Илиан Илиев: Искам публиката да се върне по трибуните

Вижте интервю с наставника на Черно море

Илиан Илиев: Искам публиката да се върне по трибуните

Под ръководството на Илиан Илиев през миналия сезон в елита за първи път в рамките на един сезон Черно море победи два пъти шампиона и спечели четири успеха срещу първите три тима в класирането. Освен това „моряците” елиминираха за Купата на България отбор от топ 3 и завършиха на пето място при майсторите, трето най-добро класиране в клубните анали, откакто през 1948-а година е създадена „А” група. В неделя Черно море започва сезона в новото първенство с обновен и недоизграден все още отбор, но също с толкова големи надежди, очаквания и амбиции, адекватни на името, традициите и успехите на клуба. В интервю за „Петел” Илиан Илиев разкрива какво очаква от Черно море в първия мач и през сезона. 

- Г-н Илиев, стартирате срещу Локомотив (Пд) в неделя. Готови ли сте за битка?

- Ще бъде тежък мач, тъй като видяхте, че Локомотив играха добре с Лудогорец. Доста ще ни е трудно и заради това, че още сме в процес на изграждане на отбора, но се надявам с подкрепата на хората от трибуните да вземем трите точки.

- Как ще ви се отрази това, че Локомотив е по-напред в подготовката и запази ядрото на състава, докато вие още изграждате нов отбор, на който му трябва време да се сработи?
- Предвид състоянието на двата съперника, се надявам да покажем характер и да изиграем срещата по-умно, за да компенсираме тази разлика.

- Как трябва да играе Черно море, за да спечели?
- Със сигурност Локомотив имат по-различна схема от останалите отбори и е необходимо да сме дисциплинирани в дефанзивен план, за да успеем.

- Имате ли кадрови проблеми?
- Не. Мирослав Енчев получи удар в гърба по време на последната контрола, но медицинският щаб прави всичко възможно да го възстанови.

- Доволен ли сте от вътрешната конкуренция?
- В средата и атака - да, но в защита трябва да привлечем още един или двама, за да повишим конкуренцията. Трудно е да създадеш толкова бързо друга двойка централни защитници, която да дава сигурност, както я даваха други през миналия сезон. Затова в първите кръгове трябва да сме по-търпеливи откъм представянето на целия отбор в някои ситуации, тъй като не е лесно да замениш шестима основни футболисти, които бяха гръбнака на състава.

- Какъв Черно море искате да виждате през новото първенство?
- Отбор, който да играе добър футбол и хората да се върнат на трибуните. През миналия сезон стадионът беше почти пълен в срещите със силните, но ако сега успеем отново да изградим боеспособен тим, „Тича” може да се пълни не само в двубоите с водещите клубове, а и с останалите.

- Вдигнахте високо летвата през миналото първенство, но сега отборът ви още не е направен. Ако евентуално „моряците” не отговарят на големите очаквания, как ще се отрази това на играчите?
- На футболистите съм казал, че единственото, за което трябва да мислят, е като излязат на терена, да играят фугбол и ако могат, да се забавляват. За останалото отговорността е на нас, треньорите - как да ги подготвим, какъв състав сме избрали, и т.н  Задачата на футболистите не е лесна, защото те играят, но треньорите винаги сме зад тях, каквито и да са резултатите.

- Какво бихте казали на публиката?
- Благодаря на привържениците ни за миналата година, тъй като когато отборът изпитваше трудности, те бяха на наша страна и това ни помогна да се справим и да постигнем добри резултати. Не се бием в гърдите от петото място, но все пак подобно класиране не е постигано след бронзовите медали през 2009-а.

- Класиране в топ 6 ли ще бъде целта на Черно море и през новата кампания?
- Добре е да сме в шестицата, но постепенно трябва да  изградим добър отбор. Знаете, че през миналия сезон не тръгнахме по най-добрия начин, но после постигнахме резултати. Сега на първо време е важно е да се сработим, особено в дефанзивен план и защита.

- Планирате ли да преотстъпите някои от младите на тимове, в които ще играят редовно и ще трупат опит?
-  Куриозното е, че към тях има интерес от наши отбори, но те предпочитат да стоят тук и не искат да ходят никъде, и то на места, където ги искат, защото ще са им нужни. През следващата седмица ще вземем някакви мерки, защото ако един млад футболист иска да се развива, трябва да играе. В случая имаме много футболисти – 24 полеви, и не мога да наложа еднвоременно всичките ни таланти. В неделя трима юноши на клуба под 19 години ще са титуляри, а други на тази възраст ще са на пейката. Вече казах, че за да се развиват младите във футбола, трябва да играят, а по-добър подарък от това да те искат някъде, няма. Не го ли приемеш, значи искаш да си живуркаш.
Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

Етър и Пирин рестартират шампионата с важен мач

Сблъсъскът в Благоевград започва в 14:00ч.

Етър без Шано за мача срещу Пирин

Французинът не е на разположение на треньорския щаб

Добри новини за звезда на Берое, избегна затвора

Себастиан Вия има поводи за радост

17-годишен младок попадна в групата на Крумовград за мача с Арда

Става въпрос за Николай Данаилов

Вратарят на Локо (Сф): Дано спрем ЦСКА

Вижте мнението му

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Efbet Лига изпревари първенството на Кристиано Роналдо в класация

Вижте подробности

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки