Пифа: ЦСКА вече има много добър облик

До две години академията на клуба ще е с ниво над другите

Пифа: ЦСКА вече има много добър облик
Ивайло Петров-Пифа се завърна в ЦСКА на 16 януари. Той беше назначен за треньор на част от вратарите в школата - от 15 до 19-годишна възраст. В интервю за "Тема спорт" Пифа сподели първите си впечатления от работата в ДЮШ. Петров посочи и откъде се учи най-много в професията си.
 
- Г-н Петров, какви са първите ви впечатления от вратарите и цялостната организация в школата?
 
- Виждам, че в академията се работи на професионално ниво и до година-две ще е пред всички останали в България, и то със съществена разлика. Обръща се голямо внимание на всяко дете, условията са добри, мачовете се играят на хубави терени. Тепърва ще се подобрява и базата, известно е какви са плановете на ръководството. Директорът на академията Стефан Яръмов знае перфектно как да развива процеса, той е доказан през годините и съм сигурен, че ще успее. Яръмов обръща специално внимание на всяко дете и треньор, отношението му е страхотно.
 
- Какво е мнението ви за вратарите, които тренирате?
 
- Искам така да ги подготвя така, че до година-две вече да играят в мъжки отбори. Наскоро си говорих с бате Сашо Манов, че школата на ЦСКА доста рядко е давала вратари за първия отбор. Това ме амбицира страшно много да приложа знанията си и в кратки срокове момче от школата да заиграе редовно в представителния тим. Това е основната цел, която съм си поставил.
 
- В момента с отбора тренира вратар от школата - Слави Петров, има ли шансове да се наложи в ЦСКА?
 
- Имам впечатления от него още от престоя ни с Ицо Янев u Манчев като наставници. Тогава тренираше с първия отбор. Слави е добър вратар и му предричам светло бъдеще, стига да не залитне по пътя. Знаете, че младите малко като ги вдигнат и им се обажда Звезделин. Завъртат им се главите и това е провалило доста играчи. Така че Слави трябва да внимава. Той се отличава с това, че умее да играе еднакво добре и с десния, и с левия крак - рядкост за полеви футболисти, а какво остава за вратар. Харесва ми също, че внася спокойствие в защитата, има добра комуникация с играчите пред него. Определено има качества, отделен е въпросът дали ще ги развие.
 
- Георги Велинов вече помага с тренировките на вратарите в първия отбор, вие ще потърсите ли помощ от него и за школата?
 
- Разбира се. Велинов е светило за ЦСКА, който е играл в някои от най-големите мачове в историята на клуба. Ще работя задължително с него, след като се върне от Испания.
 
- Откъде се учите в треньорската професия? Кои клубове използвате като образец за работа с вратарите?
 
- Постоянно гледам тренировки на други отбори. 60% от обучението ми идва от Латинска Америка. Да не забравяме и балканския периметър, който също има добри школи за вратари. Мога да дам пример с турските отбори, от които научих много.
 
- Какво е мнението ви за основните вратари на ЦСКА - Черниаускас и Китанов?
 
- Най-нормалното нещо е да кажа, че имам добро мнение и щом са в ЦСКА, значи го заслужават. Въпросът е да не ги хваща един опасен синдром - да си много силен вратар в по-скромен тим, а като отидеш в гранд, да не можеш да привикнеш. Мисля, че има израстване и при двамата в последните месеци.
 
- Играта с крака като че ли е големият проблем и на двамата?
 
- Да, имат трудности в този елемент. Вратар без слабости няма. При мен например бяха центриранията в наказателното поле. Не мога да кажа, че вратарите са ни перфектни, но са добри. Важното е да имат желание да се подобряват постоянно.
 
- Гледахте ли контролите на ЦСКА в Испания? Какво ви прави впечатление в играта на отбора?
 
- Гледах и двете срещи - с китайците и Динамо Киев. Аз съм го казал, че ЦСКА е шампион този сезон и представянето на отбора в последните месеци не спира да показва, че това ще стане факт. ЦСКА вече има облик, и то доста добър. Хареса ми много лицето на отбора в двете контроли, а и преди това при победите над Лудогорец. Доста неща са подобрени и това ме прави голям оптимист за бъдещето.

 

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки