Иван Минчев: В ЦСКА не получих разбиране и шанс

"Потърсиха ме от Славия и се договорихме изключително лесно, нямаше никакви проблеми"

Иван Минчев: В ЦСКА не получих разбиране и шанс

Офанзивният халф на Славия Иван Минчев (25 г.) вкара в последния кръг срещу Верея (3:1) първия си гол с екипа на белите. Той прехвърли по изключително красив начин Иван Караджов, с което откри резултата в 19-ата минута. Минчев даде интервю за "Тема Спорт", като говори за попадението си, ситуацията в "Овча купел", както и за краткия си престой в ЦСКА-София.  Халфът бе привлечен на "Армията" през лятото, но разтрогна още в септември.

 

Иване, да започнем от страхотния ти гол срещу Верея (3:1) - опиши ситуацията?

 

- Видях, че Караджов е излязъл малко по-напред, и реших да го прехвърля, като потърсих далечния ъгъл. За щастие се получи и стана много красиво. И друг път съм вкарвал от подобни ситуации, случвало се е и да пропусна. Често опитвам подобни изпълнения. Аз и от центъра вкарах миналия сезон с Монтана срещу Ботев (6:0, тогава бележи хеттрик), така че не е нещо ново за мен.

 

А как намираш ситуацията в Славия? Стартът на сезона беше доста труден...

 

- Да, доста нови момчета са дошли през лятото и докато се сработим, е малко по-трудно. Макар че атмосферата е добра, пък и аз се познавам с част от футболистите -с Георги Пашов бяхме в Монтана и преди това в школата на Литекс, с Балджийски също играхме в Монтана. Хубавото е, че сега съставът е много млад, особено отбраната, и се опитваме да се представяме все по-добре с всеки изминал мач. И се получава според мен. Вече създаваме повече положения и постепенно набираме скорост. Ще потръгнат нещата, имаме сили за първата шестица. Никой не ни го е поставил като цел, но Славия трябва да бъде по високите места в класирането. Има и настроение. След загуба е нормално да паднем духом, защото младите момчета са доста, но след победи всичко е наред.

 

Все още обаче не можете да влезете в победна серия. А в средата на септември загубихте последователно от Лу-догорец (1:3) и от Литекс (0:2) за купата. На какво се дължаха тези поражения?

 

- Срещу Лудогорец ни пречупи ранната дузпа, която получиха (б.а. - Моци вкара в 12-ата минута). До голяма степен заради това и загубихме - много рано допуснахме попадението. После мачът с Литекс ни дойде като шок. Не бих казал, че ги подценихме, но не успяхме да си вкараме положенията, а те ни отбелязаха. И срещу такива отбори вече става много трудно да обърнеш срещата. Срещу Локо Пловдив (5:2) за първенство пък ни се получи... Нужно ни е още постоянство.

 

С какво се различава  Александър Тарханов от българските треньори?

 

- Той е много спокоен човек и казва точно какво изисква  от теб. Само трябва  да го изпълняваш . Както тренираме, така иска и да играем. Вдъхва    ни увереност, а ние трябва да показваме най-доброто.

 

Славия обаче получи нов удар -контузията  на Стефан Велков, с което проблемите в за щита се задълбочават Ще се справите ли с толкова   млада отбрана? Очертава се титуляри да са 17-годишните братя Петко и Андреа Христови...

 

- Имаме малко проблеми в защита, трудно е. Но пък Петко специално играе във всяка среща и понатрупа опит. Ще се справим. Няма да е лесно, но ще направим всичко възможно да излезем победители от следващите срещи.

 

След паузата ви преде тоят два наглед по-леки съперника - гостуване на Нефтохимик и домакинство на Пирин...

 

- О, изобщо не са леки мачове, даже напротив - по-трудни са от ЦСКА, Левски и Лудогорец. Става въпрос за преки конкуренти, разликата в точките е малка, така че ще е доста тежко,  но трябва задължително да спечелим.

 

Как стигна до преминаването ти в Славия Започна сезона в ЦСКА, а в началото  на септември разтрогна...

 

- В ЦСКА не получих  достатъчно шанс. Затова се разбрахме да напусна, за да си намеря отбор, където ще получавам повече време на терена. Потърсиха ме от Славия и се договорихме изключително лесно, нямаше никакви проблеми. С ЦСКА имаше някои формалности, но се разбрахме и се радвам, че съм в Славия.

 

Със сигурност съжаляваш, че не получи повече шансове на "Армията"?

 

- Просто не ми дадоха този шанс, който очаквах. Но така е станало, няма място за разочарование. Сега съм в Славия и давам всичко от себе си.

 

А защо не получи шанс на "Армията"? Получи ли някакво обяснение?

 

- Може би защото в началото на сезона е имало разногласие между ръководството и треньора. Видяхте колко бързо се стигна до смяната на Христо Янев. И може би оттам е имало недоверие към мен. Още от началото не получих разбиране и шанс. И аз не съм напълно наясно каква бе ситуацията, но и не искам да задълбавам. Каквото, такова.

 

Разкажи повече за първите си стъпки във футбола. Играл си за родния си Розова долина Казанлък, а после за Литекс...

 

- Да, в Казанлък започнах на 7-8 години, после към 15-годишен ме викнаха в Литекс и там изкараха още 3-4 сезона. След това обаче се наложи да си търся друг отбор, защото ми казаха, че няма как да пробия в Ловеч.

 

Кой е треньорът, на когото дължиш най-много?

 

- Първият ми и единствен наставник в Казанлък - Кральо Орозов. На него съм най-благодарен от всички, дал ми е много във футбола. Той почина точно преди година.

Има ли нещо, за което съжаляваш в кариерата си? Така и не успяваш да пробиеш в някой от водещите отбори -нито в Литекс, нито в ЦСКА. На какво се дължи според теб?

 

- Не бих казал, че съжалявам. Дори и в ЦСКА като отидох, макар и да не получих шанс, за мен бе полезен опит. Там се научих да съм търпелив и да чакам своята възможност. Получих минути само срещу Нефтохимик и в дубъла в две срещи играх, но се наложи да си тръгна. Извлякъл съм положителни неща от това.

 

Надяваш ли се един ден да играеш в чужбина?

 

- Мислил съм за чужбина, но първо трябва да се докажа тук и после да пробвам трансфер навън. Не че и сега не мога да пробвам да си намеря някой чужд отбор. Но ще е в четвърта-пета дивизия, а там ще забравят за мен, така че е безсмислено. Бих излязъл само ако има добра възможност.

 

Вече игра срещу Лудогорец, беше в ЦСКА, как виждаш битката за титлата?

 

- Според мен ще е доста оспорвана, а не както в предните години Лудогорец да доминира. Но по-скоро ми се струва, че Разград пак ще стане шампион. А на ЦСКА ще му трябва още година, за да влезе в по-добър ритъм, сега тръгна трудно в първенството. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки