Владо Николов разкри: Можеше да играя на Световното!

„Това, което не мога да разбера, е липсата на желание да се раздаваш на максимум"

Владо Николов разкри: Можеше да играя на Световното!

Владимир Николов разкри, че е имало вариант да играе за България на световното първенство по волейбол, на което бяхме домакини с Италия. Тома разкри самият той в предаването "Зладен гейм" по Диема Екстра.

 
Диагоналът, който в момента е президент и треньор на Левски, обясни, че в крайна сметка е бил изпуснат момента за подобен ход, който е хрумнал и на вече бившия селекционер Пламен Константинов заради контузията на Цветан Соколов.
 
"Дали имаше вариант отново да играя за националния отбор? Това е въпрос, на който трудно мога да отговоря еднозначно. Да кажем, че след като се разбра, че Цецо няма да играе, ми мина това нещо през главата. Оказа се, че не само на мен са минавали подобни мисли. Докато се вземе решение, времето изтече”, обясни той.
 
„Не мога да кажа какво ме спря. Имахме разговор в края на април, то беше по-скоро като идея, като някакъв вариант. Аз казах на Пламен Константинов, че не съм готов да играя. Казах, че ако България има нужда от мен, ще сваля излишните килограми и ще се вкарам във физическа форма. Оттам нататък дали щях да помогна на отбора – в мача срещу Полша със сигурност не, за мача с Иран – може би. Не знам, трудно е да преценя. Така или иначе, не се чувахме известно време. При следващия разговор по темата вече беше много късно. Времето за подготовка беше изминало”, каза още той.
 
„Деветото място на националния отбор е с едно по-напред от това, което аз очаквах. От гледна точка на класиране, ако тръгнем да правим хипотези – с евентуални победи над Иран и Канада – със сигурност щеше да е различно, но така стоят нещата. Щом сме ги взели тези две места, 11-о (при жените – б.р.) и 9-о, значи сме ги заслужавали”, продължи Николов.
 
„Ако трябва да бъда честен, има 7 отбора, които играят по-добре от всички останали в света, а ние не сме сред тях. Имам предвид 6-те отбора от финалната шестица на Световното, плюс Франция. В момента предвид хората, с които разполагаме, и представянето, което направихме, ние сме доста далеч. Изключвам, че успяхме да победим Бразилия и можехме да излъжем Сърбия в „Арена Армеец”. Реално не сме близо”, категоричен е Владо.
 
„Нека не бъркаме нещата. Моето отказване през 2015-а от националния отбор… Всъщност го сторих за първи път през 2012-а, а три години по-късно трябваше да се запушват дупки, защото Цецо Соколов беше контузен, нещата са различни. В момента погледнете къде играят българските волейболисти и това ще отговори на всички въпроси – имаме един-единствен волейболист в топ отбор. През 2009-а, 2010-а, 2011-а имахме 12 волейболисти, играещи в Италия. Само по себе си това е атестат за уменията на хората, които участват. Когато Цецо Соколов, най-добрият български волейболист, е контузен, нещата стават много сложни. Цецо е човек, който може да победи Иран, сам може да направи разликата в мача срещу Канада, загубен с 2:3. С победи в тези срещи, щяхме да сме във финална шестица. Да, там няма кой да бием, но сме там. Отсъствието на топ волейболистът, който имаме, няма как да не се отрази. Отсъствието на Жоро Братоев също, макар че за мен Сеганов се представи повече от добре”, смята Николов.
 
„Това, което не мога да разбера, е липсата на желание. Има детайли, при които физическата подготовка е определяща, като началния удар. Има и елементи като подсигуряването и защитата, които зависят само и единствено от желанието на състезателя. Това е нещо, което не разбирам: как е възможно на Световно първенство вкъщи, което се случва един път на 50 години, да има хора в отбора, които не желаят да играят и не желаят да се раздават на максимум. Това е нещо, което на мен ми хареса. Не е редно да се подминава с лека ръка, без значение нивото на подготовката, спортната форма, присъствието на мениджър, старши треньор, помощник-треньор, физиотерапевт или каквото и да е”, каза още Николов в откровеното интервю.
Драма! Националките до 18 години паднаха от Испания

Мачът е подготовка за европейска квалификация

Българин след лекторите на уебинарна серия на CEV

Вижте подробности

Нефтохимик 2010 се класира за 1/2-финалите във волейболното първенство

Шампионите надвиха с 3:1 Берое

Любо Ганев: Целта за националния отбор е Ел Ей 2028

"Всеки гейм е важен", заяви президентът на БФВ

Волейболисти представят гордостите на Левски

Вижте подробности

Волейболът прие бюджета си за 2024 г.

Вижте подробности

ЦСКА е първият полуфиналист във волейболното първенство

"Червените" чакат победителя от Дея спорт и Черно море

Черно море се спаси от елиминация в НВЛ

Варненци ще играят решителен трети плейоф с Дея спорт

ОФИЦИАЛНО: Италия е последният домакин на Евро 2026

България, Румъния и Финалндия са останалите страни, които ще приемат шампионата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки