Георги Атанасов: Селекцията в ЦСКА – с разум и поглед напред

Резултатите ще са последният съдник, убеден е спецът

Георги Атанасов: Селекцията в ЦСКА – с разум и поглед напред
Анализът на лятната селекция на ЦСКА трябва да започне от важната, макар и банална истина, че новите попълнения не се оценяват на книга, а на практика. Това заяви Георги Атанасов пред „Тема спорт”.
 
„По-сериозни впечатления от 6-те привлечени играчи може да се направят в хода на сезона. Въпреки това вече има определени щрихи, които трябва да се отбележат. Най-важното обстоятелство е, че на "Армията" направиха всичко възможно, за да извършат попълването и освежаването на отбора в кратки срокове. Така новите бяха на разположение още за началото на подготовката. А както ни учи опитът, това се случва доста рядко в българските клубове.
 
Тук по традиция новите се точат до септември. В ЦСКА обаче лятната селекция бе извършена категорично и навреме. Очевидно този процес е подготвен далеч преди края на миналия сезон. Това е поредното доказателство, че клубът се развива като пълноценен футболен организъм. А, съдейки по възрастта, опита и постовете на новите, подборът на играчите е направен с разум и поглед напред”, доволен е специалистът.
 
„Какво може да се каже за 6-те попълнения на първо четене? Очевидно е, че бразилският вратар Бузато е привлечен за резерва на Черниаускас. За това съдим по кариерата му. Занев пък ще даде същия плюс на отбора, както го стори друг опитен състезател - Бодуров. Петър е отлична опция за българското първенство. С неговата рутина и професионализъм се гарантира стабилност на левия фланг. А той може да свърши работа и в сърцето на ариергарда в случай на нужда.
 
Много интересно попълнение е руснакът Давидов, когото познавам от няколко години. Както е известно, босът на Спартак Москва Леонид Федун го нарича Руския Меси. Колегите от Москва обаче коментират, че Давидов получава достатъчно шансове за изява, но не оправдава очакванията. По тази причина през последната година е бил в Латвия и Нижни Новгород. В престижната руска медия "Спорт Експрес" имаше класация на нереализираните големи таланти на местния футбол в последните години и Давидов беше поставен на втора позиция. Очевидно това момче има безспорни качества, въпросът е дали ще успее да рестартира своята кариера на "Армията". Това е перспективен и разумен трансфер. Ако не сполучи в ЦСКА - клубът няма да е на съществена загуба. От друга страна, ако на Давидов му потръгне, после може да бъде осребрен със солиден трансфер.
 
Доста интересна фигура е и ирландецът Греъм Кери. Отзивите за него от Англия са отлични. Красноречиво е, че има 200 мача и 50 гола за Плимът, макар и в трета и четвърта дивизия. Наясно сме, че стойностите на британския футбол са доста високи, дори по долните лиги. Можем да очакваме много интересни неща от Кери.
 
Любопитно е и другото попълнение от Острова - Тони Уот. Щом е бил в клубове като Селтик и Стандард Лиеж, значи има определен набор от качества, които могат да са полезни на ЦСКА. Може би най-яркото и утвърдено име в селекцията е на италианеца Диего Фабрини. Впечатленията за него от Румъния, където е играл за последно, са отлични, а има и солиден опит по английските терени на по-високо ниво от Кери”, анализира Атанасов.
 
„Генерално погледнато, 6-те нови на "Армията" смесват опит и солиден потенциал и изглеждат обещаващо. Вече почти всички позиции в отбора са дублирани, като се изключи десният бек. Особено богат е изборът в средата на терена и в атака.
 
На някои може да им се стори подозрително, че всички нови са свободни агенти, но няма нищо учудващо в този подход. В крайна сметка политиката на ЦСКА е ясна и разумна и се простира според възможностите на клуба, като се харчи с мярка. Мисли се за бъдещето. Трябва да се изчистят грешките и абсурдите от миналото, за да се направи следващата крачка напред”, заяви анализаторът.
 
„Прави впечатление, че на ЦСКА му стана по-лесно да привлича българи от чужбина, отколкото от Първа лига. Това е един клон от потайностите на родния футбол. На "Армията" искаха да вземат играчи като Неделев, Кристиан Димитров и Мартин Минчев. Но цената на всеки футболист скача многократно, когато ЦСКА го поиска. А в някои случаи се намесват и извънспортни съображения.
 
Оттук вече се чакат резултатите. Това се отнася и за треньорския щаб. Много е трудно да се намери панацея с подходящото име, което да води отбора. Но защо да се търсят пророци надалеч, когато в червения лагер има двама професори в лицето на Пенев и Петрович?! Накрая обаче всичко ще опре до резултатите, които ще са последният съдник”, завърши Атанасов.

 

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки