Повече от година Божинов няма пълни 90 минути на терена

Божигол отбелязва последно на 13 май 2017 година

Повече от година Божинов няма пълни 90 минути на терена

"Бог ще ме накаже, ако прек­ратя кариерата си", това обя­ви 32-годишният Валери Божи­нов седмица преди да подпише с Ботев Враца. Нападателят реши да даде рестарт на изя­вите си на терена, като се завърне в България. За мнозина това със сигурност е изненад­ващ ход, но Божинов катего­рично заяви, че за него не е крачка назад, а засилка. Нещо, от което със сигурност се нуж­дае, ако иска да възвърне поне част от футболното си само­чувствие. Защото то безспор­но пострада в последните го­дини и най-вече по време на престоя му в последните два отбора - Риека и Лозана. За хър­ватския тим той изигра едва... 14 минути в шампионата и 12 за купата. Твърде малко и обид­но за него самия!

Днес срещу Витоша в Бист­рица Валери се очаква да напра­ви своя дебют за врачани. Така след 130 дни суша нападателят отново ще играе футбол. За последно го направи на 8 май тази година, когато влезе като смяна при победата на Риека над Интер Запрешич с 5:1 в мач от шампионата. Имено заради малкото време, което получи за изява, той си тръгна от Хър­ватска.

Доста no-стряскащи обаче са цифрите, когато говорим за цял мач, пълни 90 минути, на Бо­жинов. Това не се случвало от повече от година - 412 дни. За последно нападателят игра без смяна на 30 юли 2017-а при загу­бата у дома на неговия Лозана от Сион с 0:1. Впоследствие той записа още 6 мача в швей­царския елит, но винаги бе сме­нян или влизаше като резерва.

Трябва да се върнем още по-назад, за да видим кога за пос­ледно нападателят вкара гол. Това се случи преди 490 дни - на 13 май 2017-а. Тогава Божинов се разписа за 1:1 от дузпа за втородивизионния китайски Мейжоу Хака срещу Далиен Трансенденс. В Лозана и Риека нападателят остана на сухо, а кариерата му вече бе тръгнала стремглаво надолу. В България досега той е носил само екипа на Левски, където имаше при­лични статистически данни -20 мача и 8 попадения в първен­ството и Купата на България. Така че може би отново е вре­ме да видим Божигол в действие.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки