107 години от рождението на Царя на волетата Асен Пешев – Капуй

Футболната му биография започва през 1923 г. в малкия столичен клуб Владислав от квартал "Перловец"

107 години от рождението на Царя на волетата Асен Пешев – Капуй

Днес се навършват 107 години от рождението на един от най-големите нападатели на Левски в първата половина от синята история - Асен Пешев (Капуй), починал през 1967 година, пише официалният сайт на "сините".

С 13 сезона от 1925 до 1940 година записва 99 мача и 86 гола за Левски. Два пъти шампион на България(1932/1933; 1936/1937) и двукратен носител на Купата на България (1932/1933; 1936/1937). Голмайстор на шампионата през 1933 г. с  27 гола (10 от тях във финалната фаза на турнира). Изиграл е 62 международни срещи, в които е отбелязал 52 гола. За националния отбор има 41 мача (в 18 е бил капитан) и 11 гола в периода 1927–1936 г.

Капуй е известен като Царя на волетата.

Той е една от перлите на българския футбол преди Втората световна война. Неизменният № 10 на Левски и националния отбор от 1925 до 1935 г. оформя лявата част на нападението заедно с Асен Панчев. Не напразно Панчето казва: "Винаги знаех къде е той. Между нас цареше пълна хармония, всеки чувстваше другия като неизменна част от себе си." И докато Панчев е преди всичко моторът на атаката, то Асен Пешев - Капуй, е главният топчия на тима. Или просто - Господин Гол.

Футболната му биография започва през 1923 г. в малкия столичен клуб Владислав от квартал "Перловец". Още през следващата година вече е в юношеския отбор на Левски. А оттам до първия състав има само една крачка. Три години по-късно прави и своя дебют в националния тим на България.

Капуй е отличен техник с чувство за комбинативност, вроден инстинкт за пласиране, физическа мощ и поразяващ шут с левия крак. Особено ефектни са ударите му от въздуха, заради което публиката казва, че е "царят на волетата".

Комплексните качества на Пешев му помагат през 1931 г. да бъде определен за футболист № 1 на България в анкетата на най-популярното по онова време - вестник "Спорт". Това е първият подобен приз, учредяван у нас. Върхът в кариерата пу е сезонът 1932/33 г., когато Левски печели първата си титла държавен първенец. В шампионския марш Пешев участва в 13 от общо 17 мача. Четирите пропуснати срещи се дължат на фрактура, получена на турнира за Балканската купа в Букурещ. И все пак той отбелязва 27 гола в 13 срещи, което прави средно по 2,07 гола на мач.

Постижение, недостигнато досега!

Забележително е, че той постига 4 хеттрика: срещу Спортклуб (Сф) - 7:2; Борислав (Сф) - 8:2; Раковски (Сф)- 8:1 и Ботев (Ямбол) - 4:2. В мача с Борислав (Кн) - 9:1, той отбелязва цели 5 гола.

Но големият футболист си личи в решаващите мачове. В онези години дербитата са били между Левски и Славия. Всеки мач между сините и белите е истински празник за спортна София. В тези двубои Капуй е ненадминат. Срещу Славия той изиграва 23 мача и отбелязва 23 гола. 

За националния отбор на България Асен Пешев изиграва 41 мача и отбелязва 10 гола. Освен това е двукратен балкански шампион - през 1932 г. в Белград и три години по-късно в София. 

През 1935 г. е студент в Бърно, където в местната политехника изучава земемерно инженерство. Качествата му не остават незабелязани от първодивизионния Жиденице (Бърно), който го наема като професионалист. В продължение на две години Капуй играе футбол за да се издържа и да учи за инженер. От 1937 г. преминава в другия клуб на Бърно - Моравска Славия, който обаче е с непрофесионален статут. Съгласно тогавашните правила Пешев периодично се връща в България и облича синята фланелка в някои от по-важните мачове на отбора.

След дипломирането си отново играе за Левски през сезона 1939/40. След 9 сепгември 1944 г. Капуй е изключен от физкултурното движение у нас, защото е бил ... професионален футболист в Чехословакия! До края на дните си е проектант отначало в Министерството на земеделието и по-късно в "Геопланпроект".

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК Левски се покланят пред светлата памет на Асен Пешев – Капуй.

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

Левски иска петима да преподпишат, връща ас за дербито

Ел Джемили също ще бъде привикан от ръководството

Костов: Не сме толкова спокойни (ВИДЕО)

Треньорът на Левски говори след 1:0 над Берое

МЪКА! Забравен герой спаси Левски (ВИДЕО)

Фадига носи 1:0 над Берое, Сектор "Б" остана празен

Уелтън блести в Япония, даде асистенция за успех на Гамба

Бразилецът изигра силен мач

Сираков: Главницата към НАП е погасена, няма опасност от фалит

„За първи път от поне 10-15 години Левски няма лихвоносни задължения към НАП“

Левски е подновил интереса си към вратаря на Пирин

Украинският страж може да засили конкуренцията на "Герена"

Левски с най-солена глоба след кръга

"Сините" броят 8000 лева на БФС

Костов води тренировката на Левски

Треньорът с дълга реч пред играчите

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки