Красен Кралев: WADA наложи на Русия най-тежкото наказание в историята на световния спорт

България далеч не влиза в лошите класации на страните с уличени спортисти, отбеляза министърът

Красен Кралев: WADA наложи на Русия най-тежкото наказание в историята на световния спорт

Световната антидопингова агенция (WADA) наложи на Русия най-тежкото наказание в историята на световния спорт. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Кралев коментира санкцията в качеството си на член на Управителния съвет на WADA. Той разясни подробно предисторията на казуса и внесе повече детайли относно наложеното наказание. 

 

Красен Кралев посочи, че Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е обявена в несъответствие със световния антидопингов кодекс, което следва санкция от 4-годишна забрана на Русия да участва в големи първенства (световни първенства и олимпийски игри).

 

“За да участва в международни състезания всяка държава трябва да има национална антидопингова организация, която да е подписала Световния антидопингов кодекс, към който има международни стандарти. През 2017 г. WADA одобри международен стандарт за съответствие на подписалите страни, а за неговото следене и изпълнение беше създадена Независима комисия. Когато тази Комисия констатира несъответствие между стандартите и изпълнението на антидопинговите програми WADA налага санкции”, заяви спортният министър. 

 

Той напомни, че скандалът с Русия започна през 2014 година, когато семейство Степанови разкриха мащабна схема за допингиране и прикриване на руски атлети. А изпълнителният директор на московската лаборатория Григорий Родченко разкри практическо участие на държавата в схемата, след като стана информатор на ФБР. 

 

“WADA направи разследване оглавено от г-н Макларън, който излезе с два доклада. Международният олимпийски комитет (МОК) потвърди неговите разкрития с доклада “Шмид”. Тогава МОК препоръча чистите спортисти по преценка на международните федерации да получат разрешение за участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016. Общо 168 руски спортисти участваха на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 година, но под неутрален флаг, с наименованието Олимпийски атлети от Русия след като страната беше наказана заради допинг скандалите, свързани с провеждането на Зимните олимпийски игри в Сочи 2014”, поясни Красен Кралев.

 

Министър Кралев уточни, че решението на Изпълнителния комитет на агенцията е взето след като Русия не е изпълнила условията, които й бяха поставени през 2018 година. 

 

“Установено е, че предоставените от Московската лаборатория данни не са нито пълни, нито автентични. Анализирана е информацията в Системата за управление на лабораторната информация (LIMS), подадена през 2015 г и през 2019 г., и са установени липсващи или изменени данни във версията от 2019 г. спрямо 2015 г. Също така значителни доказателства с данни от 2016 г. и 2017 г. са били премахнати, както и съществена част от информацията от декември 2018 до януари 2019 г. е изтрита или изменена чрез компютърно манипулиране. Изтрити са данни за въвеждането на манипулациите и са променяни датите на компютрите”, заяви още Кралев. 

 

Красен Кралев уточни, че руски състезатели ще бъдат допускани до участие на Олимпийски игри и световни първенства, но под неутрален флаг. За тази цел те трябва да докажат, че не са били част от спонсорираната от държавата антидопингова програма, данните им не са били манипулирани и са преминали необходимите независимо проведени тестове до началото на съответното състезание. “Наказанието на Русия не засяга участието на спортисти от страната на Европейски първенства, Европейски и Световни купи, защото тези надпревари не попадат в концепцията за “голямо спортно събитие””, допълни Кралев. 

 

Относно възможността Русия да обжалва решението на Световната антидопингова агенция Кралев коментира, че е по-скоро скептичен то да бъде отменено.

 

„Решението дали руснаците ще обжалват ще бъде обявено на 19-ти декември. Генералният директор на РУСАДА Юрий Ганус заяви, че нямат шанс да спечелят обжалването. Аз лично не вярвам, че нещо ще се промени”, заяви Красен Кралев. По думите му, се чака коментар и от страна на Международния олимпийски комитет (МОК), но е показателно, че още вчера президентът Томас Бах  е обявил, че ръководената от него организация ще се съобрази с взетото от WADA решение. 

 

Министърът на младежта и спорта коментира има ли подобен казус, свързан с употреба на забранени стимуланти от страна на български спортисти. „България далеч не влиза в лошите класации на страните с уличени спортисти. През последните 10 години се наблюдава сериозен спад – за целия този период едва между 5 и 15 спортисти  годишно биват уличавани в употреба на забранени субстанции. Повечето от заловените не са национални състезатели“, подчерта Кралев. 

 

По думите му, последният по-фрапантен случай е от 2015 година, когато националният отбор по вдигане на тежести е бил  уличен в употреба на забранени вещества. „Успяхме да докажем, че това е станало чрез замърсена хранителна добавка и санкцията беше намалена. От тогава нямаме други драстични случаи“, коментира още Красен Кралев.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки