ЕКСКЛУЗИВНО: НАП с мощен удар срещу Васил Божков!

Вижте подробности

ЕКСКЛУЗИВНО: НАП с мощен удар срещу Васил Божков!

 Националната агенция за приходите е наложила запори върху дялове на поне две компании на задържания в Обединените арабски емирства Васил Божков, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков, съобщи "Капитал". Това е станало на 6 февруари, а основанието е "предполагаеми публични вземания".

 
 
Първоначално Божков беше обвинен в укриване на над половин милиард лева данъци от 2014 г. до 2020 г, и предлагане на подкупи. След това беше съобщено, че се разследва и негова съпричастност към убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. досега.
 
 
Действията на НАП вероятно означават, че при проверка или ревизия агенцията е открила потенциални данъчни нарушения, за които тепърва ще издава акт Предварителната обезпечителна мярка има за цел да се запази имуществото, което евентуално би могло да бъде използвано, за да се погаси задължението към държавата.
 
 
 
 
Сред компаниите е "Вабо 2012", в което едноличен собственик е Васил Божков и притежава контролния дял в бизнеса с талоните "Национална лотария". Дружеството е собственик и на 51% от "Лотария БГ", а "Лотария БГ" на свой ред е собственик на "Ню геймс", което притежава лиценза за моментната лотария, която парламентът забрани със закон миналата седмица.
 
 
 
Втората компания, за която НАП е наложила запор на дяловете, е "Евробет партнърс". То притежава 51% от "Евробет", като останалите 49% са на гръцката Intralot, контролирана от Сократис Кокалис. "Евробет" организира другата частна "Лотария България", но по-голямата част от бизнеса й са числови игри, които не са обект на новата законова забрана.
 
 
Действията на НАП не водят до отнемане на собствеността на Божков или възможността му да контролира компаниите. Запорите единствено ограничават възможностите му да се разпорежда с дяловете си, уточнява "Капитал".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки