БФС подписа договор за партньорство с международна компания

Има съмнения за манипулиране на едва един мач в родния футбол

БФС подписа договор за партньорство с международна компания

 Българският футболен съюз подписа договор за партньорство със световния лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание - Sportradar. Компанията предоставя уникална система за мониторинг на съмнителни залози по цял свят и идентифицира подозрителни дейности и нередности в тази област, с цел борба срещу предварителното уговаряне на мачове и запазването престижа на футбола и спорта. 

 

 
По време на днешната пресконференция стана ясно, че само един мач от началото на сезона в Първа лига, Втора лига и Елитната юношеска група до 19 години е попаднал под подозрение, че е бил манипулиран. Това разкри заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев. На въпрос кой е този мач, Колев отказа да отговори. В темата се включи Марио Костурков - офицер по сигурността на БФС.
 
 
"Мачът е предоставен на различни органи, които могат да предприемат законни стъпки за налагане на наказания. Няма как да ви кажа сега кой е мачът. Но ако се стигне до процедура и наказания, ще го научите", каза Костурков.
 
 
Той добави, че от 2014 година тези случаи за сигнали от УЕФА и Спортрадар, касаещи българското първенство, постепенно са намалели. 
 
 
"Имаме ясна тенденция към намаляване. От 2009 година насам Наказателният кодекс третира проблема. Имаме условни присъди. Може би хората започват да си дават сметка, че ако се занимават с такива явления, негативите ще бъдат много повече от евентуалните им печалби. Смятам, че в бъдеще престъпленията срещу спорта ще бъдат наказвани много по-строго", добави Костурков 
 
 
Александрос Геронтикос от Спортрадар заяви, че тяхната платформа е хващала уредени мачове в баскетбола, хандбала и в крикета, а има случаи и в сумото.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки