.

88 - ГОООЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ! Резервата Дивок Ориги вкарва с диагонален изстрел и отново се превръща в герой за мърсисайдци, които са на минути от шестия си трофей в Шампионската лига.

85 - След ъгловия се стига до разбъркване в пеналта на Ливърпул, но Сон не можа да се ориентира и от близка дистанция стреля с глава над вратата.

84 - Милнър фаулира Дани Роуз на около метър от ъгъла на наказателното поле – свободен удар за Тотнъм. Ериксен стреля в далечния ъгъл, но Алисон се намеси решително и изби в корнер. 

81 - Корнер за Ливърпул и смяна в Тотнъм. Йоренте влиза на терена, вместо разочаровалия Деле Али.

80 – Две спасявания на Алисон за по-малко от 60 секунди. Вратарят на Ливърпул първо отрази мощен изстрел на Сон, а после се намеси и след опит на Моура да го преодолее.

79 – Хари Кейн изведе с далечен пас Трипиър на фланга и той центрира добре, но Деле Али прати с глава топката над вратата. 

75 – Контраатака на Тотнъм. Сон проби самостоятелно, но в последния миг бе спрян от Ван Дайк, който чисти с глава и след последвалия корнер, а в крайна сметка атаката на лондончани е спряна заради спорна игра с ръка на Сон.

74 – Още една смяна в Тотнъм. Ерик Дайър заема мястото на Муса Сисоко.

73 – Добра атака на Тотнъм и първи точен удар на „шпорите“. Той бе на Деле Али, който опита технично да прехвърли вратаря след хитър пас на Сон, но Алисон внимаваше и спаси.

70 – Двата отбора повишиха значително оборотите и създадоха по една опасност в рамките на минута, но без успех. 

69 – МАЛШАНС ЗА ЛИВЪРПУЛ! След чудесна атака, започната от Садио Мане и миналата през Салах, топката стигна до Милнър, чийто удар от границата на пеналта профуча на сантиметри от целта. 

66 – Първата рокада в Тотнъм е подчертано офанзивна. Вътрешният халф Хари Уинкс е заменен от Лукас Моура, който класира „шпорите“ за финала с хеттрик срещу Аякс при успеха с 3:2 в Холандия.

62 – Втората смяна в срещата отново е в тима на Ливърпул. Жоржиньо Вайналдум отстъпва мястото си на Джеймс Милнър. 

58 – Първата смяна във финала е в състава на Ливърпул. Дивок Ориги заменя Роберто Фирмино. 

58 – Два поредни корнера в полза на Тотнъм, но Вертонген и Кейн стрелят над целта. 

55 – Дани Роуз лежи на тревата и има нужда от лекарска помощ. 

55 – Възможност за Тотнъм! Деле Али обаче я пропуска с удар в защитник на Ливърпул от десетина метра. 

54 – Анди Робертсън центрира добре, но Лорис изпревари Садио Мане.

50 – Ян Вертонген стреля силно, но ударът му бе блокиран, а и при атаката на Тотнъм е имало засада, която бе маркирана. 

46 – НАЧАЛО НА ВТОРОТ ПОЛУВРЕМЕ, НЯМА ПРОМЕНИ В ДВАТА СЪСТАВА.

45+3 КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ! ЛИВЪРПУЛ ВОДИ С 1:0 ВЪВ ФИНАЛА НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА СРЕЩУ ТОТНЪМ.

45 - Две минути добавено време. 

37 - Силен удар на Робертсън, който е избит в корнер от Юго Лорис.

25 - След вихреното начало, темпото на игра спадна и двата отбора играят доста предпазливо. 

18 – Разгорещена и доста разголена фенка влезе на терена, но бързо бе изведена от стюардите. 

14 – Опасен удар на Александър-Арнолд профучава покрай вратата на Тотнъм.

10 – След ъглов удар за Ливърпул вратарят на „шпорите“ бе неуверен при излизането, но за негово щастие нямаше кой да засече в наказателното поле. 

5 - Корнер за Тотнъм, но защитата на Ливърпул се справя.

2 - ГОООЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ!!! Мохамед Салах открива резултата от дузпа. Египтянинът стреля в центъра на вратата, а Лорис скочи наляво. Невероятно начало на финала!

1 - СЕНЗАЦИОННО НАЧАЛО - ДУЗПА ЗА ЛИВЪРПУЛ! Арбитърът Дамир Скомина дава първия съдийски сигнал и 23 секунди по-късно отсъжда дузпа за Ливърпул (най-бързата в историята на Шампионска лига) заради игра с ръка на Муса Сисоко в пеналта. 

0 - Минута мълчание в памет на загиналия днес в катастрофа испански футболист Хосе Антонио Рейес.
 

 




21:55 часа - Трофеят на Шампионска лига бе изнесен до игрището, а след него се появяват и съставите на двата отбора, за да чуят незабравимия химн на турнира и да започнат голямата битка.

21:50 часа - Финалът бе открит с изпълнение на американската инди-рок банда „Imagine Dragons“ и впечатляваща хореография на терена в Мадрид.

21:45 часа – Остават 15 минути до началото! Феновете на двата отбора огласят стадиона в Мадрид. Клубовете получиха по 16 613 билета, а цените на пропуските в навечерието на мача достигнаха нечуваните 50 000 евро.

 21:30 часа – Завръщащият се след почти двумесечно отсъствие заради травма Хари Кейн, който загрява в момента, има пет гола в девет мача за Тотнъм срещу Ливърпул. Той вкара за последно срещу „червените“ през месец февруари на миналата година. 

21:15 часа - Превишена скорост е най-вероятната причина за катастрофата, при която загинаха испанският футболист Хосе Антонио Рейес и братовчед му Хонатан. В тяхна памет днешният финал ще започне с минута мълчание

 21:00 часа - За разлика от привържениците на „шпорите“, бившият ни национал Мартин Петров вече е на стадиона и изрази своето мнение за предстоящия голям мач. За Марто фаворит във финала няма, а класирането на Тотнъм донякъде е изненада. 

20:45 часа - Точно 75 минути преди началото на финала около 200 фена на Тотнъм се оплакаха, че полетът им е закъснял и в момента се намират на 315 км. от Мадрид, като се очаква самолетът им да кацне в испанската столица около 21:15 часа, а те да не стигна навреме до стадион “Уанда Метрополитано”. 

Удар по Почетино преди рестарта

Бранителят получил удар в коляното

Окончателно! Алфонсо си тръгва от Байерн

Защитникът отказва да преподпише

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

Де Хеа отново е опция за Реал Мадрид

"Белия балет" ще търси нов вратар за новия сезон

Киеза си промени мнението, преподписва с Ювентус

Смяташе се, че крилото ще напусне торинци след края на сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки