Пътят до Барселона минава през Запорожие

ЦСКА може да отстрани три съперника за първи път от 21 години насам

Пътят до Барселона минава през Запорожие

ЦСКА продължава европохода си тази вечер от 20:00 часа сре­щу Зоря Луганск в Запорожие. Армейците са в малко по-лоша позиция, след като първият дву­бой завърши 1:1 и съперникът има предимство с гол на чужд терен. Въпреки това предводи­телят на червените Аюпко Петрович едва ли ще изневери на познатия си "хитър" стил.

ЦСКА се очаква да запази стартовата си 11-ка в трета поредна среща. Ако има промяна, тя ще е свързана с включва­нето на Фабрини. В последните двубои има признаци, че от­борът свиква с променената тактическа постройка. Конк­ретно срещу Лудогорец в неде­ля червените изнесоха най-сил­ния си мач през сезона и макар да не победиха, това беше добър сигнал преди ключовия ре­ванш в Украйна. Големият въп­рос е ще издържат ли физически футболистите на ЦСКА. Армей­ците се надяват всичко да се реши още в редовното време, защото евентуални продълже­ния могат да се окажат серио­зен проблем, предвид сгъстения цикъл и ограничения брой фут­болисти, на които разчита Люпко Петрович. Подходът на ЦСКА тази вечер по-скоро ще се доближава до този, използван при гостуването в Разград, от­колкото при визитата в Осиек.

Червените ще търсят елими­ниране на три съперника в Евро­па за първи път от 21 години насам. Те го правят за последно през 1998-а за Купата на УЕФА, когато са предвождани от Ди­митър Пенев. Стратега и сега е плътно до отбора, макар и ка­то почетен президент. През 1998-а армейците отстраня­ват последователно беларуския Белшина (3:1 общ резултат), норвежкия Молде (2:0 общ резул­тат) и швейцарския Сервет (2:2 с повече голове на чужд те­рен). Червените са спрени от Атлетико Мадрид с треньор ле­гендата Ариго Саки. Любопит­ното е, че на фона на добрата еврокампания тогава ЦСКА се представя много слабо в първен­ството и завършва едва 5-и. Се­га червените също са доста ко­лебливи в шампионата.

Армейците са в относител­но оптимален състав за реван­ша със Зоря, тъй като Бодуров и Пинто отново не попаднаха в групата, но това вече не е но­вина. Общо 20 играчи заминаха за Запорожие, като двама из­между Гълъбов, Антов и Мит­ков няма да седнат на пейката. Това, разбира се, при положение че в последния момент не изско­чи здравословен проблем с друг футболист.

Основният стремеж на ЦСКА ще е да удари Зоря на контри. За целта обаче армейците ще трябва да подобрят ефектив­ността си в предни позиции, ко­ето е сериозен проблем от на­чалото на сезона. Показателно е, че като изключим първата среща през кампанията с Титоград (4:0), ЦСКА е реализирал ед­ва 8 гола в 9 мача. А последните 5 попадения са все дело на Евандро. Другото острие в атака Али Coy е в голова суша. Отделен въпрос е, че до гамбиеца не стигат достатъчно удобни топки и не получава особена подкрепа в офанзивен план. За пореден път ЦСКА ще играе са­мо с трима атакуващи играчи в лицето на Coy, Евандро и Тиаго. От армейците с картони виси Фабрини, който, ако днес види жълтия цвят, ще бъде наказан за 1 среща.

Съперникът Зоря отново не може да разчита на звездата си Артьом Громов. Не е изключено в битката да бъде хвърлен мла­докът Назарий Русин, който наскоро бе взет под наем от Динамо Киев.

На мача се очакват между 6000 и 8000 зрители.

Елиминиране на Зоря днес ще изстреля ЦСКА в плейофите на Лига Европа и визита в Барсело­на на Еспаньол (с домакинство срещу Арда преди сблъсъка в Ис­пания).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки