Още една беларуска каякарка става българка

Федерацията в родината й я наказва за 2 години

Още една беларуска каякарка става българка
Беларуската каякарка Александра Гришина пристигна в Русе, като се очаква скоро тя да вземе български паспорт и да подсили и националния отбор.
 
На летището в Букурещ Гришина бе посрещната от треньора Евгени Недев, съобщава русенският вестник "Утро".
 
Визитката на 24-годишната беларускиня определено впечатлява. Родената в Минск красавица е европейска шампионка за девойки на единичен каяк (1000 метра), бронзова медалистка от първенството на Стария континент (500 м) и четвърта на 200 метра. На световното първенство печели бронз на 500 метра и фивишира четвърта на 5000 м. 
 
На световния шампионат за жени през 2017 година финишира втора като състезателка в екипажа на двойка каяк (1000 метра). Сезонът за нея през миналата година приключва с първо място в Европа, като Александра е в състава на беларуската четворка каяк.
 
Проблемът за Гришина обаче е, че заради намерението й да гребе за България, федерацията на нейната страна я наказа със спиране на състезателни права за 2 години. Каякарката всъщност поема рикошета от мерките на беларуското правителство след края на олимпийските игри в Рио де Жанейро.
 
Тогава лично президентът на Беларус Александър Лукашенко свиква заседание с първите спортни началници, за да ги пита ребром как е възможно състезатели с беларуска кръв  да печелят медали за други държави. Само приносът на кану-каяк в това отношение са 3 отличия от Рио. Така Гришина става жертва на затегнат режим със сурови наказания за всички, дръзнали да сменят личните си паспорти.
 
"Направили сме съответните постъпки. Институциите у нас се задействаха бързо. Лично министърът на спорта Красен Кралев следи случая. Надявам се, че ще се разберем с беларуската федерация и наказанието й ще бъде намалено на година. Гарантирам, че Гришина ще печели медали за България от най-големи първенства", казва Недев пред "Утро". 
 
Александра Гришина ще е втората беларуска състезателка в Локомотив (Русе). През миналата година при "железничарите" пристигна нейната сънародничка Анастасия Лавренова. След дълго тичане по институции Равренова получи наш паспорт, а дебютът й бе четвърто място с Даниела Недева на европейското първенство за жени.

 

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки