Разкриха името на новата зала на 4-ти км, капацитета и броя на спортовете, които ще се практикуват в нея (видео+снимки)

Вижте спортната арена, която ще отвори врати на 30 юли

Разкриха името на новата зала на 4-ти км, капацитета и броя на спортовете, които ще се практикуват в нея (видео+снимки)
Името на новата зала е "Арена София" и към него ще бъде добавено името на спонсор, разкри министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков след огледа, който направи на многофункционалната зала на 4-ти километър.
 

Компания на министъра правиха неговият заместник Иван Ценов, изпълнителният директор на БФ Баскетбол Георги Глушков и президентът на БФ Волейбол инж. Данчо Лазаров. Нейков се разходи из всички етажи на залата, която изглежда наистина впечатляващо в почти завършения си вид.

"Всичко върви по план. Това, което миналата си говорихме, че трябва да е, вече е факт. Ще спазим сроковете, които сме си казали. България заслужава една такава зала. На 30 юли ще открием залата със спортно събитие", каза министърът.

"Не са използвани допълнителни средства, в рамките на предвиденото сме. Залата струва 90 милиона лева без ДДС. Освен това, по първоначален план трябваше да е за 8 спорта, а сега могат да се практикуват над 25 спорта в нея. Имаме намерение да ги допълним. Седалките са 12 500 и се надяваме, че при концерт, местата могат да стигнат до 19 хиляди. Името на залата в момента е "Арена София" и ще бъде добавено името и на спонсор", допълни Нейков.

"Има планове комплексът "Червено знаме" да премине към залата и това да стене един спортен център с хотелска част. За леката атлетика ще ремонтираме зала "Фестивална", ще се направи тотално обновяване", завърши министър Нейков. 

Министърът информира, че залата разполага с 1100 паркоместа, включително за 8 автобуса, за 8 тира и ВИП-места. Като модерно съоръжение са предвидени и специални места за инвалиди, както и за хората, които ще ги съпровождат.
По време на проверката министърът се запозна и с подземното ниво на сградата, където са разположени гримьорните, съблекалните, помещението за загрявка, СПА-центърът и залата за пресконференции. Там ще се намират и лекарският кабинет и лаборатория за допингтестове.  

От компанията изпълнител „Главболгарстрой” обясниха, че при евентуална авария всички зрители ще могат да бъдат евакуирани в рамките на 3 мин. За допълнителна безопасност залата е снабдена и със светещи луни и табели по стълбите на трибуните, които да оказват пътят за евакуация. Изградена е и спринклерна система за пожарогасене със собствен резервоар. Сградата има двойно независимо ел. захранване, както и дизелов генератор.

„Арена София” ще разполага с  голяма зала: дължина – 124 м; ширина – 108 м; височина -27 м; тренировъчна зала: дължина - 46,72 м; ширина - 30,72 м; височина - 12.52 м; помощна зала за загряване: дължина - 30,00м; ширина -22,10 м; височина - 3.30 м.

Зали за пресконференции - пресцентър - 1 бр.; конферентна зала – 1бр.; кабини за преводачи – 3 бр.; стаи за интервюта – 2 бр.

Общо 34 съблекални - голяма зала - двойни съблекални за спортисти – 12 бр.; индивидуални съблекални – 9 бр. + 2 бр. за инвалиди; фитнес – 2 бр.; обслужващ персонал – 2 бр.; персонал кухня – 2 бр.; тренировъчна зала - за спортисти 4 бр.; за съдии – 1 бр.

Ще има 1 ресторант  - кота 12,00, снекбар - кота -3,90, кафебар - кота ±0,00 и още барчета.

Предвидени са 3 сауни, 1 парна баня и голям фитнес.

Излетият бетон e 32 000 м3, армировката е 4 300 т., а метална покривна конструкция е 1 750 т.

Министърът отбеляза, че МФВС прави необходимото за подобряване на материално-техническата база на българския спорт. Завършена е реконструкцията на Високопланинската спортна база „Белмекен”, на едно място са събрани в „Дианабад” бойните спортове, откри се реновираната зала по спортна гимнастика на стадион „Раковски”, предстои откриването на „Спортпалас” във Варна. Ще бъдат реновирани обекти в Пловдив и Русе. За леката атлетика ще бъде ремонтирана и зала „Фестивална”. Обмисля се създаването на олимпийски център, който ще се управлява като блок на комплекса „Червено знаме”. Предстои реновиране и модернизация на наличните стадиони, а до края на годината ще се направят проучвания за инвестиции и място за построяване на национален стадион.

 

Българка е реализатор №1 в Адриатическата лига по баскетбол

Вижте подробности

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Бъкс остава без Янис за старта на плейофите

Гръцката звезда още лекува травма

Косовският Сигал спечели Балканската лига по баскетбол

Вижте подробности

Везенков игра, но не вкара при разгром на Сакраменто (ВИДЕО)

"Кралете" ще търсят място в плейофите през плей-ин турнира

Треньорът на Балкан след успеха над Черно море: Не беше особено красив двубой

Вижте какво каза Васил Христов

Черноморец смачка ЦСКА и записа пети пореден успех в НБЛ

Бургазлии се наложиха убедително над столичани

Сакраменто със здрава издънка без Везенков (ВИДЕО)

"Кралете" пропиляха аванс от 16 точки

Отново Монтана и Берое ще спорят за титлата при дамите

Локомотив София и Рилски спортист в битка за бронза

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки