Стефан Тюфекчийски – Сивия: Славистите в Бургас са хиляди

Баща ми Любомир е причината да се запаля по белия екип, с гордост споделя 27 годишният ерген

Стефан Тюфекчийски – Сивия: Славистите в Бургас са хиляди

Уважаеми читатели,                          

След многобройните интервюта с известни футболисти и спортисти от цял свят ето, че дойде време да дадем дума и на обикновения фен. Този, който всяка седмица щурмува стадиона, залата или сяда пред домашния приемник с една едничка цел – да подкрепя безрезервно любимия си отбор независимо от обстоятелствата. Колкото и е да е любопитно в Бургас има сериозен фенклуб на Славия. Затова ще е интересно да ви представим дългогодишния председател на спортен клуб „Славия” в град Бургас Стефан Тюфекчийски – Сивия.
 
-     Стефане, съвсем логично е да те запитам защо точно „Славия”?
-     Както повечето истории започват с „имало едно време” и при мен горе-долу така се получиха нещата. Преди доста години когато бях малко дете, баща ми Любомир Тюфекчийски - Бубата бе човекът, който ме заплени по бялата идея. Той образно ме застави да се отдам на клуба, въпреки че дядоми и останалите роднини са заклети цесекари. Също така, не маловажен е и фактът, че белият цвят ми е любим, а с него играе и един от великите отбори в света Реал” Мадрид, на който аз също симпатизирам, така че това бе необходимото и достатъчно условие да се захласна по Славия.

-     Твоите приятели не се ли шегуват с тебе, че подкрепяш точно най-стария столичен клуб, който се слави със своето непостоянство?
-     Е, напълно нормално е да има шеги и закачки на тази тема още повече, чение нямаме кой знае какви успехи през последните години. В Бургас зевзеци бол. Но тук е мястото дълбоко да подчертая, че за разлика от повечето запалянковци нашият фен клуб е не само на футболния отбор, а на всички стоящи под името Славия. Мнозина може би не знаят, че клубът е дългогодишен шампион на баскетбол и волейбол, което е също голям успех, който някак си остава извън полезрението, тъй като за жалост в България се обръща огромно значение предимно на цар Футбол. А що се отнася за непостоянството - според мен всеки отбор има своите падения и възходи. Не трябва да се забравя за 60-те години на миналия век, когато Славия изживява може би най-звездния си период на международно ниво. Ние сме първият български футболен отбор, класирал се на полуфинал в европейски клубен турнир  през сезон 1966/1967 за тогавашната Купа на Националните Купи срещу “Рейнджърс” (Глазгоу).Мъжките и женските баскетболни отбори са най-старите такива в България. Славия е първият български отбор, който печели трофей в европейски клубен турнир. През 1959 година "белите" ликуват с Купата на Европейските шампиони по баскетбол при жените. Четири години по-късно дамите дублират това си свое отличие отново. Това е малка част от постиженията, с които Славия прославя България по Европа. За капак на твърденията ми не бих подминал и факта, че гръбнака на сегашния национален футболен отборе от момчета продукт на нашата школа като Благо Георгиев, Димитър Рангелов и Чавдар Янков.

-     Прозвището ти Сивия, с което си популярен в Бургас, има ли нещо общо със Славия?
-     Ето тук е момента да разкрия откъде идва този мой прякор, чиито произход дори и близки мои приятели не знаят. Чувал съм доста неверни и екзотични предположения, че се занимавам с неща от сивия сектор, както и че съм член на крайно дясната националистическа групировка „Сивите вълци”. Но истината е следната. Бях първа година в елитната английска езикова гимназия в Бургас. За разлика от сега, по онова време беше адски трудно да се намери какъвто и да е артикул на който и да е отбор. Аз обаче имах фланелка на Славия, която през съответния сезон игра разкошно и спечели шампионската титла и купата на страната по футбол и съвсем нормално бе да нося тениската с емблемата на клуба почти всеки ден. От ежедневното пране тя посивя. И от там моите съученици започнаха да ми викат „сивия” и така вече 14 години .

-     От колко члена се състои вашият фен-клуб в града и къде се провеждат срещите ви?
-     Официално членовете на клуба в града са 28. Мисля си, че това е съвсем прилична цифра, но колкото и нескромно да звучи, тихите слависти в Бургас, тези които не дават гласност на своята спортна принадлежност, наброяват хиляди. Предполагам, че доста хора ще оспорят този факт, но това е самата истина. Колкото до сбирките, те се провеждат или в някое заведение по време на даден мач или в някой апартамент. Ето сега следващото мероприятие ще бъде на Стефановден, на което домакин съвсем закономерно ще бъда аз. Също така феновете на отбора могат да ни намерят и на интернет в популярните социални мрежи като например „фейсбук”.

-     Искам да те попитам, когато играят бургаски отбори със Славия, кого поддържате в дадения двубой?
-     Естествено, че Славия. При нас няма място за местен патриотизъм. Преди няколко кръга ние победихме акулите с 3-2 и после порядъчно поляхме този значим за нас успех. Това не означава, че не подкрепяме бургаските тимове срещу други отбори. Най-радостното за нас е, когато бургазлия облече белия екип, както беше със Симеон Чилибонов и Ангел Стойков, които носеха футболната фланелка, както и баскетболната легенда Васил Стоянов, който едва ли не сам направи Славия шампион преди години.

-     Сив, как виждаш твоя отбор в края на настоящия интригуващ футболен сезон? Кой ще триумфира със златните медали?
-     Надявам се да сме в зоната, която ще ни позволи да вземем квота за европейските турнири. Славия от дълги години не е играла в Европа и си мисля, че Вили Вуцов е точният човек, който ще ни покаже пътя за там. Ето имаме шанс за това и чрез турнира за Купата на България, където вече сме един от фаворитите. За шампион е трудно да се правят прогнози на този стадий от първенството, но искрено се надявам и Черноморец да е сред призьорите.A за нас обикновените привърженици най-важното е да има феърплей и уважение между отборите. Всичко останало са празни приказки.
Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Левски на печалба, вижте финансовия отчет на „сините“

Ето какво пишат от „Герена“

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Официално: Ботев (Пд) иска международен съдия за реванша с ЦСКА

Вижте отовреното писмо на "жълто-черните" до БФС

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Бойко Борисов и Витоша на полуфинал

"Тигрите" разбиха ФК Кюстендил с 3:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки