Мъри: Разбрах се с Гонзо, но Батков не ме искаше

Загубата от Левски за купата отприщи глупостта, дребни душици слагаха собственото си "аз" пред Ботев, каза треньорът

Мъри: Разбрах се с Гонзо, но Батков не ме искаше
Кога ще се върне Станимир Стоилов в Левски? Кога Мъри ще си тръгне от Ботев (Пд)? Това бяха най-често задаваните въпроси през последните месеци. На втория вече беше отговорено - треньорът хвърли оставка в сряда. Първият все още е отворен и има стотици възможни отговори. Ясно е обаче, че за пореден път беше отложено завръщането на Мъри. Ще е така поне за няколко месеца. Ясно е на всички, че при първата по-сериозна издънка на Пепе Мурсия Стоилов отново ще е фаворит №1... Треньорът се съгласи да отговори на въпросите на „Меридиан Мач" ден след като подаде оставка от Ботев.
 
- Агонията за Станимир Стоилов в Ботев свърши на 4 юни 2014 г., а кога започна?
- Агонията стартира последните 2-3 месеца, а в основата й бяха озлобението и глупостта. Ботев де факто направи нов отбор след Нова година. Бяха привлечени 4-5 класни футболисти. Очакваше се Ботев да полети. В България винаги е така, когато се инвестират пари. Отборът стартира леко и с настроение пролетта. Направихме добър мач с Лудогорец (2:2). Въобще в първите 3-4 кръга натрупахме самочувствие и увереност. Загубата от Левски в първия мач за купата отприщи глупостта. Играчите бяха поставени под ужасяващо напрежение. Въпреки това успяха да спечелят два важни мача - дербито с Локо (Пд) и реванша с Левски, с което елиминираха „сините" за купата. Това можеше да постигне само един изключително организиран отбор. Отсега мога да кажа, че сигурно друг път няма да се случи подобен обрат - да губиш от Левски с 1:3 и да го отстраниш.
 
Единственото ми притеснение и основна причина за оставката е именно думата „напрежение". Това не беше
проблем лично за мен. Аз нося на напрежение и негативизъм, но всичко това пречеше на футболистите. Пренесе се върху играчите и се отрази на представянето им. Говоря за едни прекрасни футболисти, които дават всичко от себе си по време на тренировките и мачовете. Говоря за футболисти, които са гаранция за успех. Не исках тези момчета да страдат заради напрежението около мен.
 
- Как си обясняваш атаката към теб от фоновете на Ботев още при назначението ти?
- Може би някои трябва да се запитат дали не се плати голяма цена, като пречеха на любимия си Ботев само защото не харесват един левскар. В крайна сметка Цветан Василев не докара някой световно неизвестен треньор, а човек с една от най-добрите визитки в България. Само че дребните душици продължаваха да слагат собственото си „аз" пред Ботев, който се кълнат, че обичат с цялото си сърце. Така беше разбит проектът на брокерите, които бяха събрали най-добрите родни футболисти, така унищожиха и идеите на Христов. Не вярвам обаче това да се случи с Цветан Василев. В клуба работят перфектни ръководители. Хора, които могат да развият Ботев. Пожелавам им от все сърце успех. Потенциалът на отбора е огромен. Ботев вече е готов да печели отличия.
 
- Ти потърси ли контакт с агитката на „жълто-черните", за да изгладите отношенията?
- Не съм човек, който, когато го плюят, да се прави, че вали дъжд. Няма как да търся контакт с хора, които не ми казаха добър ден и пускат декларации след всяка загуба или равенство. Веднъж се срещнах с 6-7 от феновете. Тогава им казах, че не съм от хората, които ще ги канят на по биричка Аз говоря с работата си.
 
- Именно феновете ли са в основата на оставката ти, или причината се крие някъде другаде?
- Не хвърлих оставка заради феновете. Реших, че е време да спра, защото футболистите бяха обгърнати от напрежение, което започна да се пренася и върху ръководството.
 
- Колко пъти поиска от шефовете на Ботев договорът ти да се прекрати, преди това да стане факт в сряда?
- Един път подадох официално оставка преди реванша с Левски за купата. Преди финала с Лудогорец също поисках да си тръгна. Тогава се срещнах с Цветан Василев.
 
- Какво се промени сега? Два пъти не те пускат, но в сряда оставката ти беше приета.
- Собственикът видя недоволството. Казах му, че достатъчно е стоял зад мен. Не исках негативизмът да се прехвърли и върху него. Той е човек, който прави страхотни неща за Ботев и като цяло за българския футбол. Благодарен съм му, че през цялото време беше зад мен.
 
- Много хора казват „Ботев хвърли милиони, а сезонът е провал". Какво е твоето мнение?
- Пари за селекция бяха похарчени след Нова година, а реално проблемите ни бяха през първия дял. Тогава загубихме 11 точки срещу непретенциозни съперници. Ботев беше най-добре представящият се отбор срещу тимове от челната седмица. Реално, ако не се бяхме издънили срещу Любимец и Пирин (ГД), последният ни мач с Лудогорец в плейофите щеше да бъде за титлата. Отделно от това, когато стана ясно, че не може да станем шампиони, започнахме да гоним купата и давах почивка на част от титулярите. Не искам да се оправдавам със съдиите, но как стана така, че бяхме ощетени стотина пъти?! Не казвам, че е било целенасочено, но защо се грешеше само в наш ущърб. Обратното се случи веднъж или два пъти.
 
Продажбата на Тодор Неделев пък свали поне 30 процента от силата на отбора. Аз дадох съгласието си за трансфера, който наля доста пари в касата на клуба. Съобразих се с желанието и на клуба, и на самия футболист. Имаше обаче нещо странно.
 
Питах го -Тошко, искаш ли да ходиш в Майнц и той ми отговори „не". Това ме зарадва, защото е богатство да имаш такъв футболист. Ден след това „не" разбрах, че е подписал с германците...
 
Колкото до финала за купата - всеки знае какво се случи. Ясно е, че Лудогорец е преди нас в игрови план. Първото полувреме беше равностойно, но в началото на второто тимът от Разград показа класата си и вкара гол. Ако някой може да ми обясни защо бяха откраднати следващите 32 минути от Ботев, ще му стисна ръката. В оставащото време до края на финала, в който може да стартира отново. Лятото отборът имаше фантастично участие в Европа. Когато атмосферата в отбора е добра, един отбор се развива много леко. Когато атмосферата не е позитивна, се играе на мускули, като всеки се пази да не сбърка.
 
- „Докато Тодор Батков е в Левски, аз няма да се върна на „Герена". Това са твои думи. От какво беше предизвикан, за да ги кажеш?
- Първо исках да кажа - защото той не ме иска, но не довърших изречението, за да не предизвиквам напрежение. Истината е, че от 6-7 години с него имаме финансови отношения, които не са оправени. Аз съм единственият, на когото Батков не е платил дълговете си... На 23 май усетих любовта на хората и желанието им за обединение. Така че не може един човек да ме спре за Левски. Радвам се, че доста от големите фигури в историята на клуба се обединят. Всякакви дребни страсти трябва да се загърбят. Ситуацията на „Герена" е сложна и тя може да се реши със сериозни хора и специалисти. Ако продължаваме да се залъгваме - крахът не е далече.
 
Феновете показаха колко обичат клуба и легендите си. Пожелавам на всеки да преживее това, което аз изпитах на 23-ти на стадиона. Любовта на хората може да изчисти всичко. Нямам черни мисли към Тодор Батков.
 
- Знам, че към днешна дата на „Герена" можеше да работи трио - Гонзо, Мъри, Херо. Защо този проект не се осъществи?
- От страна на Гонзо имаше желание да се завърна на „Герена". Имах обаче договор с Ботев, който не можах да спра. Аз също бих работил с удоволствие в Левски. Всичко друго са интерпретации, но като цяло не съм сигурен, че Батков ме искаше.
 
Това беше преди 23-ти. Сега вече няма никакво значение. Любовта изчисти проблемите ми. Батков не ме интересува. Любовта, уважението и респекта, които „сините" феновете показаха, ме задължава да "мисля за тях. Когато съм пред завръщане в Левски, винаги поставям такива условия, че да не подведа агитката. Искам после да ги гледам право в очите, а не да си търся оправдание. Виждаш през последните години постоянно се търсят оправдания след провал - този казал това, онзи направил онова, другият не направил обещаното...
 
- Имахте ли уговорка с Гонзо да поемеш Левски и ако „да", защо пропадна?
- Имахме. Щях да поема Левски, ако си бях прекратил нещата с Ботев.
 
-Тодор Батков беше ли замесен по някакъв начин в разговорите с Гонзо?
- Не съм говорил с Тодор Батков. Не съм човек, който се обажда на собствениците. Винаги съм бил на мнение, че не трябва да притеснявам и търся собственика. Не съм досадник, ако босът има нещо, да ми се обади той. Винаги съм опитвал да решавам проблемите си сам или с щаба ми.
 
- Вече няколко пъти си пред завръщане на „Герена", но по една или друга причина това не става. Някои ще кажат - Мъри явно не иска да води Левски?
- На „Герена” са минали 13 години от живота ми. Дори ми е тъжно и жалко да отговарям на този въпрос. Когато съм преговарял с Левски за завръщане, винаги имаше едно голямо „НО". Искам, като работя, да знам, че мога да гледам феновете в очите. Нямам право да подвеждам такава голяма любов. Виж какво се случва през последните години. Когато се стигне до провал на „Герена", всеки търсеше проблемите другаде, но не и при себе си - „това не ми се разреши", „не ми намериха точните футболисти". Второ - аз не участвам в приятелски кръгове, компромиси не правя.
 
- Познавайки добре Тодор Батков, според теб той ще си удържи ли на думата да не се меси на Гонзо.
- Иска ми се да е така. Искам да вярвам, че Батков няма
да се меси на Гонзо. Той не може да се меси, когато хората отсреща си знаят правата линия и я следват, както мислят, че е правилно. Не да се съобразя-Щ ват с някого, който и да е той. Аз, докато съм бил треньор на Левски, съм следвал най-доброто според мен, а не съм следвал това, което мислят фенове, ръководители или легенди.
 
В момента Левски има нужда от подкрепа от всички, в това число и от нас бившите футболисти и треньори. Хората, които са в клуба, трябва да удвоят усилията си. Всички, които обичат клуба, трябва да ръкопляскат даже и да има негативни емоции.
 
- Чувал ли си някога за новия треньор на Левски Пепе Мурсия?
- И той сигурно не е чувал за Станимир Стоилов (Смее се.) Това е решение, което трябва да подкрепим. Добро или лошо, ще покаже времето. В България обичаме да обесваме някой, преди да сме го видели, и да го правим президент преди избори. Работата и успехите говорят за един треньор.
 
- Потърсиха ли те от „Герена", когато стана ясно, че си подал оставка в Ботев, а Левски все още официално няма треньор?
- Никой не ме е търсил. Останах с неприятното чувство, че в Ботев си мислеха, че си тръгват, защото съм се договорил
с Левски...
 
- Имаш ли предположения каква е „атомната бомба", която Наско Сираков обяви, че готви?
- Ако трябва да съм честен, не знам. Сираков не е споделял плановете и стратегиите си. Надявам се и вярвам, че те са за доброто на Левски.
 
- Какъв е шансът Левски отново да бъде воден от тандема Стоилов - Сираков?
- Предполагам, че рано или късно ще се върна в Левски. Надявам се, че тогава ще повторим поне частично успехите отпреди. През последните години коефициентът на Левски в Европа се срина тотално. Не завиждам на този, който ще трябва да опитва да докара Левски до групите.
 
- Левски няма трофей от 5 сезона, а от последния се изредиха над 10 треньори. Къде са основните проблеми в клуба?
- На Левски му трябват стратегия и план за развитие, които да се спазват неотлъчно. Не трябва да се ходи до крайности при всяка победа и загуба. Трябва много работа в ДЮШ. Това беше в основата на успехите по мое време.

    

Женският ни национален отбор домакинства на "Александър Шаламанов"

Приемаме Армения на 9 април

Цунами не тренира с Левски 24 часа преди дербито

Костов спокоен за състоянието на бранителя

Капитанът на Славия аут за "Герена"

Загорчич обяви групата за мача с Левски

БФС извади отбор от София-изток

Пирдоп приключва с областната група

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки