Исторически първи триумф за Чили в Копа Америка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Меси и компания се разминаха с трофея след изпълнение на дузпи

Исторически първи триумф за Чили в Копа Америка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Чили спечели за първи път в историята си Копа Америка. На финала в Сантяго, домакините от Чили се наложиха с 4:1 след изпълнение на дузпи над звездния състав на Аржентина, воден от суперзвездата Лионел Меси.

В редовното време срещата завърши наравно 0:0, а в двете последвали продължения голове също не паднаха. Така се стигна до изпълнения на дузпи, където чилийците не сгрешиха нито веднъж.

От своя страна пък за „гаучосите” само Меси успя да се разпише от наказателния удар, а с пропуски се отчетоха Игуаин и Банега. Така за първо път в своята история Чили печели Копа Америка, а радостта за Алексис Санчес и компания е още по-голяма, тъй като те го направиха пред родна публика. Аржентина пък се прости с надеждата да триумфира за 15-и път с трофея и да изравни на върха на класацията Уругвай.



Двубоят на претъпкания до краен предел стадион „Насионал” започна с изключително агресивна игра на домакините, които поне в началните минутки опитаха с няколко по-остри единоборства да респектират звездите на „гаучосите”. Не липсваха и типичните за тези географски ширини провокации, но аржентинците запазиха самообладание и не се поддадоха на емоциите.

Първият по-опасен удар по посока на вратата на Ромеро бе в 10-ата минута, когато Варгас опита късмета си с шут от дистанция, но топката излезе в аут. Малко преди това пък Агуеро не успя да засече добро като замисъл подаване на Меси.

В 12-ата минута Ромеро трябваше да демонстрира рефлекс, за да запази вратата си. След центриране от дясно топката стигна до Видал, който веднага отправи удар, изпращайки топката в долния ляв ъгъл. Ромеро обаче бе на мястото си и не допусна изненади.



Най-чистото голово положение преди почивката се откри пред Серхио Агуеро. В 20-ата минута Лео Меси центрира прострелно от фаул, като качи топката на главата на Агуеро. Нападателят на Манчестър Сити отправи точен удар от близко разстояние, но Браво се бе позиционирал перфектно и спаси домакините. Малко след това наставникът на „гаучосите” Тата Мартино трябваше да прави принудителна промяна, след като Ди Мария получи контузия и отстъпи мястото си на терена на Лавеци. Първоначалните прогнози не са никак оптимистични за футболиста на Манчестър Юнайтед, който може да отсъства от терените за дълго. До края на първото полувреме Санчес и Лавеци опитаха по веднъж късмета си, но ударите им не бяха достатъчно прецизни, за да затруднят вратарите.

Втората част също започна с по-напориста игра на домакините, но въпреки това до чисти положения пред вратата на Ромеро трудно се стигаше. От своя страна гостите се бранеха разумно и разчитаха на всяка една възможност да контраатакуват опасно.

В 82-ата минута звездата на Чили Алексис Санчес бе на косъм да се превърне в национален герой. Нападателят на Арсенал засече атрактивно от въздуха центриране на свой съотборник, но за съжаление на феновете на домакините топката излезе с малко в аут.

В добавеното време на срещата пък Меси организира светкавична контраатака, подаде към Лавеци, който пусна успоредно на голлинията към Игуаин, но последният не успя да нанесе голов удар. Така последният съдийски сигнал за редовното време дойде при нулево равенство и финалът влезе в продължения.

В продълженията на срещата двубоят продължи да бъде напрегнат и интересен, като голови положения не липсваха. Най-чистото от тях се откри пред Алексис Санчес, който се възползва от грешка на Масчерано и се озова на стрелкова позиция, но се забави и не успя да нанесе точен удар.



В крайна сметка до попадения така и не се стигна и двата отбора си изпълняваха дузпи, къде късметът се усмихна на домакините, които се наложиха с 4:1.

Фернандес, Видал, Арангес и Санчес бяха точки от 11-те метра, докато за Аржентина се разписа единствено Меси. Пропуски направиха Игуаин и Банега.



ЧИЛИ - АРЖЕНТИНА 0:0
(4:1 след изпълнение на дузпи)



ЧИЛИ: Клаудио Браво, Маурисио Исла, Гари Медел, Франсиско Силва, Жан Босежур, Артуро Видал, Марсело Диас, Чарлс Аранхис, Алексис Санчес, Хорхе Валдивия (74' Матиас Фернандес), Едуардо Варгас (95' Анхело Енрикес).

АРЖЕНТИНА: Серхио Ромеро, Пабло Сабалета, Мартин Демикелис, Николас Отаменди, Маркос Рохо, Лукас Билия, Хавиер Масчерано, Хавиер Пасторе (81' Евер Банега), Лионел Меси, Серхио Агуеро (74' Гонсало Игуаин), Анхел ди Мария (29' Есекиел Лавеци).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки