Кайзера: Ще работим заедно, за да върнем безспорните възможности и онзи дух на Миньор (Пк)

Без разбирателство и труд от всички, няма как да излезем от това състояние, смята новият треньор на "чуковете"

Кайзера: Ще работим заедно, за да върнем безспорните възможности и онзи дух на Миньор (Пк)
Новият старши треньор на Миньор Николай Тодоров даде пред Novsport.com първото си интервю в качеството си на такъв. Кайзера, както е известен, е бивш национален състезател, полузащитник. Играл е в отборите на ПФК Добруджа (Добрич), ПФК ЦСКА (София), ПФК Левски (София), ПФК Локомотив (София), Септември (София), Монпелие, Кан (Франция), Анортозис и Саръйер (Турция). Шампион на България през 1985, 1994 и 1995 г. Носител на купата на страната през 1986, 1994. Изиграл е 12 срещи за националния отбор и е отбелязал 3 гола. Бил е треньор в ПФК Левски, където е водил юношите старша възраст, родени 1991 година. През 1990 г. печели 2-ро място в анкетата за Футболист № 1 на България. Той дойде в Миньор през зимата на 2009 година. Тогава тимът бе воден от Митко Алексиев. Кайзера замени Георги Антонов като асистент. Досега Тодоров никога не е работил като старши треньор. Водил е перничани само в един мач. През септември 2010 година застава начело на тима за визитата на Левски (0:4). Това става при назначаването на Стойчо Стоев, който тогава поиска още малко време за адаптация. Сега ролите се разменят. Ето какво сподели Кайзера, автор на знаменития гол срещу Глазгоу Рейнджърс през 1993 г.

 
- Г-н Тодоров, за какъв период в договорът ви с Миньор?
- По принцип е до края на футболната година, до завършване на сезон 2012/13. Знаете, че договорите на треньорите не са от значение.
 
- По каква причина най-вече се съгласихте да поемете Миньор?
- За много кратко време трябваше да направя своя избор и своя извод. Отчитам всичко, което е станало до момента. Да, преценил съм в какъв момент поемам отбора, какви рискове има, но същевременно считам, че достатъчно добре познавам футболистите цялостно в отбора и вярвам, че тези възможности, които са ги демонстрирали, които ги имат, трябва заедно така да работим във всяко едно отношение, че да излязат отново на показ.
 
- В какво психологическо състояние се намира отборът в момента?
- В момента не е в най-доброто си състояние и това е съвсем нормално, с оглед проблемите, които съпътстваха Миньор (Пк) цялостно, и загубите, които претърпяхме, и то не самите загуби, а спрямо играта и спрямо резултатите. Нормално е отборът да е изпаднал в едно тежко състояние, но трябва да се вникне в самите проблеми и по този начин да се опитам аз и всички хора около мен, за да може да им изчистим главите, колкото и да е кратък периодът, за да може тези възможности и качества, които имат, и да се върне онзи дух, който показваше Миньор (Пк).
 
- Като казахте „дух”, днес стана ясно, че Тони Евтимов и Емил Серафимов влизат във вашия щаб. Разчитате ли от тях двамата, че ще внесат онзи миньорски дух в съблекалнята, който караше публиката да пълни стадиона на мира през 90-те години?
- Това е Емил Серафимов, който е местен човек, дългогодишен състезател, работел е преди години като помощник-треньор в клуба, познава обстановката, така че нищо не му е чудно и ново в проблемите и амбициите на Миньор. Те са бивши футболисти на Миньор, познати имена, може би всички са познати имена на обществеността в Перник, а и не само в Перник. Считам, че ние всички заедно трябва да успеем, да помогнем на футболистите, за да може да се върне онзи дух на непримиримост на терена, за излизане от това положение на този етап.
 
- Това ли е нещото – духът - което липсва в момента?    
- Ако се върна към последните два мача, да. Наистина това ни липсваше най-много. Да се върна и към повеждането срещу ЦСКА до 20-ата, 25-ата минута, когато изведнъж отборът рухна. Независимо, че рано поведохме в Пловдив, бързо ни изравниха. Просто духът липсваше в тези две срещи.
 
- Усещате ли доверие във футболистите към вас?
- Те достатъчно добре ме познават и сега това е от вчера, което тренирахме. Много кратък разговор пак имахме днес. Така че достатъчно добре се познаваме взаимно и се надявам това, което аз ще изисквам от тях, то няма да е нещо ново или много по-различно от преди това, да съумеем това доверие да се изгради взаимно. Без разбирателство и труд от всички, няма как да излезем от това състояние. А най-важното е това, което аз искам, което ще го споделя и пред футболистите, да разберат и да го приемат и да вярват, че те могат, имат качества, само трябва повече труд, повече взаимно доверие и към треньорите, към всички хора, които работят в Миньор (Пк), към съиграчите си, че само ние всички заедно можем да възвърнем тези неща.
 
- Няма как да подминем въпроса с финансовото положение в клуба. Получихте ли някаква гаранция, че клубът ще бъде финансово обезпечен в някакъв период от време, за да може да работите спокойно?
- Разбирам ви въпроса, но на този етап нито аз съм поставил, нито е било на дневен ред този наистина важен въпрос да се дискутира. На този въпрос може да ви отговори изпълнителният директор, защото той движи абсолютно всички тези неща и той може да ви даде най-точен отговор на точно този въпрос.
 
- Какви са целите на Миньор (Пк) до края на шампионата, предвид представянето до момента и точковия актив?
- Преди всичко да възвърнем тази вяра, това самочувствие, този дух и постепенно всеки един да си подобри играта, и по този начин колкото по-бързо успеем да го направим, толкова по-бързо ще дойдат, надявам се и вярвам, тези резултати, които всички ние сме ги извоювали точно с това – с колективния дух, колективната игра, себераздаването на терена, вярата и показване на всички качества от страна на футболистите.
 
- Какви са вашите лични амбициите и амбициите ви, свързани с Миньор?

- За личните амбиции: поемайки този пост, в крайна сметка това, което съм натрупал като опит през последните 3-4 години в Миньор (Пк), да покажа своята работа, своята визия, своето разбиране за футбола и ако съумеем всички заедно това да го направим, в един момент ще ми даде още повече самочувствие, още повече вяра, а това ще стане само с общи усилия и от страна на футболистите. По този начин те могат да ми помогнат на мен като изграждане на старши треньор.  


Изявлението на Николай Тодоров може да чуете в прикачения звуков файл!        

Николай Костов определи групата за Славия

Николай Михайлов се завръща в списъка

НА ЖИВО: Пирин - Етър 1:1

Сблъсъкът в Благоевград започва в 14:00ч.

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки