Черно море отбелязва 94 години от спечелването на Царската купа

На финала през 1925 г. "моряците" побеждават Левски

Черно море отбелязва 94 години от спечелването на Царската купа

 30 август е един от най-радостните дни в историята на Черно море. На тази дата преди 94 години “Владислав” печели първото издание на Царската купа и става първият Държавен първенец в Българската футболна история.

 
По този повод ръководството на ПФК Черно море честити на привържениците годишнината от триумфа с първата историческа титла за “моряците” и Българския футбол.
 
През 1925 г. “Владислав” става шампион на Варна и Варненска Окръжна спортна област (ВОСО) след седем победи и един равен резултат срещу преките си конкуренти. По този начин, отборът си спечелва правото да се пребори за държавната титла, която е първата в историята на Българския футбол след проваления турнир от предната година. В подготовката за финалния турнир “Владислав” среща в приятелски мач силния отбор на АС 23 (София) на 23 юли и го побеждава с 2:1. 
 
Първият противник в елиминационния турнир за Царската купа е “Асеновец” (Сливен), но гостите не се явяват и “Владислав” печели служебно. На полуфинала варненци се изправят срещу младия и амбициозен състав на “Левски” (Дупница) и без оcобени усилия побеждават с 4:0.
 
Финалният мач е насрочен на 30 август в София на игрище “Юнак”. Другият финалист е победителя от Софийската спортна област, “Левски” (София).
 
Пред 15 000 зрители двата отбора излизат в състав: “Владислав” Варна: Здравко Янакиев – Любен Митев, Петър Христов – Георги Н. Георгиев, Борис Томов, Иван Булгаков – Димитър Димитриев, Егон Терцета, Кръстьо Петров, Алекси Алексиев, Андрей Иванов
 
“Левски” София: Петър Иванов – Александър Христов, Симеон Янков – Гено Матеев, Иван Радоев, Димитър Дражев – Кирил Петрунов, Димитър Мутафчиев, Цветан Генев, Костантин Мазников, Кирил Йовович Съдия на срещата е Иван Батанджиев от София
 
Още в 3-ата минута лявото крило на варненци Андрей Иванов отправя силен удар към вратата на “Левски” и заварва неподготвен вратарят Петър Иванов – Вертер, който в опита си да парира удара, вкарва топката в собствената си мрежа, 0:1. По-нататък инициативата преминава в софиянци, но играта им е бавна и безцветна. Безплодието на нападателите е отчайващо и се разминава с очакванията за изравняване на резултата. Нещо повече. Варненци са по-бързи и по-настойчиви, с по-изразена воля и спортна злоба. Около 15 минути преди края на редовното време, капитанът на “Владислав” Егон Терцета поема топката и след самостоятелна акция шутира и затвърждава победата за своя отбор, 0:2.
 
България има първия си футболен шампион – варненският “Владислав”. След финала ръководството на БНФС дава вечеря за двата тима в столичния ресторант “Славянска беседа”, съпътствана с речи, поздравления и наздравици.
 
На 2 септември 1925 г. сутринта, футболистите на “Владислав”, вече като шампиони на България, пристигат на варненската гара, посрещнати от стотици членове и привърженици на клуба. Капитанът на отбора Егон Терцета излиза от спалния вагон с Царската купа, която е вдигнал високо над главата си. Разнася се мощно ура. Следват приветствия и множество фото снимки. След това играчите, носейки купата, придружени от ръководството, тръгват пеша към клубните помещения. Създава се голяма спонтанна спортна манифестация. С голямо въодушевление и празнично настроение, играчите и ръководството внасят купата в специално подготвена витрина. До края на вечерта хиляди варненци идват да видят скъпия трофей и да поздравят футболистите герои. Същата вечер СК “Владислав” дава голям банкет, на който присъства кметът на град Варна г-н Петър Стоянов, представители на другите варненски спортни клубове и видни граждани.
 
На 9 септември 1925 година варненската преса информира своите читатели: “Управителния съвет на шампиона по футбол на България за 1925 г. СК “Владислав” е провъзгласил играчите, взели участие във финала на първенството, за свой почетни членове”.
 
Гордейте се с историята си, “моряци”!
 
ЕУФОРИЯ НА "ТИЧА": Мощен Черно море преби Левски с 3:1 (ВИДЕО)

"Моряците" отново са втори

Допълнителни мерки за сигурност на "Тича" за Левски

От Черно море обявиха важна информация

Три дни почивка за футболистите на Черно море

Играчите получиха отлични новини от треньорския щаб

Илиан Илиев: Просто нямаме потенциала да станем шампиони

"Загубата е разочароваща", обяви той

ШОК ЗА ЧЕРНО МОРЕ: Берое спря "моряците" с 2:0 (ВИДЕО)

Трета загуба за варненци от началото на сезона

Илиан Илиев:  Дано трети път не се спънем в един и същи камък

Треньорът на Черно море говори след успеха над ЦСКА

Героят за Черно море Живко Атанасов: Винаги вкарвам значими голове

Той не показа липса на самочувствие след попадението си срещу ЦСКА

Илиев: Този път играхме повече с глава и по-малко със сърце (ВИДЕО)

Треньорът на Черно море бе много доволен от успеха над ЦСКА

Черно море на върха след 1:0 над ЦСКА (ВИДЕО)

Два червени картона на "Тича"

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки