Андон Гущеров: Имаме отбор за първо място и финал за Купата

Нападателят даде обширно интервю, в което сподели впечатленията си от сезона досега и какви са целите му вбъдеще

Андон Гущеров: Имаме отбор за първо място и финал за Купата

 Андон Гущеров пристигна в ЦСКА малко преди старта на Трета Югозападна Лига през 2017 година. Избухна с хеттрик във втория кръг срещу Свобода Пещера и оттогава не спира да къса мрежите на съперниците.

Най-резултатният българин на професионално ниво неслучайно е спряган за националния тим. Селекционерът Дерменджиев изгледа мачовете на ЦСКА срещу Арда и с Рапид Букурещ в Турция. В тях Неймар от Петрич вкара три гола! Така се прави!

Останалото ще чуете от самия Гуги, както го наричат гальовно феновете.

-       Андон Гущеров, изключително ми е приятно да разговаряме в последните часове от лагера в Анталия. Свърши ли ЦСКА работата, за която е в Белек? Свърши ли лично твоята работа?
-       Свършихме доста работа, предстои ни още една контрола, но се надявам да я изиграем възможно най-добрия начин. Съответно треньорското ръководство да остане доволно. Аз лично се чувствам добре, във форма съм, дано продължа серията от миналия сезон. Най-важното е да нямам контузии , пък другото ще си дойде.

-       24 гола за първенство е ужасно високо вдигната летва от есента, ще успееш ли да ги повториш, макар и в по-малко мачове, тъй като с Локо София вече изиграхме и втората среща?
-       Дай Боже, надявам се да бъда максимално полезен на ЦСКА, а дали ще вкарвам, дали ще подавам, за мен няма значение голямо. Важното е отборът да върви и да постигне целта, а тя е само и единствено първото място.

-       По-лесно ли ще е с класни момчета като Дани Младенов, Славчо Шоколаров, без да подценявам нито един от колегите ти?
-       Всеки един добър футболист е добре дошъл. Дано с техния опит помогнат на ЦСКА да се върне на мястото, което му отива – efbet Лига и то чрез директна промоция.

-       Каза да се върне, затова не мога да не попитам защо ЦСКА загуби тези мачове в Ловеч и Ерден и сдаде първото място, спечелено след онова фамозно 5:0 над Септември?
-       Защо! (въздъхва). Може би подценяване на дадени моменти, донякъде малшанс, но трябва да си вземем поуките от тези два мача и да не ги допускаме.

- Може ли ЦСКА да се превърне в един български вариант на Ливърпул – само победи, победи, победи..
-       Затова сме се събрали всички – треньори, футболисти. Всеки дава максимума, Дай Боже, да се получи, но времето ще покаже.

-       Да преминем към другия турнир. Уважение към Локо Пловдив, но какви са шансовете на ЦСКА в четвъртфинала?
-       Моите уважения също към Локо Пловдив, надявам се да покажем играта, която показахме срещу друг класен отбор от efbet Лига – Берое. Дано се поздравим като победители на Лаута.

-       Докъде се постигат лично твоите мечти в турнира?
-       Аз съм максималист човек, ще дам всичко от себе си да стигнем финал и да спечелим.

-       Не е тайна, че около теб имаше трансферен шум. Чу се за оферти от арабския свят, от Полша. Приключи ли всичко, изчисти ли главата или има още варианти?
-       Сега съм концентриран само върху ЦСКА. Ако в даден момент се появи оферта, която удовлетворява ръководството и мен лично, може да се стигне до трансфер. За момента съм в ЦСКА. Имаше варианти, но с ръководството преценихме, че ще играя в ЦСКА.

-       Ти си водещ голмайстор на професионално ниво в България, защо толкова късно блесна талантът ти?
-       Не знам! Стилът на ЦСКА ми пасна добре и разгърнах своя потенциал. В Славия бях на 18 години, доста малък, не ми се даваше шанс, в Нефтохимик същата работа. В ЦСКА се случи нещо различно. Дойдох при Вальо Ииев, той твърдо разчиташе на мен и аз показах какво мога. Същото важи и за следващите треньори. Това ме прави щастлив.

- Повечето момчета на лагера са доста активни след вечеря, играят ФИФА, говорят във фоайето, докато ти се затваряш в стаята, стана ми интересно?
-       Е, и аз играя ФИФА, но повечето време обичам да съм в стаята, почивам, гледам телевизия, играя с телефона, това е.

-       Промени ли те бащинството?
-       Донякъде да. Но не и чак толкова. Чуваме се всеки ден, виждаме се по телефона, нормални работи.

-       Да минем към по-интересните въпроси, т.е. на феновете, а не моите. Пламен Йорданов с три въпроса. Първи е любим български футболист?
-       Любим футболист въобще ми беше Роналдо Феномена. Но той спря, уви. От българските в най-голяма степен Димитър Бербатов.

-       От твоя край е Бербатов. Ритуал при излизане?
-       Нямам такъв.

-       Трети въпрос на Пламен – ще станеш ли голмайстор на efbet Лига?
-       Ще дам всичко от себе си, нормално е да го искам.

- Венци Иванов пита как реши да се занимаваш с футбол?
-       Баща ми е бивш футболист и реших да тръгна по неговите стъпки, донякъде се получават нещата.

-       Той като какъв е играл?
-       Централен нападател в Беласица.

-       Владимир твърди, че ти би свършил повече работа от Марселиньо в националния тим. И пита – идвал ли е някой от селекционерите да те гледа?
-       Онзи ден срещу Арда на контролата дойде Георги Дерменджиев. После и с Рапид.

-       Горе-долу нещо игра срещу Арда, вкара им два гола, после един с Рапид. Георги пита би ли играл за тима от „Българска армия”?
-       Не! На този етап – не.

-       Тодор пита за любим отбор в чужбина – клубен и национален?
-       Барселона. Национален нямам.

- Петьо Манолов се интересува от причината да се влюбиш във футбола?
-       Аз вече отговорих. Баща ми ме заведе на стадиона. Първа тренировка и то...няма спиране.

-       Много интересен въпрос от Огнян – най-известната ти съгражданка е Баба Ванга, която също носи фамилията Гущерова. Роднини ли сте?
-       И преди са ме питали, но не знам такова нещо. Просто съвпадение. И да има нещо далечно, аз не знам.

-       Ангел пита дали помниш, че вкара гол на Райс Мболи за Купата и Септември Симитли отстрани ЦСКА с 2:1 преди доста вече години?
-       Много добре си спомням! За Септември това беше голям мач, имаше много радост по трибуните, всички бяхме щастливи. Няма как да е иначе! Отстраняваш ЦСКА на четвъртфинал! Излязох отляво сам срещу Райс и с левия крак стрелях под гредата.

-       Г-н Ангелов пита на кой отбор най-много обичаш да вкарваш голове?
-       Няма значение, за мен важното е да бележа.

-       Аз пък съм забелязал, че като петричанин обичаш да наказваш Пирин?
-       Ами да, имам закачка с тях отдавна.

-       Йоан Паташев се интересува дали би играл за Левски?
-       Не.

-       Кирчо Попов пита дали ще се върнеш един ден в Симитли?
-       Защо не, един ден може и това да се случи.

- Христо Стоянов праща поздрави от Петрич, Калифорния и задава въпрос за най-красивия гол, който си вкарвал?
-       Срещу Локомотив Горна Оряховица като гост, победихме 1:0 и вкарах със странична ножица.

-       Благодаря за интервюто и пожелавам тази класация на красивите голове да я обновяваш и обновяваш.
-       Благодаря и аз.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки