Треньор в Берое: Надявам се в отбора да има повече добри примери

През този сезон съставът, в който са основно играчи, родени след 01.01.2002 г., ще бъде воден от Атанас Рибарски

Треньор в Берое: Надявам се в отбора да има повече добри примери

„Берое“ U17 стана първият отбор от Академията, който стартира подготовка. През този сезон съставът, в който са основно играчи, родени след 01.01.2002 г., ще бъде воден от Атанас Рибарски. Ще му помага завърналият се в школата юноша на клуба Трифон Панев. След поредното занимание на талантите на „зелено-белите” Атанас Рибарски отговори на въпросите на beroe.bg

- Онзи ден когато разговаряхме с треньора на „Берое“ U19 той каза, че за него предстоящия сезон е предизвикателство. За вас тази Елитна група предизвикателство ли е?
- Не. Това е поредно стъпало към мъжкия футбол за отбора като цяло. Вече сме играли с тези съперници, срещу които ще се изправим през годината, познаваме се много добре. Хубаво е да имаме някаква отправна точка, за да видим какви биха били реалните ни претенции и дали развитието ни прогресира.

- Какво им казахте в понеделник сутринта преди първата тренировка в съблекалнята?

- Че тази година им е от съществено значение за това кой път ще поемат. Посоките в момента са много и реално погледнато тази година ще бъде изпитание. Това е по-точната дума, не предизвикателство, за да видим кои евентуално биха могли да бъдат част от представителния ни отбор.

- В момента работите с доста голяма група. Това ли ще бъдат играчите, на които ще разчитате или има и такива на проби?
- Да, има две момчета, които са на проби. Иначе групата е от 20 полеви футболисти, имаме и трима вратари. Две момчета са набор 2003, двама от вратарите също са набор 2003. Целта ни е да се засили конкуренцията, след това аз лично ще наблегна на качеството и на целеустремеността в тренировките, за да може тези момчета да израстват.

- Някои от тези момчета, с които и сега работите вече са играли в Елитна група. Те ли ще бъдат лидерите на отбора?
- Да, имаме 4-5 човека, които са играли в Елитната група. Но по принцип лидерът не се провъзгласява. Лидерът е този човек, който може да амбицира най-много свои съотборници, да бъде техен положителен пример. И ако съумее да направи това той автоматично става лидер. Надявам се в отбора да има повече такива хора, повече добри примери, защото само така отбора ще постигне позитивен резултат.

- Какво е състоянието на Никола Маринов, който пропусна голяма част и от миналия сезон заради травма, в предишния също имаше доста здравословни проблеми?
- Да, едната травма дойде след удар, имаше проблем с ключицата. После се появиха болки в коленете, които се дължат на растежа. Той ще бъде облекчен в някои от натоварванията, за да може първо да не изпитва болка и второ да бъде максимално ефективен и да няма големи прекъсвания в подготвителния период. Това би било доста лошо с оглед на факта, че той миналата година доста време не игра. Като цяло обаче мисля че няма да има проблеми за новия сезон.

- Какво предвижда програмата на отбора до лагера на Боровец, на който ще се качите в началото на август?
- Ще изиграем може би три контролни срещи. Тази седмица ще завършим с двустранна игра, другата седмица сме предвидили контролна среща като чакам отговор от два тима. След това ще имаме още два приятелски мача като с това ще приключим тази серия. Радвам се, че за този лагер сме в такава група. Срещу отборите на Левски и Лудогорец и разбира се на Локомотив (Пловдив) ще можем да изиграем три сериозни двубоя. Проблемът е, че другите отбори не са започнали подготовка и възможностите за контролни срещи се свеждат само до отборите от Елитните групи. Това че не знаем още и програмата на първенството също до някъде ни затруднява.

- Казахте „познаваме съперниците”, вие сте и амбициозен. Какви цели си поставяте за този сезон в Елитната група?
- Моите цели по принцип са винаги да побеждаваме. Това означава първото място. Разбира се от първостепенно значение е изграждането на футболисти, това е основната цел. Ще изберем и начините да го постигнем. Но аз си мисля че добър футболист, без да е научен да побеждава, не съществува.

- С оглед на това че все пак играете Елитна група ще се запази ли тенденцията футболистите, които показват развитие да се качват при по-големите?
- Да, предполагам, че ще се запази. Такива са вижданията на директора на школата и на старши треньора на първия отбор – по-добрите футболисти, тези, които се отличават е редно да правят стъпки напред. Но в този случай е хубаво да се прецени дали тези играчи ще бъдат полезни там. Преди всичко за самите себе си и след това за отбора. Но за да стане това те трябва да се отличават първо в своята възраст.

- Какво научихте от последния сезон когато играхте със значително по-слаби съперници?
- Те са такива, каквито ти ги поставиш. Отборите, срещу които се изправихме бяха с година по-големи от нас, но въпреки това безапелационно станахме първи. В предишната година в зоналното първенство отново станахме първи, по-предишната пак. Това говори само за едно: че ние заслужаваме мястото си в Елитната група и това да мерим сили с водещите отбори в цяла България. Но в една София отборите играят почти всяка седмица мачове, които са равностойни и по-този начин според мен се израства най-много. Тук това, че противника дори на моменти е неорганизиран, ние играе лоша шега.

- По ваша инициатива в края на миналия сезон в школата бяха проведени едни тестове. Какво показаха те?
- Да, те бяха приоритет за цялата школа. Коментирахме ги с г-н Ганчев и направихме така че абсолютно всички деца да ги минат. Те разделят футболистите в три основни групи – задоволителни, незадоволителни и добри резултати. Добрите също се разделят на три – добри, много добри и отлични. Тестовете не са само физически, изследвани са няколко компонента от високото спортно майсторство на футболистите. При физическите става дума за бързина и повратливост, а от технически се включват почти всички похвати. На базата на тези показатели са направени и тестовите батерии, които се изпълняват освен за точност и за време. Реално погледнато това е което представлява съвременния футбол – максимално бързо да се вземе максимално правилно решение.

Самите тестове показаха, че футболистите във всеки един набор са разнородни, т.е имаме играчи във всички категории. Аз лично ги съпоставих с една европейска школа. Там при 13 и 14-годишните си позволяват резултатите да бъдат разнородни. Всеки един треньор обаче има за цел преминавайки в следващата възраст, тъй като там треньорите се сменят на две години, да предаде на своя колега еднородна група играчи. Това означава всички да бъдат в ниво добри. И в стремежа им да бъдат такива, при окомплектоването на отбора, започваме да се разминаваме.

- Ако обобщим с една дума – колко голямо е изоставането и има ли го изобщо?
- Зависи. Изоставане спрямо кои? Имаме деца, няма да им споменавам имената, които едно че превъзхождат тези във възрастта си, но освен това превъзхождат и тези деца, които имат някои от колегите на запад. Но за тях е важно как ще продължи развитието им. Други деца изостават, да. Тук вече е ролята на подбора. На запад им дават време, в които тези критерии да бъдат подобрени. И ако това не се случи, на вратата чака друго момче. Ние на този етап обаче няма как да осъществим толкова голямо текучество на деца.

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки