Турнирът, който бе благословен от Меси и Деко

Президентът на Габон иска да обедини страната около футбола

Турнирът, който бе благословен от Меси и Деко

В Габон стартира 31-ата надпревара за Купата на Африка. Големи­те спортни събития неизмен­но са свързани и с политиката. За габонците първенството е въпрос на чест, но и средство за национално единение и ук­репване властта на президен­та Али Бонго. През август той спечели с едва 50,66 % от гла­совете. Опозицията оспорва избора, демонстранти запали­ха сградата на парламента, а в резултат на безредиците имаше загинали. Конститу­ционният съд обаче одобри ре­зултатите от вота.

Али Бонго е страстен фен на футбола. На първенството през 2012 г., на което Габон бе съдомакин с Екваториална Гви­нея, звездата на Камерун Самуел Eтo'o подари на държа­ния глава фланелка на тога­вашния си клуб Анжи с името на президента на гърба. В мо­мента Бонго е привлякъл като свой съветник по футболните въпроси вицешампиона от Ев­ро 2004 Деко.

Една от амбициите на пре­зидента е да превърне страна­та в един вид спортен кръстопът на Африка. Миналата година за четвърти път се проведе маратонът по улиците на столицата Либървил, в който участие взеха над 13 000 души.

Що се отнася до Купата на Африка, амбицията на Бонго бе да проведе самостоятелен турнир и в крайна сметка ус­пя. Подобно на 2013 г. конти­ненталната асоциация отне домакинството на разкъсана­та от проблеми Либия и го да­де на Габон. С китайска помощ през 2012 г. бе издигнат "Стадион на китайско-габонското приятелство" в Либървил плюс още две 20-хилядни съоръже­ния. Арената в Ойем се нарича "Енгонг", което на езика фанг означава "Стадион на без­смъртните хора". Стадионът в Порт Жантил носи името "Мишел Есонге" в чест на 75-годишиния приятел на президен­та. Бившият член на прави­телството не можа да сдър­жи сълзите си при официално­то му откриване миналия по­неделник, прегръщайки пла­менно Бонго.

Първият камък на стадиона в Порт Жентил положи са­мият Лео Меси през лятото на 2015 г. Трябва да се отбеле­жи, че на фона на облечените официално местни ръководи­тели аржентинецът изглежда­ше нелепо в джинси и тениска с череп. На самата церемония в присъствието на президента Лео смени зловещата тишъртка, но впечатление­то за фриволност остана. Двамата лично оставиха от­печатъци от ръцете си на два камъка, по-скоро - тухли, кои­то обаче скоро мистериозно изчезнаха. Единият бе от­крит, но без да се уточни точ­но кой. Полицията задържала злосторника обяви, че е близък до опозицията, като организи­рал платени екскурзии до ре­ликвите. Според местния "Таймс" човекът не бил обви­нен в държавна измама и съ­ден, а дори станал популярна личност в Порт Жентил. Ве­роятно заради любовта към футбола и да не пада сянка върху първенството.

В същото време според местните медии участието на Меси е струвало 3,5 млн. ев­ро, което правителството категорично отрича...

Опозицията е недоволна от разходите, свързани с турни­ра, твърдейки, че страната има много по-голяма нужда средствата да се насочат в социалната сфера. Двете до­макинства струват на хазна­та 500 млрд. местни франка (около 760 млн. евро). "Всичко това е ревност и завист, завист и ревност", заяви по този повод Бонго.

Баща му, Омар, който упра­влява страната от 1967 г. до смъртта си през 2009-а, също е обвинен в опит да се хвърля прах в очите. На срещата на върха през 1977 г. на Организа­цията за африканско единство (сега Африкански съюз) в Ли­бървил, използвайки парите от петрола, бе построен Град на демокрацията и конгресен център с резиденции за дър­жавния глава. Това бе наисти­на един разкошен комплекс. По адрес на критиките звучеше универсалното оправдание за всички географски ширини -"Погледнете Версай - кой сега си спомня за разходите...

На свой ред титулярният вратар на Габон Дидие Овоно, който защитава цветовете на белгийския Остенде, в отго­вор на призив за бойкот на турнира заяви пред микрофо­ните на RFI - "Политиците ве­че изиграха своя мач, сега е ред на футболистите".

Александър Просветов, „Спорт Експрес”

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки