Красен Кралев: Всеки човек, свързан със спорта би се радвал ЦСКА да бъде оздравен

"Трябва да разберем, че спортът е бизнес и да не разчитаме само на държавата за финансиране"

Красен Кралев: Всеки човек, свързан със спорта би се радвал ЦСКА да бъде оздравен

„Трябва да разберем, че спортът е бизнес и да не разчитаме само на държавата за финансиране“, каза министърът на младежта и спорта по БНТ в „Още от деня“ с Димитър Цонев. Той представи основни акценти от проекта за нов Закон за физическото възпитание и спорта. „С екипа на ММС работихме много задълбочено по законопроекта. На базата на натрупани казуси в управлението на спорта през годините сме предложили решения. Новият закон предлага система за мениджмънт в спорта, правила, по които  смятаме, че ако бъде управляван, ще се увеличат и приходите към спортните организации и ще бъде създаден качествено нов продукт“, коментира министър Кралев.

Министър Кралев коментира и проекта на БФС за нов формат на професионалния футбол в България, както и възможностите за оздравяване на ЦСКА.

„Всеки човек, свързан със спорта би се радвал ЦСКА да бъде оздравен и да се върне там където му е мястото“, каза министър Кралев. „БФС поканиха най-добрите европейски експерти, които да дизайнират формата на първенството ни. Всичко обаче е в наши ръце. Ако не спазваме правилата, нищо няма да се получи“, категоричен беше министърът.

Основно нововъведение в законопроекта е удължаването на срока за отдаване под наем и ползване на спортни обекти и съоръжения от 10 на 30 години. По думите на министъра публичните средства за модернизиране и поддържане на спортната инфраструктура не са достатъчни, а от друга страна инвестицията в нея има бавна възвращаемост.

„С предложенията в новия закон искаме спортът да бъде припознат от бизнеса като добра сфера за инвестиции“, заяви Красен Кралев. Завишените изисквания, за финансиране с публични средства за спортни федерации, които са залегнали в новия закон – 20 клуба членове или медал от олимпийски игри – са част от новата политика на ММС. „Целта на нашата администрация е публичните средства за спорт да бъдат разпределени по-справедливо. Федерациите, които работят и имат успехи, получават повече средства. Тези федерации, които няма да могат да получат финансиране според изискванията имат период, в който да  могат да работят по детски програми на ММС“, обясни министър Кралев.

Още между 10 и 12 квоти за Летните олимпийски игри РИО 2016 към сигурните 35 квоти до момент очаква министърът на младежта и спорта. Според него страната ни има шансове за медали от Олимпиадата, както в женския бокс и борба, така и в художествената гимнастика, в спортната стрелба, в леката атлетика и в джудото. „Не искам да коментирам Григор Димитров. АТП турнирът в София е един от поводите за гордост на нашия екип, защото като дебютен турнир стана по-силен от завършилия преди дни турнир в Истанбул и като състезатели, и като публика. На финала в София имаше 8 500 зрители“, коментира Красен Кралев. „Турнирът получи много висока оценка от всички. България доказа, че е на нивото на ATП, като успя да организира един великолепен турнир. Очакваме тези спортисти, които уважават желанието на българските фенове да ги видят, да приемат нашата покана и да се включат в него в следващите години“, допълни той.

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Гидженов свири Левски - Славия

Владимир Вълков с наряд за визитата на ЦСКА в "Надежда"

ЦСКА ще бъде поставен ако се класира в Лига Европа

Добри новини за "червените"

Каранга: Целта на ЦСКА е титлата

Тук съм да завърша историята, обясни нападателят

Привикаха Каранга на специален разговор

Причината е ясна - липсата на голове

ИЗВЪНРЕДНО: Четирима напускат ЦСКА

Вижте кои са те

Цветомир Найденов към ЦСКА-София: Аз ви играя с 19-годишни, а вие ми играете със съдиите!

Благодетелят на ЦСКА 1948 не остана доволен от съдийството в този двубой

Скаршем се закани на Левски: Мисля да им вкарам два гола!

Норвежкият футболист на ЦСКА бе герой срещу ЦСКА 1948

Ел Местро: Показахме страхотна реакция, най-важен е резултатът

Треньорът на ЦСКА бе много доволен от успеха над ЦСКА 1948

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки