Акушерът на българския футбол

За 4 години Михаил Мадански даде 10 играчи на първия отбор, Георги Миланов се върна при младежите заради него

Акушерът на българския футбол
Цяла България се учуди от факта, че футболисти като Георги Миланов, Илия Миланов и Симеон Славчев ще играят за младежкия национален тим в квалификациите за Евро 2015 с Дания и Словения. Все пак те са част от селекцията на Любо Пенев при мъжете, като близнаците Миланови дори бяха титуляри в последните няколко мача. Славчев пък е най-прогресиращият младок в „А" група и според мнозина ще бъде продаден за милиони от Литекс ако не още през зимата, то със сигурност след края на сезона.
 
Причината е следната - просто тези футболисти искат да помогнат на Михаил Мадански и отбора му, който все още има шансове за класиране на първенството в Чехия след около 2 години. Не е тайна, че първият треньор, който вика двамата Миланови в младежкия национален тим, е именно Михаил Мадански. И заради това те винаги ще са му благодарни. Георги и Илия са извикани в състава до 21 г. още през 2009 г., когато двамата са на по 17 г. Сега звездата на ЦСКА (Москва) сам е потърсил треньора и го е помолил да се върне за два мача при младежите. Което е един страхотен жест от страна на футболист номер 1 на България за 2012 г. Защото преспокойно той можеше да си вземе почивка в тези две седмици пауза в руското първенство. Но избра да помогне на „лъвчетата".
 
Трябва да се отбележи и нещо друго. Че откакто Мадански води национални тимове - до 17 г. и до 21 г., от неговите отбори до мъжете са стигнали над 10 човека. В момента неизменна част от селекцията на Любо Пенев са гореспоменатите Миланови, Александър Тонев, Симеон Славчев и Тодор Неделев. В отделни моменти са били викани Александър Цветков, Пламен Илиев, Стефан Велев, Спас Делев и Георги Терзиев. На лагери с тима пък са били Георги Китанов, Даниел Димов и Михаил Александров. Те тримата обаче все още нямат мач за България. Докато Мадански е временен селекционер на нашия отбор за мачовете с Украйна и Уелс в края на 2011 г, дебют при мъжете правят Георги Миланов, Александър Тонев, Александър Цветков и Георги Терзиев. Така че приносът на специалиста към развитието на родните таланти е много сериозен.
 
Всъщност трябва да се отбележи кое е най-сериозното постижение на Михаил Мадански. Той е единственият наш треньор, който класира юношески национален отбор на голямо първенство през последните около 30 години. Става въпрос за Евро 2008 до 19 г., провело се в Чехия. Тогава „лъвчетата" не успяват да прескочат групата, но съперници са ни силни състави като Германия с братята Ларс и Свен Бендер, Испания с Давид де Хеа, Жорди Алба и Сезар Аспиликуета и Унгария. Повечето от футболистите в нашия състав направиха и правят добра кариера. Като Исмаил Иса, Иван Караджов, Стефан Велев, Даниел Златков, Михаил Александров, Даниел Димов, Бранимир Костадинов, Момчил Цветанов.
 
Михаил Мадански успя да направи още няколко много важни неща за родния футбол. Той успя да накара Едисон Йорданов, юношески национал на Германия, и Вилян Бижев - на САЩ, да играят за България. Лошото обаче е, че мачовете, които двамата играят за нашите младежи не означават, че те не могат да се върнат и да станат част от селекциите на Германия и САЩ. За да ги „занитим", Любо Пенев трябва да ги повика в мъжкия отбор и да ги пусне поне за минутка в квалификационен мач. Защото контролите, въпреки че се водят официални мачове, не важат. Пример е звездата на Атлетико (М) Диего Коша, който има няколко мача за Бразилия, а сега избра да играе за Испания.
 
Двама от добрите млади футболисти в „А" група - Страхил Попов и Диего Фераресо, пък се развиха именно по препоръка на Мадански. Настоящият селекционер на младежите е първият, който пуска Попов като десен бек. И именно на тази позиция той се превърна в твърд титуляр в схемата на Литекс. И при Любо Пенев, и при Стоичков, и сега при Златомир Загорчич. Историята с Диего Фераресо пък е далеч по-интересна.
 
Мадански споделя, че има проблеми с бековете при младежите. Заради това в Чавдар (Етрополе) гласят за този пост Ивайло Чочев, който, така или иначе, играе с ляв крак. Заради ръста и липсата на скорост обаче идеята пропада. След консултация на Мадански с шефа на отбора Емил Димитров и тогавашния треньор Петър Пенчев ляв бек става атакуващият халф Диего Фераресо. На този пост бразилецът, който съвсем скоро трябва да получи български паспорт и да представя младежите, играе сега много успешно в Локо (Пд) и чака с нетърпение дебюта си за България.
 
Така че Михаил Мадански си върши чудесно работата. Той е един вид акушер, през когото минават всички прохождащи футболисти, които след няколко години селекционерите на мъжете взимат в своите състави.
 
Богомил Русев, „Меридиан Мач”

    

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки