Лудогорец гони задължителна победа в осма европейска столица

Орлите с колебания за три поста

Лудогорец гони задължителна победа в осма европейска столица
До Коледа остава по-малко от месец, а подаръците в Лудогорец може да подранят. През тази седмица на разградчани предстоят две гостувания на ЦСКА - днес на московския гранд в Лига Европа, а в неделя на "Армията" за първенството.
 
Две победи до голяма степен могат да предрешат битките, които орлите водят у нас и навън. В лагера на зелените осъзнават много добре това и са готови за сериозните срещи, които им предстоят.
 
Срещата от Лига Европа е предпоследна от груповата фаза на надпреварата и може да се окаже решаваща за класирането на тима на елиминациите на турнира. При победа днес на "ВЕБ Арена" и загуба на Ференцварош от Еспаньол в Будапеща, "орлите" ще се поздравят с европейски мачове и през пролетта.
 
Съдбата доста често е пращала Лудогорец да гостува в европейски столици в международните турнири. Такъв ще е и днешният мач на разградчани в Лига Европа - визита на ЦСКА Москва. Това ще е 20-и двубой в столица за тима в 16-а различна страна. Трябва да се отбележи, че орлите имат 2 гостувания в Загреб (Хърватска) на Динамо и цели 3 в Белград (Сърбия) - две на Партизан и едно на Цървена звезда.
 
Балансът от досегашните им 19 евровизити е положителен - 8 победи, 4 равенства и 7 загуби, голова разлика - 28:28. Успехите са в 7 различни столици, защото две от победите са в Белград - по една над двата гранда Партизан и Звезда в квалификации за Шампионската лига. Освен в Белград Лудогорец е печелил още в Загреб, Рим, Подгорица, Белфаст, Тбилиси и Будапеща. А днес ще опита да направи това и в Москва. Евентуален успех тази вечер ще е в осма различна столица.
 
Безспорно най-големият връх е победата в Рим в края на февруари 2014-а. Там в първи 1/16-финал за Лига Европа Лудогорец спечели срещу Лацио с 1:0. През декември 2016-а разградчани измъкнаха 2:2 от ПСЖ в Париж в групите на Шампионската лига и с точката продължиха към елиминациите за ЛЕ, където пак гостуваха в столица - Копенхаген, стигайки до ново реми - 0:0.
 
През настоящата кампания балансът е равен - победа и загуба в Будапеща срещу Ференцварош за ЛЕ и ШЛ и реми 1:1 в Рейкявик с Валур. Интересен паралел по отношение на мачовете с Фради са тези с Динамо Загреб. През 2012-а разградчани първо падат в столицата на Хърватска в квалификациите за Шампионската лига с 2:3, с гол дълбоко в добавеното време, а година по-късно бият с 2:1 в групите на Лига Европа. Сега обаче случаят с Ференцварош бе в рамките на няколко месеца.
 
От общо 43 гостувания на Лудогорец в Европа до момента 19 от тях са били в столици.
 
Старши треньорът на Лудогорец Станислав Генчев и щабът му обаче имат три колебания относно състава за днешното гостуване. Те са свързани с десния бек, единия вътрешен халф и дясното крило. Както е известно, трима са твърдо аут - централният защитник Рафаел Форстър и дефанзивният полузащитник Яцек Горалски са наказани, а дясното крило Жоржиньо е контузен.
 
В центъра на ариергарда се очаква да си партнират Григоре u Георги Терзиев. Ветераните Моци и Светослав Дяков ще останат резерви. Шанс за титулярно място има Дан Битон. Генчев е възможно да даде почивка на някои от титулярите си с оглед гостуването на ЦСКА в София в неделя в изключително важен мач за шампионата.
 
Интересното е, че с отбора за руската столица вчера тръгна и вратарят Владислав Стоянов. Както е известно, стражът се завърна в игра след 2,5 години, като засега пази за дубъла. Той бе с отбора и в Барселона, като тренира преди мача с Еспаньол.
 
В лагера на ЦСКА Москва имаше добра новина. След травма готов за игра е Алан Дзагоев.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки