БФС вкара поправка в закона за трансферите заради казуса "Анисе" (видео)

Централата забрани изпитателен срок в договорите на футболистите

БФС вкара поправка в закона за трансферите заради казуса "Анисе" (видео)
БФС вкара нова буква в закона за трансферите на футболистите заради казуса "Анисе", предаде репортер на Novsport.com. Съгласно тази нова поправка изрично се забранява в трудовите договори на играчите да бъде използван изпитателен срок. По нея ще се съди дали Анисе може да бъде картотекиран като футболист на ЦСКА. 
 
БФС побърза да уточни, че в своето деловодство още не са депозирани всички документи по въпросния казус. Вицепрезидентът на централата - Атанас Фурнаджиев, и изпълнителният директор Борислав Попов, подчертаха, че случаят ще бъде решен спрямо новата поправка, която влиза в сила от настоящия зимен трансферен прозорец. 
 
Освен това футболният съюз реши, че играч няма право да прекратява едностранно договора си с даден клуб и състезателните си права по време на сезона. 
 
БФС застана твърдо зад становищесто на СТК, според което Анисе е прекратил неправомерно договора си с Черноморец. Борислав Попов го определи като "много точно". 

"Армейците" бавят документите по договора им с мадагаскареца, но с влизането в сила на новата буква, те ще трябва да платят 350 хиляди евро на Черноморец, ако искат Анисе да играе за тях. Толкова е клаузата за откупуване на футболиста, заложена в контракта му с "акулите". 
 
На заседанието на Изпълкома днес отсъства президентът на БФС - Борислав Михайлов, който бил болен, а преди заседанието дойдоха Лечков и Гигов. 
 
За момента Анисе остава в БФС като играч на Черноморец. 

Ето какво гласи решението от днес:

2. Разгледа доклад от Изпълнителния директор на БФС Борислав Попов относно изменения в Правилника за статута и трансферите на футболистите:
 
Във връзка с възникнали проблеми по прилагането на Правилника за статута и трансферите на футболистите се налага конкретизиране на някои от неговите разпоредби, които да влязат в сила от началото на зимния трансферен прозорец за сезон 2011/2012:
2.1. Необходимо е да се въведе категорична забрана за клубовете да включват в договорите си с футболистите условия или уговорки за изпитване на техните умения или качества. Тази практика категорично е отречена от ФИФА и следва да се прилага и от БФС и клубовете.
С оглед на изложеното се приема в чл. 12 от ПСТФ да се създаде нова алинея 4 със следното съдържание:
"(4) Футболният клуб не може да включва в договора с футболиста-професионалист, условия за проверка на неговата годност или качества да упражнява професията "футболист".
2.2. Необходима е и корекция в чл. 43, който предвижда, че сключен договор не може да се прекрати едностранно по време на сезона. Това е установен принцип в световния футбол и поради това следва изрично да се посочи като принцип, който защитава договорната стабилност във футбола. Новият текст гласи:
"(43) Договорната стабилност означава, че сключен договор или упражняването на състезателни права не могат да се прекратяват едностранно по време на сезона."

Всичко, което коментираха Атанас Фурнаджиев и Борислав Попов по случая, може да гледате във видеото:




 
Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

Етър и Пирин рестартират шампионата с важен мач

Сблъсъскът в Благоевград започва в 14:00ч.

Съдбоносна среща на "Герена"

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки