ЛЕГЕНДАТА СЕ ЗАВЪРНА! Ливърпул отново е Кралят на Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-бързата дузпа във финал на Шампионска лига и гол в края на резервата Ориги пречупиха борбен Тотнъм

ЛЕГЕНДАТА СЕ ЗАВЪРНА! Ливърпул отново е Кралят на Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ливърпул спечели Шампионската лига за шести път в своята история.

Мърсисайдци победиха Тотнъм с 2:0 след попадения в началото и края на финала, игран в Мадрид.

Той бе исторически по ред причини и завинаги ще остане в сърцата на милионите червени привърженици, а и на треньора Юрген Клоп.

Германският мениджър бе в неприятна серия от шест загубени финала, но за първи път в кариерата си стигна до най-значимото клубно отличие и вдигна дебютнa купа начело на Ливърпул. 

Финалът беше общо седми в турнира между два отбора от една държава и се превърна в най-охраняваното събитие за всички времена в Испания. 

Почти 5000 гардове бяха ангажирани със сигурността, а двата клуба получиха по 16 613 билета за "Уанда Метрополитано" в Мадрид, чийто капацитет от 67 829 бе пълен до краен предел.

Съдията Дамир Скомина също влезе в историята и то по две причини. 42-годишният словенски арбитър записа Голям шлем от финали в евротурнирите - Суперкупа (2012-а), Лига Европа (2017-а) и сега Шампионска лига, а в събота вечер отсъди най-бързата дузпа в турнира!

Той посочи бялата точка още в 23-ата секунда, след като топката се удари в ръката на Муса Сисоко в наказателното поле. 

Зад топката застана Мохамед Салах и я прати право в центъра на вратата, а Юго Лорис се хвърли встрани и така Ливърпул откри резултата още във втората минута.

Последва опасен изстрел от средна дистанция на Трент Александър-Арнолд, преминал на сантиметри от целта, като младокът на Ливърпул също пренаписа историята. Той стана първият футболист под 21-годишна възраст, започвал като титуляр в два поредни финала на Шампионската лига.

В 18-ата минута пък мачът бе прекъснат, защото на терена нахлу разголена блондинка, която бързо бе заловена и изведена от стюардите. 

След това обаче двата отбора заиграха предпазливо и до края на първото полувреме не успяха да създадат опасна ситуация.

След почивката Тотнъм заигра по-офанзивно, но достигна до първия си точен удар след повече от час игра, а впоследствие вратарят Алисон направи няколко ключови спасявания.

Преди това обаче неговият колега Лорис отдъхна, след като изстрел на резервата Джеймс Милнър в 69-ата минута премина на сантиметри от целта.

В 80-ата Алисон отрази последователно мощен изстрел на Сон, а после и опит на Лукаш Моура, докато в 84-ата майсторски не позволи на Кристиан Ериксен да го преодолее от свободен удар.

Така се стигна до 88-ата минута, в която появилият се като резерва Дивок Ориги реши изхода на мача с втори гол след плътен диагонален изстрел в долния ъгъл.

По този начин нападателят затвърди силната си игра в края на сезона, след като се превърна в герой и в полуфинала срещу Барселона, реализирайки две попадения за паметния обрат в реванша. 

Тази година също ще остане завинаги във футболната история като първата, в която четири отбора от една държава играха в двата финала на европейските клубни турнири. 

Челси разгроми Арсенал с 4:1 в лондонското дерби за Лига Европа по-рано през седмицата, а сега другият представител на столицата Тотнъм бе победен от завърналата се на голямата европейска сцена английска легенда - Ливърпул.

Тимът от "Анфийлд" вече е с шест трофея от Шампионската лига, по-малко само от рекордьора Реал Мадрид и Милан, но вече има повече от Барселона и Байерн Мюнхен.


ТОТНЪМ - ЛИВЪРПУЛ 0:2
0:1 Мохамед Салах 2
0:2 Дивок Ориги 88

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ТОТНЪМ: Юго Лорис, Киърън Трипиър, Тоби Алдервейрелд, Ян Вертонген, Дани Роуз, Уинкс, Муса Сисоко, Хьон-Мин Сон, Кристиан Ериксен, Деле Али, Хари Кейн;

Резерви: Мишел Ворм, Пабло Гацанига, Девинсон Санчес, Ерик Ламела, Виктор Уанияма, Ерик Дайър, Кайл Уокър-Питърс, Фернандо Йоренте, Хуан Фойт, Серж Орие, Лукас Моура, Бен Дейвис;

ЛИВЪРПУЛ: Алисон Бекер, Трент Александър-Арнолд, Върджил ван Дайк, Жоел Матип, Анди Робертсън, Фабиньо, Джордан Хендерсън, Жоржиньо Вайналдум, Садио Мане, Мохамед Салах, Роберто Фирмино;

Резерви: Симон Миньоле, Саоимин Келехер, Деян Ловрен, Джеймс Милнър, Джо Гомес, Даниел Стъридж, Алберто Морено, Адам Лалана, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джердан Шакири, Дивок Ориги, Райън Брюстър.



ФИНАЛЪТ ПО МИНУТИ:

90+5 - КРАЙ НА МАЧА! ЛИВЪРПУЛ СПЕЧЕЛИ ЗА ШЕСТИ ПЪТ ШАМПИОНСКАТА ЛИГА И ПЪРВИ ТРОФЕЙ С ЮРГЕН КЛОП, СЛЕД 2:0 НАД ТОТНЪМ.

90+3 Алисон с нова ключова намеса, този път след диагонален изстрел на Сон. Последва корнер за Тотнъм и удар на Кейн, но право в тялото на вратаря и той спаси.

 90 - Пет минути добавено време.

88 - ГОООЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ! Резервата Дивок Ориги вкарва с диагонален изстрел и отново се превръща в герой за мърсисайдци, които са на минути от шестия си трофей в Шампионската лига.

85 - След ъгловия се стига до разбъркване в пеналта на Ливърпул, но Сон не можа да се ориентира и от близка дистанция стреля с глава над вратата.

84 - Милнър фаулира Дани Роуз на около метър от ъгъла на наказателното поле – свободен удар за Тотнъм. Ериксен стреля в далечния ъгъл, но Алисон се намеси решително и изби в корнер. 

81 - Корнер за Ливърпул и смяна в Тотнъм. Йоренте влиза на терена, вместо разочаровалия Деле Али.

80 – Две спасявания на Алисон за по-малко от 60 секунди. Вратарят на Ливърпул първо отрази мощен изстрел на Сон, а после се намеси и след опит на Моура да го преодолее.

79 – Хари Кейн изведе с далечен пас Трипиър на фланга и той центрира добре, но Деле Али прати с глава топката над вратата. 

75 – Контраатака на Тотнъм. Сон проби самостоятелно, но в последния миг бе спрян от Ван Дайк, който чисти с глава и след последвалия корнер, а в крайна сметка атаката на лондончани е спряна заради спорна игра с ръка на Сон.

74 – Още една смяна в Тотнъм. Ерик Дайър заема мястото на Муса Сисоко.

73 – Добра атака на Тотнъм и първи точен удар на „шпорите“. Той бе на Деле Али, който опита технично да прехвърли вратаря след хитър пас на Сон, но Алисон внимаваше и спаси.

70 – Двата отбора повишиха значително оборотите и създадоха по една опасност в рамките на минута, но без успех. 

69 – МАЛШАНС ЗА ЛИВЪРПУЛ! След чудесна атака, започната от Садио Мане и миналата през Салах, топката стигна до Милнър, чийто удар от границата на пеналта профуча на сантиметри от целта. 

66 – Първата рокада в Тотнъм е подчертано офанзивна. Вътрешният халф Хари Уинкс е заменен от Лукас Моура, който класира „шпорите“ за финала с хеттрик срещу Аякс при успеха с 3:2 в Холандия.

62 – Втората смяна в срещата отново е в тима на Ливърпул. Жоржиньо Вайналдум отстъпва мястото си на Джеймс Милнър. 

58 – Първата смяна във финала е в състава на Ливърпул. Дивок Ориги заменя Роберто Фирмино. 

58 – Два поредни корнера в полза на Тотнъм, но Вертонген и Кейн стрелят над целта. 

55 – Дани Роуз лежи на тревата и има нужда от лекарска помощ. 

55 – Възможност за Тотнъм! Деле Али обаче я пропуска с удар в защитник на Ливърпул от десетина метра. 

54 – Анди Робертсън центрира добре, но Лорис изпревари Садио Мане.

50 – Ян Вертонген стреля силно, но ударът му бе блокиран, а и при атаката на Тотнъм е имало засада, която бе маркирана. 

46 – НАЧАЛО НА ВТОРОТ ПОЛУВРЕМЕ, НЯМА ПРОМЕНИ В ДВАТА СЪСТАВА.

45+3 КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ! ЛИВЪРПУЛ ВОДИ С 1:0 ВЪВ ФИНАЛА НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА СРЕЩУ ТОТНЪМ.

45 - Две минути добавено време. 

37 - Силен удар на Робертсън, който е избит в корнер от Юго Лорис.

25 - След вихреното начало, темпото на игра спадна и двата отбора играят доста предпазливо. 

18 – Разгорещена и доста разголена фенка влезе на терена, но бързо бе изведена от стюардите. 

14 – Опасен удар на Александър-Арнолд профучава покрай вратата на Тотнъм.

10 – След ъглов удар за Ливърпул вратарят на „шпорите“ бе неуверен при излизането, но за негово щастие нямаше кой да засече в наказателното поле. 

5 - Корнер за Тотнъм, но защитата на Ливърпул се справя.

2 - ГОООЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ!!! Мохамед Салах открива резултата от дузпа. Египтянинът стреля в центъра на вратата, а Лорис скочи наляво. Невероятно начало на финала!

1 - СЕНЗАЦИОННО НАЧАЛО - ДУЗПА ЗА ЛИВЪРПУЛ! Арбитърът Дамир Скомина дава първия съдийски сигнал и 23 секунди по-късно отсъжда дузпа за Ливърпул (най-бързата в историята на Шампионска лига) заради игра с ръка на Муса Сисоко в пеналта. 

0 - Минута мълчание в памет на загиналия днес в катастрофа испански футболист Хосе Антонио Рейес.
 

 




21:55 часа - Трофеят на Шампионска лига бе изнесен до игрището, а след него се появяват и съставите на двата отбора, за да чуят незабравимия химн на турнира и да започнат голямата битка.

21:50 часа - Финалът бе открит с изпълнение на американската инди-рок банда „Imagine Dragons“ и впечатляваща хореография на терена в Мадрид.

21:45 часа – Остават 15 минути до началото! Феновете на двата отбора огласят стадиона в Мадрид. Клубовете получиха по 16 613 билета, а цените на пропуските в навечерието на мача достигнаха нечуваните 50 000 евро.

 21:30 часа – Завръщащият се след почти двумесечно отсъствие заради травма Хари Кейн, който загрява в момента, има пет гола в девет мача за Тотнъм срещу Ливърпул. Той вкара за последно срещу „червените“ през месец февруари на миналата година. 

21:15 часа - Превишена скорост е най-вероятната причина за катастрофата, при която загинаха испанският футболист Хосе Антонио Рейес и братовчед му Хонатан. В тяхна памет днешният финал ще започне с минута мълчание

 21:00 часа - За разлика от привържениците на „шпорите“, бившият ни национал Мартин Петров вече е на стадиона и изрази своето мнение за предстоящия голям мач. За Марто фаворит във финала няма, а класирането на Тотнъм донякъде е изненада. 

20:45 часа - Точно 75 минути преди началото на финала около 200 фена на Тотнъм се оплакаха, че полетът им е закъснял и в момента се намират на 315 км. от Мадрид, като се очаква самолетът им да кацне в испанската столица около 21:15 часа, а те да не стигна навреме до стадион “Уанда Метрополитано”. 

Напрежение в Милан след фиаското в Рим

Фенове търсят сметка на играчите

Мениджърът на Уест Хям: Трябваше да поведем с два или три гола

Вижте какво каза Дейвид Мойс

Шаби Алонсо: Имаме голяма мотивация за Лига Европа

Вижте какво каза треньорът на Байер Леверкузен

Вратарят на Рома разкри какво ги окрилило за победа над Милан

Вижте подробности

Нападател на Уест Хем негодува срещу съдийството в мача с Байер

Все едно играехме срещу 14, казва Михаил Антонио

Треньорът на Аталанта: Вложихме сърцата си и сега сме щастливи

Вижте какво каза Джанпиеро Гасперини

Клоп: Аталанта продължава заслужено

Вижте какво каза треньорът на Ливърпул

Треньорът на Милан: Рома показа повече качества

Вижте какво каза Стефано Пиоли

Треньорът на Рома: Победихме Милан с динамика, интелект и тактика

Вижте какво каза Даниеле Де Роси

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки