Те са бъдещето на България

Десетте най-отличили се млади таланти тази година

Те са бъдещето на България
Професионалният спорт по презумпция заема приоритетно място в отразяването на всяка медия по света. За да стигнат до най-високото ниво на своето развитие обаче, състезателите са преминали онзи тежък преход, който се изисква да преодолеят, докато са в значително по-ранна възраст. 2018-а бе олимпийска година за младежите и девойките, което е още една причина, за да обърнем малко по-специално внимание на българските спортисти на възраст до 18 години. Ще се опитаме да ви представим 10-те най-отличили се таланти през изминалите 12 месеца. Тези момчета и момичета, от които очакваме тепърва да развият потенциала си и да се превърнат във важен фактор при мъжете и жените. Подредени са по азбучен ред.

Адриан АНДРЕЕВ, тенис
РОДЕН НА: 12.05.2001 Г. В СОФИЯ
Адриан показа през годината, че има потенциал и е водеща фигура при младежите в световния тенис. Неслучайно достигна до №1 в ранглистата за 18-годишните, като направи много добри мачове и спечели няколко важни турнира. Сред основните му успехи бе титлата на двойки на US Ореn за юноши, както и сребърният медал от европейското първенство в тази възраст. Андреев ликува и с второ място на младежката олимпиада в Буенос Айрес отново при двойките. Той взе и бронз от финалния Мастърс при 18-годишните. Основният минус, върху който трябва да работи, за да успее и при мъжете, е подобряването на физическото състояние. Българинът отстъпва и ръстово на новите стандарти в тениса.

Валентин АНДРЕЕВ, лека атлетика
РОДЕН НА: 19.01.2002 Г. В БАЛЧИК
Едва на 16 Валентин Андреев успя да направи пробив при младежите до 18 години в мятането на чук. Една дисциплина, която не е традиционна за България, но талантът от Балчик съумя да изуми специалистите с възхода си. През този сезон младокът спечели сребърен медал от олимпийските игри за младежи в Буенос Айрес, като се нареди на второ място и на европейското първенство при 18-годишните в Дьор. Българинът счупи националния ни рекорд в дисциплината, като бе изпреварен единствено от украинската сензация Кохан. Андреев има потенциал да развие качествата си и макар все още да е твърде млад, може да дебютира при мъжете още догодина.

Валентин АНТОВ, футбол
РОДЕН НА: 09.11.2000 В СОФИЯ
Халфът на ЦСКА Валентин Антов изпраща силни 12 месеца. Той ще запомни 2018-а като годината, в която започна да се налага в представителния отбор на армейците. През пролетта Антов записа дебют в родния елит, а получи няколко шанса и през есента. Столичанинът вече има 10 мача в Първа лига. Нещо повече - Антов получи доверие в турнира Дига Европа, като участва в 5 от всички 6 двубоя на ЦСКА. А в началото на декември 18-годишният Антов игра като равен с равен срещу Лудогорец в първенството (1:1). Халфът е и неизменна част от националните гарнитури, като през 2019-а се очаква да се наложи в младежката селекция до 21 г. Антов вече привлича сериозен интерес от елитни английски клубове, което е показателно за прогреса и потенциала му.

Ивет ГОРАНОВА, карате
РОДЕНА НА: 06.03.2000 Г. В ПЛЕВЕН
Ако може да говорим за приятна изненада, то безспорно през тази година тя дойде от Ивет Горанова. Родената в Плевен талантлива националка донесе първото в историята на България отличие от световно първенство по олимпийско карате. При това не за подрастващи, а за жени! Едва на 18 години тя достигна до бронзов медал от шампионата на планетата в Мадрид. Ивет ликува с третото място в испанската столица в дисциплината кумите в категория до 55 килограма. Освен това Горанова спечели балканската титла за жени, като се нареди и на пето място, отборно, на европейското първенство. Горанова зае и второ място в турнира от Световната купа до 21 години в Хърватска. Младата ни надежда трупа точки за ранглистата, като няма да бъде изненада, ако през 2019-а спечели и квота за олимпиадата в Токио.

Боряна КАЛЕЙН, художествена гимнастика
РОДЕНА НА: 23.08.2000 Г. В СОФИЯ
Боряна влезе с гръм и трясък през тази година като трети избор в националния отбор по художествена гимнастика. Нежната грация плени зрителите в "Арена Армеец" на световното първенство не само с изпълненията си, но и със страхотния характер на боец, който демонстрира. Тя имаше основна заслуга, за да може България да вземе сребърен медал отборно в индивидуалната дисциплина в София. Освен това Калейн записа най-предно класиране от нашите, след като се нареди на 4-о място във финала на обръч, както и на 6-о на лента. Боряна спечели и три медала от Световните купи през годината в София, Ташкент и Баку. Тя даде заявка, че през 2019-а може да се пребори за титулярно място в националния ни тим.

Константин КОСТАДИНОВ, баскетбол
РОДЕН НА: 25.03.2003 Г. В БУРГАС
Най-големият талант в момента от всички подрастващи в българския баскетбол е едно момче от Бургас, което още преди две години и половина замина за Испания. Играещият за младежите на Реал Мадрид Константин Костадинов е смятан за следващата голяма звезда на Белия балет. Очаква се 203-сантиметровото крило дори да пробие до мъжкия тим на гранда за някои от срещите във вътрешния шампионат още през този сезон. Костадинов бе най-добрият за националния ни отбор на европейското до 16 години, Дивизия Б, където записа по 16 точки и 6,5 борби в 14 срещи. Стана шампион с Реал при юношите в местното първенство през пролетта. Все още има накъде да подобрява индивидуалните си умения, най-вече при стрелбата от разстояние, но върви в правилната посока.

Едмонд Назарян, борба
РОДЕН НА: 19.01.2002 Г. В СОФИЯ
Крушата не пада по далеч от дървото. Колко много истина има в тази поговорка. Когато говорим за фамилия Назарян, трябва да е ясно, че там няма шанс да се търси нещо по-малко от медал. Такава е съдбата и на Едмонд Назарян. През 2018-а най-големият наследник на легендата Армен постигна и най-големите успехи в досегашната си крехка кариера. Талантът стана европейски шампион за юноши от първенството в Скопие при 45-килограмовите в класическия стил. Освен това той грабна бронз от световното в Загреб, като не пропусна да се изяви и на олимпийските игри за младежи в Буенос Айрес. В аржентинската столица Едмонд отново зае трето място и така приключи годината с три отличия от трите най-големи турнира, на които се бори.

Александра НАЧЕВА, лека атлетика
РОДЕНА НА: 20.08.2001 Г. В ПЛОВДИВ
Светът на леката атлетика говори за едно българско момиче с такова изумление, каквото дори тук не смеем да си позволим. Александра направи магическа година, в която доминираше в сектора за троен скок. При това го правеше с лекота и подобряваше постиженията си в най-важните състезания. След като спечели сребро на европейското при 18-годишните, Накова бе безкомпромисна и на световното за по-големите, до 20 години, ликува с титлата. Това й вдъхна увереност, като покри и норматив за европейското за жени в Берлин. Реалността е такава, че все още й е рано да се мери с най-добрите при големите, но когато се върна в своята възрастова група, бе категорична в битката за олимпийското злато от Буенос Айрес.

Ангел РУСЕВ, вдигане на тежести
РОДЕН НА: 13.07.2001 Г. В РУСЕ
България получи право да има по един тежкоатлет от пол на младежката олимпиада в Буенос Айрес. Това е и единствената причина, за да не може Ангел Русев да участва в аржентинската столица. Едно от най-обещаващите имена в българските, европейските и световните щанги направи перфектна 2018 година. Русенецьт стана шампион на Стария континент при 17-годишните в Милано, като бе безапелационен при 56-килограмовите. Той направи отличен дебют и на световното за мъже, макар да се намира все още в твърде крехка възраст. Русев зае шесто място в Ашхабад в категория до 55 кг, като записа три рекорда на планетата за възраст до 18 години. От него се очаква още през 2019-а да започне да атакува отличията при мъжете на големите първенства.

Христо ХРИСТОВ, вдигане на тежести
РОДЕН НА: 27.04.2001 Г. В БЯЛА
Христо е втората голяма гордост на Българската федерация по вдигане на тежести. 17-годишният талант от Бяла все по-уверено върви към медалите и призовите класирания при мъжете. Христов спечели сребърен медал от олимпийските игри за младежи в Буенос Айрес, като бе предпочетен от централата за сметка на Русев. Освен това той също стана европейски шампион за юноши в категория до 94 килограма от Милано. Щангистът има потенциал да се превърне в следващия ни голям шампион в тежка категория. За целта разполага с всички физически данни. Подобно на Русев, от него също се очаква догодина да започне все по-уверено да навлиза при мъжете и да се бори за място в основния състав на селекционера Иван Иванов.

ГЛАСУВАЙТЕ КОЙ ЗАСЛУЖАВА ДА Е МЛАД СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА В БЪЛГАРИЯ – ТУК!
Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки