Само в Левски има баланс между чужденци и българи

Двете „сини" катастрофи през сезона дойдоха в единствените мачове, i в които нашенците бяха повече

Само в Левски има баланс между чужденци и българи
Доста интересен факт се забелязва при Левски по отношение на съотношението между българи и чужденци в отбора. „Сините" са единственият тим в елита, който е намерил пълен баланс между двете групи футболисти и те са 50 на 50.
 
От 24 използвани играчи -12 са българи и също толкова чужденците. Ако за начало кажем две думи по темата, касаещи се за всички отбори в първенството, трябва да отбележим една много ясна зависимост. А именно - колкото по-нагоре в класирането е даден отбор, толкова повече са чужденците в него.
 
Най-слабите тимове са тези с най-много българи. Така че думите, които чуваме често от някои коментатори и анализатори при епизодичните добри прояви на български играчи по нашите терени, че „Това е пътят" и „Трябва да се налагат млади наши момчета", можем да ги определим меко казано като клише, а реално като фалшив бодряшки популизъм.
 
Но нека се върнем при ситуацията на „Герена". Макар да са равни като бройка с българите, чужденците са по-голямата част от стартовия състав. От родните играчи твърди титуляри са четирима - Живко Миланов, Иван Горанов, Мартин Райнов и Станислав Иванов. От тях само за бековете можем да кажем категорично, че силните им мачове са повече от слабите.
 
По отношение на головете - повече от 75% от тях също са дело на чужденците. Българите са отсрамени само от Станислав Иванов, който е с 5 попадения. Другият нашенец с гол е Иван Горанов. Именно неговото попадение бе единственото, изработено изцяло от българи. То бе третото срещу Ботев (Пд) при успеха с 3:1 на „Герена". Асистира му Станислав Костов. Между другото евентуалното завръщане на нападателя след контузията е шансът да се получи още по-голям баланс, равномерност и изравняване при относителната тежест и значимост за отбора на българите и чужденците.
 
В Левски също по безспорен начин се доказва, че с повече чужденци е по-добре. Двата най-слаби мача на тима от началото на сезона бяха и единствените, в които за тима на Хубчев сред титулярите започнаха повече българи. При погрома от АЕК Ларнака на „Герена" с 0:4 те бяха 6, а легионерите бяха 5. Сред стартовите 11 започнаха Деян Иванов, Иван Горанов, Ивайло Найденов, Станислав Иванов, Мартин Райнов и Станислав Костов. Още в петата минута пък Хали Тиам се контузи и влезе Илия Юруков и това допълнително отслаби отбора. По-късно в срещата се включи и седми българин - Здравко Димитров, но нещата не се подобриха.
 
При най-катастрофалния мач в първенството от началото на сезона - домакинската загуба от Берое с 1:3 на „Герена", Хубчев пусна в титулярния състав шестима българи. Освен обичайните - Миланов, Горанов, Райнов и Ст. Иванов, двубоят започнаха още Деян Иванов и Здравко Димитров.
 
Добрата новина за „сините" е, че в сравнение с всички останали тимове от най-силните 4 в България, Левски успява да се държи най-близо до Лудогорец с най-малък процент чужденци в състава си.
 
Генерално в Първа лига най-тежко е положението в отборите с над 80% българи в състава. Витоша Бистрица е безспорно последен, Етър и Ботев (Bp) имаха само по две победи до 11 -я кръг, а Славия живна едва в последните си 3 двубоя. Ботев (Пд) пък, който изживява най-голяма си криза от Христоловото време насам, също е с 70% българи.

 

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки