Крушчич: Искам първо Купата... след това ще видим

"Не искам да се натоварвам с напрежението, което на всички е ясно, че има в ЦСКА"

Крушчич: Искам първо Купата... след това ще видим

Треньорът на ЦСКА Милош Крушчич даде интервю пред БНТ за предаването "Арена спорт" преди заминаването на отбора за Марбея (Испания). В него той говори за амбициите на отбора, за Люпко Петрович и Юрген Клоп, за родния Белград, както и за конкурента за титлата Лудогорец.

- Гледах едно интервю с мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп, което беше направено от едно детенце, което му задаваше доста неудобни въпроси. Той отговори абсолютно сериозно и даже с усмивка. Как гледате вие на неудобните въпроси?
- "Нямам проблеми с това".

- Харесвате ли Клоп като треньор?
- Харесвам стила на игра, който прилага, харесвам как изживява радостта от успехите и истинските, искрени отношения, които е изградил с футболистите си.

- Връщате се от Белград, там също имате проблеми с чистотата на въздуха. Как ви понася въздуха в София и липсва ли ви Белград?
- Липсва ми семейството, защото тук съм сам. Имам две дечица и жена ми си е в Сърбия, но тук вече имам всички условия да се съсредоточа в работата си максимално добре. Нищо не ми пречи и съм посветен изцяло на отбора. Както в Белград така и тук в София има проблеми с въздуха, особено трудно се диша около ЦСКА, но това си е традиция, не е лесно.

- Как се чувствате като треньор на ЦСКА?

- Отлично! Трудя се всеки ден, тук живея с футбола. Не искам обаче да се натоварвам с напрежението, което на всички е ясно, че има в ЦСКА. Натискът е от всички страни. Ако обръщам внимание на това, няма да изпитвам удоволствие от работата и от това, което постигаме.

- Разбрахте ли вече как се печели уважението на феновете на ЦСКА?

- Да! За феновете не е достатъчно ЦСКА да побеждава, те искат да е убедително и това вече съм го разбрал. Именно в тази насока работим с моя екип. Изискавам много и всеки да дава максимума, помощниците ми и играчите на терена. Сега за втория лагер ще е по-лесно, защото вече шест месеца отбора е едно цяло и чувствам, че играчите разбраха какво се иска от тях и играта още в първата ни контрола го показа.

- Липсва ли ви Люпко Петрович, липсват ли ви неговите съвети?
- Не мога да кажа, че ми липсва, но Люпко е един треньор и човек, който има специално място в моя живот и формирането ми като треньор. Получих голям опит от него. Поддържаме връзка нормално е, но дойде времето и аз сам да поема по своя път и да се докажа.

- Кой най-много ви помага сега със съвети?

- Целият ми екип, с който работим. Имам млади и амбициозни треньори. Всички ми помагат и мога да кажа, че всеки един е посветен на постигане на целта пред ЦСКА. Изискавам много от всеки - треньор или футболист, не искам импровизации за неща, които трябва да са ясно поставени. Обичам да държа нещата в свои ръце, аз да контролирам какво да се случва".

- При прибирането на отбора на летище София в петък ви попитах - Добър треньор ли е Милош Крушчич? и вие казахте - Да, защото имам добри играчи!
- Така е. Този въпрос ме изненада, защото беше нестандартен, харесвам такива. Всики казват добрия треньор е този, който има добри резултати, да това е така, но за да ги постигнеш са ти нужни добри играчи, футболистите правят добрия треньор. Загубата на 2,3 мача не е основание да се смята, че треньора е слаб. Може да е случайност, но във футбола винаги има баланс и добрия треньор се вижда бързо, че е такъв и играчите почти веднага също могат да го разберат.

- Имате ли притеснение, че постоянно се водите вариант "Б" за ЦСКА, постоянно ви сменят? Няма как да не четете и чувате какво се пише и говори?
- Тук ме сменят всеки ден, друг треньор идва...! Искрено съм си казал, че няма да чета какво пишат и говорят, защото това само ще ме разконцентрира. Повечето информации изобщо не са верни. Не ми е лесно, но свикнах, но нека така да продължават, аз да постигам добри резултати пък нека си говорят и да ме сменят по два пъти на ден ако искат.

- Какво най-много пречи на ЦСКА да стане шампион? Какво още му трябва?
- Пречи му най-вече този отбор, който вече 8 години е шампион и това е истината, която трябва честно да признаем. Но това, което зависи само от нас е да не правим грешките от рода на равенствата с Етър, Дунав - ей такива не много логични пропуски, които в крайна сметка са решаващи ако искаме да станем шампиони. Просто трябва да вдигнем нивото си с едно нагоре във всички елементи - селекция, организация всичко трябва да е по-добро от това на Лудогорец, това е реалността.

- С футболистите, които имате в наличност и уговорката, че чакате две попълнения - офанзивни играчи, може ли ЦСКА реално да мисли за титлата?
- В живота и във футбола няма невъзможни неща, още повече, че не помня в кой мач Лудогорец бяха тотално или изобщо по-добрия отбор от нас. Да, допуснахме и загуба от Локомотив Пд, но това се случва, когато и късметът ти убегне. Все пак, нека да кажем, че за да се случи да сме шампиони, ще трябва да се надяваме и Лудогорец да допусне грешки през пролетта. "

- Сега как е отборът, направихте първия лагер и изиграхте първа контрола, макар точно тя да не е мерило за състоянието на отбора?
- Сега е много по-лесно, защото отбора вече е от шест месеца едно цяло и вече се понапаснахме, опознахме се. Чувствам, че играчите вече общуват по-добре на терена, отборът е доста по-обигран. Всички вече са наясно какво се изисква и как да се постигне. Имат моделът, принципът на игра, който търсим и мисля, че още в първата контрола, която изиграхме го показаха. А, ако успеем да подсилим отбора с един, двама играчи мисля, че ни очакват добри неща напролет.

- Наясно ли сте, че всичко, което правите в момента, което градите, може да рухне за секунди още след първия мач през пролетта, защото е в дербито с Левски? Как живеете с тази мисъл?
- Не само, че не ме притеснява това, но ми дава голям стимул. Защо да мисля какво ще стане ако резултата е негативен, ...защо? Напротив, мисля само в позитивната посока за този мач, амбицирам се...защо не ме попитате какво ще стане ако спечелим и как ще ни тръгнат нещата след това. Така разсъждавам аз - само позитивно!

- Какво не обичате да ви питат медиите?
- Не обичам когато се създават интриги...имаше такива преди, сега вече сякаш не е толкова осезаемо. Обичам да съм открит с всички и всичко да е ясно. Говоря с играчи, всеки може да сподели с мен, каквото иска. Не съм много експлозивен край линията по време на мач, но на тренировка не е съвсем така. Вижте, мисля, че времето на викането и бурните страсти около терена отмина, сега е по-друго време, манталитетът е друг и аз съм част от това.

- Ако започнем изречение с думата "искам", как ще продължи то?
- Искам купата!

- Не казвате шампионската титла обаче, а купата?
- Искам първо купата...след това ще видим.

Левски на печалба, вижте финансовия отчет на „сините“

Ето какво пишат от „Герена“

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Официално: Ботев (Пд) иска международен съдия за реванша с ЦСКА

Вижте отовреното писмо на "жълто-черните" до БФС

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Бойко Борисов и Витоша на полуфинал

"Тигрите" разбиха ФК Кюстендил с 3:0

ПРИЗНАНИЕ: Шефът на УЕФА се срещна с Георги Иванов в Нион

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки