Рекорди на Автосалон София 2017: 300 автомобила и 40 000 кс

Според статистиката България е сред отличниците в Европа по продажби на нови автомобили през първите 8 месеца на 2017

Рекорди на Автосалон София 2017: 300 автомобила и 40 000 кс

 Международният автомобилен салон София 2017 ще бъде най-голямото и мащабно изложение в 25-годишната история на родното експо. 65 фирми-изложители с над 300 експоната очакват посетителите от 14 до 22 октомври в Интер Експо Център.


Над 14 000 кв.м. е изложбената площ, което е два пъти повече от изложението през 2011 година – "не защото толкова успяхме да напълним, за защото толкова имаше за пълнене", подчерта председателят на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представител в България Александър Миланов. По думите му Автомобилният салон в София е най-голямото изложение на територията на Международния изложбен център и практически показва неговият цялостен мащаб.
 

Престижният автосалон се организира от ААП за 23-и път и за поредна година е включен в календара на OICA (Международната организация на автомобилните производители).
 
 
В шестте зали на "Интер Експо и Конгресен Център" посетителите ще могат да видят и докоснат над 70 технологични новости и автомобилни премиери. Впечатляващ е и броят на автомобилите с алтернативно задвижване – хибридни, plug-in и изцяло електрически – общо 28. Рекорд има и при автомобилите за тест драйв - 83 автомобила и мотоциклета, както и при голямата награда – чисто нов автомобил – която късметлията ще може да избира между 12 страхотни коли. Общата стойност на автомобилите, които ще бъдат изложени в Интер Експо Център, е 12 млн. лева, а мощта им надхвърля 40 000 кс. 
 
 
Според статистиката България е сред отличниците в Европа по продажби на нови автомобили през първите 8 месеца на 2017. Ръстът е почти 18% и перспективите до края на годината са много добри. Увеличава се броят на закупените хибриди и електромобили. "У нас има около 500 регистрирани електрически коли, като заедно с хибридните, бройката нараства до около 2000", съобщи Храбрин Иванчев – член на УС на ААП. Расте и броят на зарядните станции – докато преди няколко години бяха 2-3, сега са над 100, като голяма част от тях са безплатни, допълни Иванчев. По думите му цената на електрическите автомобили ще продължи да пада и до 4-5 години возилата с алтернативно задвижване ще са половината от произвежданите нови коли.


За да ускори обновяването на автопарка и навлизането на автомобили с алтернативно задвижване, Асоциацията на автомобилните производители е предложила да има държавна субсидия при покупката на електрически автомобил от 5000 евро и 2500 евро за хибрид, съобщи изпълнителният директор на ААП Татяна Груева.


Други мерки, които асоциацията предлага, са свързани с освобождаване от ДДС при покупка на коли с алтернативно задвижване, въвеждането на принципа "замърсителят плаща" и промяна в данъчната политика за нови автомобили, повишаване ефективността на годишните технически прегледи и регламентиране на сервизната дейност. Средната възраст на превозните средства у нас все още е над 18 години. По данни на МВР по-малко от 5% от автопарка в страната са автомобили до 5-годишна възраст, а над 69% са колите, произведени преди повече от 15 години.
 
Автомобилният салон София 2017 ще отвори врати от 14-ти до 22-ри октомври в Интер Експо Център. Работното време на автосалона ще бъде между 10.00 и 20.00 часа. Ще бъдат представени повече от  44 световни марки (36 автомобилни и 8 мотоциклетни). 
Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки