Славия ще увеличава хегемонията си над Ботев Пд за Купата

Канарчетата специалисти по елиминации

Славия ще увеличава хегемонията си над Ботев Пд за Купата
Славия приема днес от 17:30 часа Ботев Пловдив в един от най-интересните осминафинали за Купата на България. Среща на стадиона в "Овча купел" си дават два от отборите, белязали турнира в последните му издания.
 
Канарчетата вдигнаха трофея през 2017-а, а през тази играха финал. Белите пък триумфираха през 2018-а, като за да стигнат до последния сблъсък, елиминираха именно жълто-черните на полуфиналите. Реваншът в София обаче бе белязан от скандално съдийство, като днес със сигурност ще има желание за мъст.
 
Спокойно можем да кажем, че Ботев се специализира в елиминациите в последните три издания на турнира, но когато стане въпрос за сблъсъците между двата съперника за купата, Славия мачка своя опонент.
 
Равносметката от 20-те мача между столичани и пловдивчани в надпреварата е 11 успеха за Славия, 4 равенства и 5 победи за Ботев, при голова разлика 35:25 за белите. 10 от срещите са се играли в Пловдив, 7 в София, както ще е днес, и 3 на неутрален терен: в Стара Загора, Благоевград и Пазарджик.
 
На разменено домакинство двата тима са се срещали 4 пъти, като имат на сметката си по две продължавания. Интересното е, че цели пет пъти съперниците са мерили сили именно на осминафинал, какъвто ще е и днешният дуел. Тук предимството пак е за Славия - 3 продължавания и две отпадания.
 
За пръв път двата съперника се срещат на 1/2-финал на 2 ноември 1952 година в Пловдив. Мачът завършва с победа на Славия с 2:1. Головете за белите отбелязват Митов в 52-ата минута и Исаков в 56-ата минута, а за канарчетата попадението реализира Димитър Йорданов-Кукуша в 85-ата. Последната среща се игра на 24 април 2018 година в столицата. Домакините победиха с 1:0 в полуфинала-реванш, за чийто скандален характер вече стана дума. Равносметката от седемте мача, играни в София, е 6 победи за белите и едно равенство при голова разлика 15:5 за Славия. На неутрален терен са играни 3 мача, в които столичани имат една победа и 2 ремита при голова разлика 4:2.
 
За Ботев Пловдив 3 гола в сблъсъците с белите за купата е реализирал Антим Пехливанов, а по 2 са вкарали Наско Сираков и Дормушали Саидходжа. Най-много попадения за Славия - 3, са реализирали Андрей Желязков-Жужо и Симеон Чилибонов. За канарчетата са отсъдени 4 дузпи, като 2 са реализирани от Георги Славков-Бенкса и Наско Сираков, а 2 са пропуснати от Атанас Пашев-Пашата. За Славия са свирени също 4 дузпи, от които 3 са вкарани от Александър Василев, Стефан Колев и Ивайло Димитров, а една е пропусната от Стоян Коцев-Кано.
 
Белите мачкат своя опонент и когато става въпрос за мачове помежду им за купата през месец декември. Те са 4, като столичани печелят два - 1:0 и 3:0, губят един - 2:4, и един завършва наравно - 2:2.
 
В последните три сезона обаче Ботев Пловдив се превърна в един от хегемоните в турнира - 1 купа, 1 загубен финал и 1 отпадане на полуфинал. За този период отборът записа 17 мача, в които спечели 11 срещи, 4 завърши наравно и загуби само 2. Три от ремитата бяха с цената на продължаване и те дойдоха през миналия сезон - на осминафиналите с дузпи бе елиминиран Берое, на четвъртфиналите пак с дузпи Черно море, а на полуфинала реваншът с ЦСКА на "Армията" завърши 3:3 и така канарчетата стигнаха до финала, загубен от Локо Пловдив.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки