Алберт Попов: Линдзи Вон няма да стигне рекорда на Стенмарк

Преди старт си повтарям, че мога да спечеля, разкрива топ алпиецът ни

Алберт Попов: Линдзи Вон няма да стигне рекорда на Стенмарк
Алберт Попов започна сезона в алпийските ски по най-добрия начин. Българският талант спечели своите първи точки за Световна купа, след като изненада всички и завърши 20-и в първия слалом за сезона - в Леви, Финландия. Успехът му е още по-голям, след като Алберт стартира с късния 75-и стартов номер, но въпреки това успя да се пребори за място в топ 20. По този начин България отново има скиор в точките на Световна купа в слалома след легендарния Петър Попангелов или иначе казано, от 32 години насам. Ето какво каза Попов пред "24 часа" преди старта си в Бийвър Крийк.
 
- След успеха в Леви какво очакваш от старта  в Бийвър Крийк?
 
- Познавам тази писта от световното през 2015 г. Тогава пистата и теренът ми паснаха и бяха супер. Тук в Бийвър Крийк снегът е компактен и трасето издържа за последните стартови номера. Ако направя карането, за което тренираме толкова много време, се надявам отново да вляза сред най-добрите 30.
 
- Как си обясняваш успеха в Леви?
 
- Много пъти съм се опитвал да влезна в топ 30 на Световна купа, но този път бях напълно подготвен, а и трасето издържа. Постоянно тренирам, но ето в този старт резултатът се получи. Има още много работа и тренировки пред мен, но това постижение е страхотно зареждащо за предстоящия сезон. Емоцията беше невероятна.
 
- Опитваш ли се да копираш техниката на Хиршер или Нойройтер?
 
- Има какво да се вземе и научи от всеки скиор от топ 15. Ние гледаме и разучаваме техниката и спусканията на моите конкуренти, но всеки може да бъде бърз по различен начин. Аз се опитвам да съм бърз, като използвам физиката и техниката, която притежавам.
 
- Коя е по-добрата ти дисциплина - слалом или гигантски?
 
- Харесвам и двете дисциплини и целите ми са еднакви за слалом и гигантски.
 
 
- Разкажи за подготовката ти с германския отбор.
 
- Работим с тях вече трети сезон. Организацията им е перфектна. Когато тренираме с тях, винаги имаме заледени писти и идеални терени за тренировка. Ползата от това, че тренираме заедно, е двустранна. Понякога аз съм по-бърз в тренировките от тях. Това ги кара да дават още повече газ и така взаимно се дърпаме нагоре и си помагаме.
 
- Суеверен ли си? Имаш ли специален ритуал пред старта?
 
- Не, не съм. Съзнателно си повтарям целите за деня, за сезона. Казвам си, че мога и че се състезавам, за да покажа на какво съм способен. Пред старт гледам да се отпусна и да не се натоварвам психически.
 
- Слушаш ли музика преди старта?
 
- Зависи от настроението, от старта, от пистата, както го почувствам.
 
- Кой е най-приятният аспект от това да бъдеш състезател в Световната купа?
 
- Най-хубавият момент е зелената светлина на финала. Да знаеш, че си постигнал това, за което си дошъл, и лишенията и труда са имали смисъл.
 
- Тежи ли ти нещо?
 
- Няма да крия - това, че съм ангажиран 365 дни в годината и че ми остава много малко време за близките и семейството ми.
 
- С твоя треньор Ивайло Борисов сте заедно от 15 години, кое според теб е най-важното в тандема треньор - състезател?
 
- Трябва много да се разбирате, да има специално отношение, приятелство и пълно уважение, за да може аз като състезател да приемам съветите и указанията на треньора как да де спускам и какво да променям в техниката ми.
 
- Следиш ли женската Световна купа? Имаш ли любимка?
 
- Нямам фаворитка, но Михаела Шифрен се отличава с мъжко каране и е просто едно ниво над останалите. Топ 10 при жените се отличават драстично технически от останалите състезателки.
 
- Мислиш ли, че Линдзи Вон ще счупи рекорда на Стенмарк?
 
- Не смятам, че ще успее. И не защото не може, а заради многото контузии през последните години. Ще й бъде изключително трудно, защото нейните конкурентки не спят, а тренират с пълна сила.
 
- Какви са целите ти за сезона?
 
- Първоначално беше да се класирам в топ 30 за Световна купа, но аз вече я постигнах с първия старт в Леви. Трябват ми още много такива класирания, за да мога да стартирам с преден стартов номер. Целта ми винаги е била да карам максимално бързо за най-предно място.

 

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки