Зам.-министър Ваня Колева участва в кръгла маса на тема „Няма добра дрога“ (СНИМКИ)

Младите хора трябва да са абсолютно наясно с последствията от приема на всяко едно вещество, подчерта зам.-министърът

Зам.-министър Ваня Колева участва в кръгла маса на тема „Няма добра дрога“ (СНИМКИ)

Младите хора трябва да знаят какви последствия носи след себе си приемът на всяко вещество и стимулант, да бъдат абсолютно наясно на какъв риск се излагат, какви са неизбежните поражения върху здравето и психиката им и какви наказания предвижда законът. Това заяви зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева на кръгла маса на тема „Няма добра дрога“. В дискусията взеха участие кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова, председателят на сдружение „Екопрограма“ Борис Ангелов, ученици, спортисти и представители на институции, които създават политики за младежта. Идеята на кръглата маса е да се обсъдят мерки за намаляване на употребата на наркотици и насърчаване на подрастващите към по-активен начин на живот.



Фокусът на дебатите бе съсредоточен върху нарасналата употреба на марихуана от младите хора и водените кампании в социалните мрежи за нейната „здравословност“. Проектът „Няма добра дрога“ има за цел с факти да запознае младежите с вредата от марихуаната, от други „модни“ наркотици и от стимулантите за по-бързо развиване на тялото, които също водят към пристрастяване.



„Всички ние искаме нашите деца и изобщо младите хора на България да растат като здрави и активни личности. В същото време осъзнаваме, че те се намират във възраст, в която са податливи на външни влияния и затова опасността да прибегнат до наркотични вещества е по-голяма. За съжаление, това се случва и с елитни млади спортисти, които търсят стимуланти за по-добро представяне“, заяви зам.-министър Ваня Колева.



Тя коментира, че обществото и институциите трябва да реагират адекватно, за да се противопоставят на тези негативни явления. Ваня Колева припомни, че Министерството на младежта и спорта за втора поредна година реализира Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за подпомагане на дейности с превантивен характер срещу агресия, зависимости и за насърчаване на младото поколение да води здравословен начин на живот. Един от успешно защитените проекти е „Няма добра дрога“ на сдружение „Екопрограма“.



Зам.-министър Ваня Колева подчерта, че обучението е един от най-важните фактори в борбата срещу употребата на стимуланти. Това бе отчетено и на международния семинар срещу допинга в професионалния и масовия спорт, организиран от Министерството на младежта и спорта в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Днешната дискусия ще допринесе за по-добрата информираност на младите хора по темата за последствията от стимулантите и наркотиците. Борбата със забранените вещества в спорта е основен приоритет за нашето министерство и лична кауза за министър Красен Кралев, който е член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция WADA. Ние ще продължим да работим много активно в тази посока, защото здравето на младите хора в България е въпрос от национално значение“, добави Ваня Колева.



Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави Министерството на младежта и спорта за политиката, която води по отношение на младите хора и за превенция на различни зависимости. Тя изрази благодарност и за съвместната работа между Столична Община и министерството по инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018“, която дава възможност на младите хора да се включат в над 500 състезания през тази година.

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки